Zinok je stopový prvok, ktorý plní v organizme mnoho základných funkcií. Podieľa sa na metabolizme bielkovín, sacharidov a tukov, ako aj na syntéze a degradácii nukleových kyselín. Je nevyhnutný pre zdravie kože, pretože sa podieľa na regenerácii pokožky a je nevyhnutný pre imunitnú reakciu organizmu. Rovnakú úlohu hrá aj železo.
![žena - nedostatok zinku]()
- Základná úloha zinku
- Ako často sa vyskytuje nedostatok?
- Zhrnutie
Základná úloha zinku
Experimentálne dôkazy z posledných desaťročí ukazujú, že železo je základným prvkom správneho vývoja imunitného systému. Jeho nedostatok ovplyvňuje schopnosť správnej imunitnej reakcie. Zinok reguluje tvorbu a diferenciáciu krvných buniek, zatiaľ čo nedostatok železa môže byť zodpovedný za nedostatok červených krviniek. Železo má dôležitú funkciu pri transporte kyslíka, je zložkou červených krviniek, hemoglobínu.
Tieto funkcie železa a zinku v organizme ukazujú, že uvedené prvky sa navzájom dopĺňajú. Okrem toho zinok reguluje vnímanie chuti, vône a podieľa sa na procese videnia. V ľudskom organizme sa nachádza 1,6 až 2,9 g zinku, hlavne v svaloch, pečeni, kostnej tkanive, prostate, sperme, koži a očiach. Muži potrebujú 16 mg zinku denne, ženy 13 mg, avšak potreba sa môže zvýšiť počas tehotenstva a dojčenia.
Ako často sa vyskytuje nedostatok?
![potraviny bohaté na zinok]()
Podľa údajov OSN sa odhaduje, že 17,3 % svetovej populácie je ohrozených nedostatočným príjmom zinku. Odhadovaná frekvencia výskytu nedostatočného príjmu zinku bola korelovaná s frekvenciou výskytu spomalenia rastu (nízky rast v závislosti od veku) u detí do piatich rokov.
Zhrnutie
Doplnky zinku môžu priniesť určité výhody, ak je jeho príjem z potravy nedostatočný. Zdrojmi sú: mak, sezamové semienka, tekvicové semienka, syry z prácu, ovos, pšenica, hovädzie mäso, krevety.
Referencie, vedecké štúdie, literatúra:
A Soyano 1 , M Gómez Role of iron in immunity and its relation with infections https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10971835/
K. Ryan Wessells i in. Estimating the Global Prevalence of Zinc Deficiency: Results Based on Zinc Availability in National Food Supplies and the Prevalence of Stunting https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0050568
M. Friedrich Składniki mineralne w żywieniu ludzi i zwierząt Szczecin 2002
Uvedený obsah má iba vzdelávacie a informačné účely. Starostlivo dbáme na jeho vecnú správnosť. Nemá však nahrádzať individuálne rady odborníka, prispôsobené konkrétnej situácii čitateľa.