SEMIENKA CHIA (Salvia hispanica) pochádzajú z rastliny, ktorá rastie v Južnej Amerike, patrí do rovnakej rodiny ako mäta a medovka. Semienka tejto rastliny sú malé čierne zrniečka. Aztékovia ich konzumovali po celé stáročia. Slávny Codex Mendocino, popisujúci každodenný život Aztékov, uvádza chia semienka ako najdôležitejšiu rastlinnú potravu popri kukurici.
Chia semienka poskytujú celý rad cenných živín. Kyselina alfa-linolénová, vláknina a vysoký obsah omega-3 mastných kyselín môžu pomôcť udržať si hmotnosť, zbaviť sa nadbytočných tukov a udržiavať pokožku, kosti a srdce v dobrej kondícii. Chia semienka obsahujú mnoho cenných výživových vlastností, ktoré môžu významne ovplyvniť fungovanie nášho tela. Len dve polievkové lyžice semien chia poskytujú:
- 11 GRAMOV VLÁKNINY
- 9 GRAMOV TUKU (VRÁTANE 5 G OMEGA-3 MASTNÝCH KYSELÍN)
- 18 % ODPORÚČANÉHO DENNÉHO PRÍJMU VÁPNIKU
- 30 % ODPORÚČANÉHO DENNÉHO PRÍJMU MANGÁNU
- 30 % ODPORÚČANÉHO DENNÉHO PRÍJMU HORČÍKA
- 27 % ODPORÚČANÉHO DENNÉHO PRÍJMU FOSFORU
Dve polievkové lyžice chia semienka predstavujú približne 30 g a 115 kcal. Poskytujú veľa výživných látok v relatívne malom množstve kalórií. Chia semienka sú bohaté na vápnik, horčík, fosfor a bielkoviny. Všetky tieto zložky sú nevyhnutné pre zdravé kosti. Môžu byť považované za vynikajúci zdroj vápnika pre ľudí, ktorí nejedia mliečne výrobky. Semienka chia sú bohaté na vlákninu. Vďaka tomu môžu podporovať chudnutie. Nezabudnite však, že ich treba zavádzať do svojho jedálnička len postupne a nekonzumujte viac ako 20–40 g chia denne. Príliš veľa vlákniny môže viesť k hnačkám alebo zápche.
Chia semienka obsahujú aj bielkoviny, asi 4–5 g v dvoch polievkových lyžiciach. Chia semienka sú podobne ako ľanové semienka bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Netreba však zabúdať, že súčasne poskytujú aj veľké množstvo omega 6 mastných kyselín. Omega-3 mastné kyseliny obsiahnuté v semenách chia sú hlavne ALA (kyselina alfa-linolénová). Samotné chia semienka nemajú výraznú chuť. Vďaka tomu ich možno ľahko zahrnúť do jedálnička. Môžete ich pridať do šalátov, koktailov alebo müsli.. Vďaka svojej schopnosti absorbovať vodu a tuk sa dajú použiť na zahustenie omáčok.
Semená šalvie španielskej sú bohaté na živiny. Stojí za to zahrnúť ich do svojho jedálnička. Dbajte však na to, aby ste ich nekonzumovali vo väčšom ako odporúčanom množstve.