Koľko sacharidov a bielkovín má gainer?

Hoci by sa mohlo zdať, že dospelí a niekedy aj mladí ľudia s nízkou telesnou hmotnosťou v kontexte „priberajúceho sveta“ sú bezpodmienečne zdraví, realita nie je vždy taká optimistická. Nuž, podvýživa, čo sa týka energie aj špecifických živín, môže byť niekedy rovnako nebezpečná ako choroby súvisiace s obezitou. Výživové doplnky typu gainer sú preto veľmi obľúbené medzi ľuďmi s ťažkosťami pri plnení svojich denných energetických potrieb.

gainer

  1. Čo je gainer?
  2. Sacharidy a bielkoviny v gaineroch
  3. Kedy konzumovať gainer?

Čo je gainer?

Gainery sú skupinou produktov zo sortimentu výrobcov doplnkov stravy. Sú však skôr náhradou jedla ako doplnkom, pretože obsahujú komplex živín. Hlavným predpokladom pri výrobe gainerov je získanie čo najvyššieho obsahu rýchlo stráviteľných sacharidov a bielkovín v čo najmenšom objeme prášku na zmiešanie s vodou, mliekom, rastlinným nápojom alebo inou obľúbenou tekutinou. Účelom ich použitia je poskytnúť telu hodnotné živiny v podobe, ktorá si nevyžaduje špeciálneho kulinárskeho spracovania a pokojného prežúvania.

Gainery sú určené na pomoc ľuďom, ktorým apetít alebo niektoré choroby nedovoľujú konzumovať dostatočné množstvo jedla, ako aj ľuďom s mimoriadne vysokými energetickými nárokmi spôsobenými častou / intenzívnou / dlhotrvajúcou fyzickou aktivitou.

Sacharidy a bielkoviny v gaineroch

Keďže gainery majú okamžite obohatiť stravu o kalórie, bez toho, aby zaťažovali gastrointestinálny trakt napríklad vlákninou, zložky v nich použité musia vykazovať pre telo dobrú stráviteľnosť.

Najčastejším zdrojom sacharidov v gaineroch sú rôzne formy škrobu. Škrob sa síce v tele vstrebáva pomalšie ako napríklad sacharóza (stolový cukor), no zaisťuje stabilnejší prísun energie do cieľových buniek. Sacharidy pochádzajúce z kukurice alebo iného škrobu tvoria významnú časť kalorického príjmu gainerov. Na každých 100 g suchého produktu (to je priemerná veľkosť porcie) pripadá až 66 - 80 g sacharidov.

Proteíny, ktoré sa používajú pri výrobe gainerov, sú zvyčajne mliečne bielkoviny (koncentráty a/alebo izoláty srvátkových proteínov). Vyznačujú sa mimoriadne vysokým obsahom exogénnych aminokyselín a veľmi dobrou stráviteľnosťou. Jedna porcia gaineru zvyčajne poskytuje 15 - 25 g plnohodnotných proteínov.

Kedy konzumovať gainer?

Konzumácia gainerov sa odporúča ľuďom, ktorých strava je (neúmyselne) nízkokalorická, ako aj tým, ktorí vedú veľmi aktívny životný štýl. Sacharidy obsiahnuté v týchto produktoch obohacujú stravu o energetické substráty a prispievajú k obnove glukózy vo forme glykogénu vo svaloch po cvičení / fyzickej práci.

Proteíny, ktoré sa v gaineroch objavujú, sú zase považované za najhodnotnejšie z hľadiska regenerácie a rozvoja svalového tkaniva. Gainery by sa mali konzumovať po fyzickej aktivite alebo keď je v jedálnom lístku dlhšia prestávka v príjme potravy (viac ako 3-4 hodiny).

OHODNOŤTE ČLÁNOK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt bol pridaný Produkt bol odstránený Do vášho košíka boli pridané produkty z iného zariadenia Váš košík sme obnovili z iného zariadenia
Produkt bol pridaný