Kedy užívať lecitín?

Lecitín je komplexná látka, ktorá má v živých organizmoch množstvo dôležitých funkcií. Je to druh fosfolipidu a jednou z jeho hlavných úloh v tele je stabilizovať štruktúru bunkových membrán.

lecitin

  1. Fosfolipidy a bunkové membrány
  2. Čo ovplyvňuje lecitín?
  3. Faktory narúšajúce bunkové membrány
  4. Prítomnosť lecitínu
  5. Kedy je čas siahnuť po lecitíne
  6. Posilnenie účinku lecitínu

Fosfolipidy a bunkové membrány

Fosfolipidy sa skladajú hlavne z molekuly glycerolu, kyseliny fosforečnej, cholínu a mastných kyselín a bunkové membrány riadia priepustnosť pre rôzne zlúčeniny a podieľajú sa na prenose biochemických signálov medzi bunkami. Jedinečné chemické vlastnosti lecitínu ho robia rozpustným vo vode aj v tukoch.

Čo ovplyvňuje lecitín?

Lecitín je látka, ktorá ovplyvňuje zdravie aj textúru rôznych produktov, do ktorých sa pridáva. Vplyv lecitínu na organizmus sa skúma najmä v kontexte fungovania nervového a tráviaceho systému.

Nervový systém

Jednou z hlavných zložiek lecitínu je fosfatidylcholín, ktorý svojimi vlastnosťami pripomína vitamíny skupiny B. Podieľa sa na tvorbe neurotransmiterov, ako je acetylcholín, ktorý pôsobí na mozog aj nervovo-svalové spojenia. Vďaka tomu dokáže zlepšiť pamäť aj športový výkon. Okrem toho je cholín mimoriadne dôležitý pre vyvíjajúci sa plod.

Tráviaci systém, pečeň

Cholín tým, že sa podieľa na stabilizácii bunkových membrán, môže ovplyvniť prácu a regeneráciu pečene. Jeho pôsobenie podporuje trávenie tukov a vstrebávanie mnohých živín. Nedostatok cholínu v strave bol pozorovaný napríklad pri steatóze a nádoroch tohto filtračného orgánu.

pamat

Priemysel

V potravinárskom priemysle sa lecitín používa ako emulgátor do doplnkov stravy, omáčok a sladkostí. Pomáha udržiavať atraktívnu konzistenciu a bezpečnosť počas skladovania. Okrem toho je známy tým, že ovplyvňuje stabilizáciu kozmetických prípravkov či liekov.

Faktory narúšajúce bunkové membrány

Stabilita bunkových membrán môže byť narušená pri širokej škále fyziologických stavov a chorôb. Vplyv niektorých z nich možno eliminovať silou vôle a túžbou po zlepšení zdravia, no nie všetky sú modifikovateľné.

Oxidačný stres

Napríklad oxidačný stres, ktorý je výsledkom nadbytku voľných radikálov, môže viesť k poškodeniu bunkových membrán. Stav nadmerného oxidačného stresu postihuje veľa ľudí, zintenzívňuje sa so starnutím, fajčením a vystavovaním sa škodlivinám z prostredia, ale aj pri chronickom strese, a to ako fyzickom, tak aj psychickom.

Metabolický syndróm

Poruchy stability bunkovej membrány sa môžu vyskytnúť aj pri kardiovaskulárnych ochoreniach, ako je ateroskleróza a hypertenzia. V týchto prípadoch sú poškodené bunkové membrány v endotelových bunkách krvných ciev. V dôsledku toho majú steny žíl a tepien menšiu pružnosť a schopnosť regulovať prietok krvi, a tým okysličovanie a výživu tkanív.

Tento jav sprevádza aj iné metabolické ochorenia. Okrem aterosklerózy a hypertenzie tu možno spomenúť aj obezitu a diabetes 2. typu.

