Možno kombinovať selén s horčíkom?

Horčík a selén sú minerálnymi prvkami, ktoré v ľudskom tele zohrávajú dôležitú úlohu. Z určitého dôvodu sa predsa považujú za základné živiny. Nadbytok týchto zlúčenín v tele je len zriedkavý, preto sa úvahy o možných rizikách vyplývajúcich z ich kombinovania, napríklad v doplnkoch stravy, zdajú byť celkom jasné.


horčíkové tablety


  1. Čo ovplyvňuje horčík?
  2. Čo reguluje selén?
  3. Môže sa selén užívať s horčíkom?


Čo ovplyvňuje horčík?


Horčík sa z hľadiska funkčnosti kvalifikuje predovšetkým ako elektrolyt, ktorý moduluje vedenie signálov v tele, ale je známy aj ako kostný minerál. Ako elektrolyt sa podieľa na práci kostrového svalstva, ale aj srdca a ciev a ovplyvňuje aj činnosť nervovej sústavy. Horčík je tiež kofaktor (určitý druh zosilňovača) pri syntéze bielkovín a DNA, alebo glutatión (silný antioxidant), ako aj pri metabolizme sacharidov. Pravidelný a dostatočne vysoký prísun horčíka je nevyhnutný pre prevenciu metabolických ochorení, vrátane cukrovky 2. typu a hypertenzie.



Odhaduje sa, že dospelé ženy potrebujú asi 320 mg horčíka, zatiaľ čo muži asi 420 mg. Vyšší dopyt mužov je spôsobený o. i. vyššou svalovou hmotou. Jeho pravidelné „zásoby” organizmu zabezpečujú predovšetkým minerálne vody.


Veľké množstvo horčíka možno nájsť v tekvicových semienkach a chia semienkach (asi 156 a 111 mg v necelých 3 polievkových lyžiciach). Ďalšími dôležitými zdrojmi týchto látok v každodennej strave sú špenát (78 mg v pol pohári po uvarení), orechy (74 - 80 mg v hrsti) a strukoviny (35 - 60 mg v pol pohári). Určité množstvá môžeme nášmu telu dodať aj konzumáciou rýb (24 - 26 mg v menej ako 85 g po tepelnej úprave) alebo hnedej ryže (42 mg v pol pohári po uvarení).


Čo reguluje selén?


Vzhľadom na svoju malú veľkosť je selén klasifikovaný ako mikroprvok. V organizme plní svoje funkcie predovšetkým vo forme selenoproteínov, teda molekúl selénu kombinovaných so zlúčeninami bielkovinového pôvodu, ktorých bolo identifikovaných asi 25.


Spomína sa najmä z hľadiska antioxidačných funkcií. Dôležité je napr. pre správne fungovanie imunitného systému a ochranu štítnej žľazy. V imunitnom systéme pôsobí ako faktor, ktorý potláča šírenie zápalu. Na druhej strane nepriamo chráni štítnu žľazu moduláciou aktivity glutatiónperoxidázy a v konečnom dôsledku potláča poškodenia DNA alebo poruchy metabolizmu lipoproteínov (napr. tých, ktoré sa podieľajú na transporte cholesterolu).


Dospelí potrebujú asi 55 µg selénu denne. Úroveň jeho spotreby závisí vo veľkej miere od množstva jeho obsahu v miestnej pôde a vode. Najvyššie množstvo selénu sa nachádza v bezkonkurenčných para orechoch (asi 544 µg v hrsti).


Určité množstvá tohto prvku sú prítomné aj v rybách (45 - 92 µg v menej ako 85 g po tepelnej úprave), mäse a vnútornostiach (22 - 33 µg v menej ako 85 g po tepelnej úprave) a o niečo menej selénu sa nachádza vo vajciach (15 µg v jednom vajci uvarenom natvrdo), alebo v mliečnych výrobkoch (20 µg v tégliku tvarohu), alebo v hnedej ryži (19 µg v pohári po uvarení) a bielej fazuli (13 µg v pohári fazule z plechovky).


Môže sa selén užívať s horčíkom?


Selén a horčík je možné brať naraz, pretože oba tieto prvky sa v niektorých funkciách navzájom dopĺňajú a súčasne sa vyskytujú aj vo vybraných potravinách. Ľudia, ktorí konzumujú vyššie uvedené produkty v malom množstve alebo vykazujú zvýšený dopyt (napr. športovci, chronicky chorí ľudia), by mali zvážiť siahnutie po prípravkoch s obsahom oboch spomínaných minerálov. Dobre vstrebateľný selén je selenometionín, pričom horčík sa najčastejšie odporúča vo forme citrátu.

OHODNOŤTE ČLÁNOK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt bol pridaný Produkt bol odstránený Do vášho košíka boli pridané produkty z iného zariadenia Váš košík sme obnovili z iného zariadenia
Hodnota košíka : ...