Čo sú to aminokyseliny?
Aminokyseliny tvoriace bielkoviny sa delia na skupiny podľa toho, či si ich naše telo dokáže syntetizovať samo alebo nie – a vtedy ich treba dopĺňať zvonku. Aminokyseliny patriace do prvej skupiny sa nazývajú endogénne a aminokyseliny z druhej skupiny naopak - exogénne alebo esenciálne. Glutamín patrí do prvej skupiny aminokyselín, telo si ho dokáže.
Glutamín a rozvoj svalovej hmoty
Z hľadiska rozvoja svalovej hmoty je najdôležitejšia dostupnosť exogénnych, čiže esenciálnych aminokyselín. Vieme už, že glutamín medzi ne nepatrí, ale znamená to aj to, že jeho konzumácia neovplyvňuje syntézu svalových bielkovín? Ak sa pozrieme na výsledky vedeckého výskumu, zistíme, že prináša povzbudivé závery.
Glutamín a svalový katabolizmus
Výskum tiež ukazuje, že účinok glutamínu je obzvlášť výnimočný, pokiaľ ide o jeho vplyv na svalový katabolizmus. Táto aminokyselina chráni svaly pred proteolýzou spojenou napríklad s fyzickou námahou, a je to tak aj v praxi. Táto aminokyselina má určitý antikatabolický, ochranný potenciál pre nadobudnutú svalovú hmotu.
Ďalšie výhody glutamínu
V mnohých prípadoch sa táto aminokyselina môže ukázať ako potenciálne hodnotný výživový doplnok. Užitočná je aj informácia, že značnú časť glutamínu prijatého orálne zachytávajú bunky tenkého čreva. Aj keď sa to na prvý pohľad javí ako nevýhoda spomínaného prostriedku, v skutočnosti to tak nie je. Glutamín, ktorý je primárnym a prioritným palivom pre enterocyty, môže ovplyvniť zdravie črevného epitelu.