ALLNUTRITION XYLITOL je zlúčenina prírodného pôvodu, klasifikovaná ako tzv polyoly. Vyskytuje sa v prírode ako zložka vláknitých a drevitých prvkov mnohých rastlín, vrátane ovocia a zeleniny a brezy, z ktorej bol prvýkrát vyťažený, preto sa nazýva aj brezový cukor.
Xylitol vyzerá ako obyčajný cukor a je mu podobný aj svojou chuťou. Tým sa však podobnosť končí. Rozdiely je badať v absorpčných a metabolických štádiách. Xylitol po požití nespôsobuje výraznú glukózovú alebo inzulínovú odpoveď. Preto sa odporúča ľuďom s poruchami metabolizmu inzulínu, napr. diabetikom. Xylitol je navyše sladší ako cukor a zároveň menej kalorický (1 g xylitolu je iba 2,4 kcal, 1 g sacharózy – 4 kcal), takže jedlá ním sladené majú nižšiu energetickú hodnotu.
U ľudí držiacich diétu umožňuje xylitol ľahkú reguláciu telesnej hmotnosti. Spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka, čo zvyšuje pocit sýtosti, a tak znižuje celkový príjem potravy. Xylitol nefermentuje v tráviacom trakte ako glukóza, fruktóza alebo sacharóza. Dôležité je tiež poznamenať, že xylitol na rozdiel od stolového cukru neničí zuby a dokonca môže pomôcť v boji proti zubnému kazu.
Nadmerná konzumácia môže spôsobiť laxatívny účinok.