Zápalové ochorenia

Ešte ďalším príkladom, kde sú pozorované problémy so stabilitou bunkových membrán, sú zápalové ochorenia, ako sú autoimunitné ochorenia, reumatoidná artritída a zápalové ochorenia čriev. V týchto prípadoch môžu molekuly zodpovedné za vytváranie zápalu poškodiť bunkové membrány a zvýšiť problémy súvisiace napríklad so signalizáciou bolesti alebo reguláciou rovnováhy vody a elektrolytov.

Tu sa oplatí venovať pozornosť aj ochoreniam pečene ako cirhóza, vírusová hepatitída, alkoholická hepatitída, stukovatenie pečene a rakovina pečene.

Zlá strava

K poškodeniu bunkových membrán dochádza postupne a stojí za to vedieť, že môžu predstavovať problém ešte skôr, ako o sebe dajú vedieť prostredníctvom konkrétnej chorobnej jednotky. Zintenzívňujú sa pri chronickom zápale vyvolanom nesprávnou stravou, tzn. konzumácia slaných a sladkých pochutín alebo rýchleho občerstvenia.

Na oslabení ochranných funkcií buniek sa podieľa aj nedostatok niektorých živín, ako sú omega-3 nenasýtené mastné kyseliny, vitamín E a vitamín C.

Prítomnosť lecitínu

Lecitín sa nachádza v mnohých potravinách, ako sú vajcia, ryby, vnútornosti, strukoviny a semená, ale v závislosti od zdroja môže mať rôzne chemické zloženie. Napríklad sójový lecitín obsahuje zložky charakteristické pre sójové bôby, zatiaľ čo vaječný lecitín je bohatý na zložky kuracieho vaječného žĺtka. To môže byť dôležité, pokiaľ ide o fyziologické účinky, pretože živočíšne zdroje cholínu sú biologicky dostupnejšie.

Kedy je čas siahnuť po lecitíne

Dávkovanie lecitínu závisí od individuálnych potrieb a cieľov suplementácie, zvyčajne sa odporúča konzumácia od 1200 do 2400 mg denne. Lecitín sa často konzumuje s jedlom na podporu trávenia a vstrebávania tukov, avšak užívanie tejto zlúčeniny nie je striktne viazané na konkrétny čas dňa. Môže sa používať ako ráno, tak aj večer.

Niektorí ľudia môžu preferovať rozdelenie dávky do niekoľkých porcií konzumovaných počas dňa, aby si zabezpečili stály prísun lecitínu do tela.

Posilnenie účinku lecitínu

Existujú niektoré látky, ktoré v kombinácii s lecitínom môžu byť účinnejšie pri dosahovaní konkrétnych cieľov, než keď sa používajú samostatne.

Pre prácu mozgu a nervového systému je možné lecitín kombinovať s cholín alfoscerátom (alfa-GPC) a malolistou bacopou. Použitie alfa-GPC umožňuje získať viac cholínu dostupného pre nervový systém priamo, prostredníctvom dodávky potrebného substrátu. Bacopa zase môže spomaliť rozklad acetylcholínu v tele, vďaka čomu môže on dlhšie plniť svoje funkcie.

Na podporu zdravia pečene zvážte kombináciu lecitínu s ostropestrecom mariánskym a artičokom. Ostropestrec mariánsky obsahuje silymarín, zlúčeninu, ktorá má antioxidačné a protizápalové vlastnosti a často sa používa na liečbu ochorení pečene. Artičok je známy svojimi choleretickými vlastnosťami, ktoré môžu pomôcť pri trávení tukov.

Zdroje:

  • Osipova, D et al. “Regression of Liver Steatosis Following Phosphatidylcholine Administration: A Review of Molecular and Metabolic Pathways Involved.” Frontiers in pharmacology vol. 13 797923. 10 Mar. 2022, doi:10.3389/fphar.2022.797923
  • Higgins, J. P., & Flicker, L. (2003). Lecitín na demenciu a kognitívne poruchy. The Cochrane database of systematic reviews, (3), CD001015. https://doi.org/10.1002/14651858.CD001015
OHODNOŤTE ČLÁNOK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt bol pridaný Produkt bol odstránený Do vášho košíka boli pridané produkty z iného zariadenia Váš košík sme obnovili z iného zariadenia
Produkt bol pridaný