Ako med podporuje imunitu?

Med je sladká, hustá látka produkovaná včelami, ktorú pozná každý. Okrem toho, že je prírodným sladidlom, má aj dlhú históriu použitia v tradičnej medicíne, najmä v ajurvéde. Včely zbierajú nektár z kvetov a prinášajú ho do úľa, kde si ho navzájom odovzdávajú a miešajú s enzýmami, ktoré rozkladajú cukry. Potom sa nektár odparením vody premení na hustý med.

med

  1. Med a cukor
  2. Porovnanie nutričnej hodnoty medu a cukru
  3. Zdravotné prínosy medu
  4. Možné riziká spojené s medom
  5. Zhrnutie

Chuť medu závisí od kvetov, z ktorých včely zbierali nektár – môžu to byť lúčne kvety, avokádo alebo pomarančové kvety. Nižšie uvádzame najdôležitejšie informácie o mede, jeho mieste v strave a zdravotných prínosoch.

Med a cukor

Med je prírodné sladidlo, ale nie je nízkokalorickou alternatívou cukru. Z hľadiska nutričnej hodnoty sú podobné:

Porovnanie nutričnej hodnoty medu a cukru

Produkt Kalórie (na 1 polievkovú lyžicu)  Cukor (gramy na 1 polievkovú lyžicu)
Med 61 kcal 16 g
Biely cukor 48 kcal 12 g

Ak máte radi med, môžete ho používať namiesto cukru, pretože obsahuje viac prospešných živín. Ak však hľadáte náhradu cukru s nižším nutričným vplyvom, stojí za to vyskúšať nízkokalorické sladidlá, ako je stévia alebo erytritol, ktoré neobsahujú žiadne alebo obsahujú menej kalórií.

Zdravotné prínosy medu

Med sa skladá hlavne z cukru a vody. Na rozdiel od bežného cukru však obsahuje asi 200 rôznych látok, ako napríklad:

  • aminokyseliny
  • vitamíny
  • minerály
  • enzýmy

Práve tieto látky dodávajú medu ďalšie zdravotné prínosy.

Obsahuje antioxidanty

Prírodný med obsahuje zlúčeniny s antioxidačnými vlastnosťami, ako sú flavonoidy a fenolové kyseliny. Antioxidanty môžu pomáhať chrániť bunky pred škodlivými voľnými radikálmi.

Môže podporovať imunitný system

žena, horúci čaj s medom

Niekoľko malých štúdií na zvieratách a bunkách naznačuje, že med môže podporovať činnosť imunitných buniek. Hoci nie je zaručené, že med posilní imunitu, ponúka nádej pre ďalší výskum v tejto oblasti.

Môže podporovať trávenie

Med sa už dlho používa v ajurvédskej medicíne na podporu tráviaceho systému. Moderné dôkazy sú však obmedzené. Ak máte podozrenie na poruchu trávenia, poraďte sa so svojím lekárom.

Môže upokojiť bolesť v krku

Lyžica medu je všeobecne známa ako liek na bolesť v krku. Med môžete pridať do horúceho čaju s trochou citróna – nielenže je to príjemné, ale med tiež obalí hrdlo a upokojí podráždenie.

Možné riziká spojené s medom

Bežný med je vo všeobecnosti bezpečný pre ľudí starších ako 12 mesiacov. Najdôležitejším dôvodom, prečo sa med neodporúča pre dojčatá, je možnosť botulizmu alebo otravy botulínom. Botulizmus je síce zriedkavé, ale závažné ochorenie spôsobené toxínom produkovaným baktériami Clostridium botulinum, ktoré sa niekedy môžu nachádzať v mede. Telo dojčiat sa ešte vyvíja a nedokáže sa vyrovnať so všetkými baktériami alebo alergénmi.

Ľudia s alergiami by tiež mali byť opatrní, pretože med môže obsahovať stopové množstvá kvasiniek, vosku a peľu. Surový med nie je filtrovaný ani zahrievaný a jeho potenciálny prínos pre zdravie spočíva v tom, že si môže zachovať viac spomínaných cennych látok.

Zhrnutie

Med je mimoriadne cenný produkt, ktorý môže priniesť mnoho zdravotných výhod do nášho jedálnička. Jeho prírodné zložky, vrátane antioxidantov, aminokyselín a enzýmov, môžu podporovať náš imunitný systém a pomáhať zmierňovať zdravotné ťažkosti, ako sú bolesti hrdla a tráviace problémy. Hoci med nie je sladidlo bez kalórií, jeho nutričná hodnota z neho robí lepšiu voľbu ako bežný cukor.

Je však potrebné postupovať opatrne, najmä v prípade dojčiat a ľudí s alergiami. Ak máte akékoľvek zdravotné obavy, vždy je vhodné poradiť sa s lekárom. Zaradenie medu do vášho každodenného jedálnička v umiernenom množstve môže byť prospešné, ale kľúčom k zdravému životnému štýlu je vyvážená strava a fyzická aktivita.

Zdroje:

  • https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3611628/ 
  • https://www.sciencefocus.com/nature/how-do-bees-make-honey 
  • https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3758027/
  • https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5424551/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32817011/ 
OHODNOŤTE ČLÁNOK:
0 / 5 5 0
SFD