Má zinok baktericídny účinok?
Zinok je prvok s toľkými cennými vlastnosťami, že ich opis by zabral kapitoly alebo dokonca celej knihy. V roku 1869 sa zistilo, že je nevyhnutný pre rastliny, o 65 rokov neskôr bola popísaná jeho úloha pri utváraní zdravia zvierat a po ďalších 27 rokoch bol uznaný za povinný aj v ľudskej strave.
- Antibakteriálne vlastnosti zinku
- Zdravie prospešná hodnota zinku
Vedecké publikácie o tejto veci neustále pribúdajú, len v roku 2021 sa o zinku písalo v odborných časopisoch najmenej 10 000-krát. Jednou z oblastí výskumného záujmu odborníkov na zinok je jeho baktericídny účinok.
Antibakteriálne vlastnosti zinku
Existuje dostatok dôkazov o aktivite zinku pri inhibícii rastu a zabíjaní určitých skupín baktérií. Najnovší vedecký výskum ukazuje potenciál tohto mikroelementu, o.i. v nanotechnologických metódach boja proti mikroorganizmom.
Rôzne formy zinku môžu zlepšiť boj oi. proti Staphylococcus aureus (zlatý stafylokok), Streptococcus mutans alebo Escherichia coli. Jedným z potenciálnych mechanizmov účinku je naviazanie tohto prvku na receptory pre iné kovy a „odrezanie“ látok dôležitých pre vývoj baktérií. Ďalšie mechanizmy sú stále odkrývané.
Ústna hygiena a skladovanie potravín
Baktericídny účinok zinku sa stále viac využíva vo výrobkoch na ústnu hygienu av moderných obaloch na skladovanie potravín. To je veľmi dôležité okrem iného pre novorodencov alebo staršie osoby a/alebo osoby s oslabenou imunitou. Aj zdanlivo neškodná bakteriálna infekcia môže byť životu nebezpečná.
Zdravie prospešná hodnota zinku
Aký nebezpečný je nedostatok zinku?
Aj keď je nemožné vybrať jeden minerál, ktorý je pre zdravie najdôležitejší, mnoho ľudí zaň považuje zinok. Ovplyvňuje stav kože a tráviaceho traktu, reguluje činnosť nervového a imunitného systému, umožňuje efektívnu činnosť kostrového svalstva a reprodukčného systému. Nedostatok zinku v strave vedie k sérii zdravotných porúch a môže významne obmedzovať vývoj detí.
Riziko nedostatku zinku - kto je ohrozený?
Nutričné deficity sú v tomto ohľade pozorované po celom svete, bez ohľadu na ekonomickú situáciu krajiny. V chudobnejších krajinách je toho hlavným dôvodom nízky prísun mäsa v strave a za zmienku stojí, že práve ono je najcennejším zdrojom zinku. Tam, kde nie je problém s dostupnosťou potravín, je problémom príliš vysoká úroveň spracovania produktov v každodenných jedálnych lístkoch a taktiež trendy ako vegánstvo.
Pri optimalizácii nutričného stavu zinku je jedným z najúčinnejších nástrojov suplementácia. Tento prvok oi vo forme citrátu alebo glukonátu sa s úspechom používa ako na obohatenie jedálnička osôb, ktorých cieľom je predchádzať nedostatkom, ale aj u ľudí, ktorí sa potrebujú z nedostatku „vyjsť“.
PRIDANÉ:
18/10/2023
Uvedený obsah má iba vzdelávacie a informačné účely. Starostlivo dbáme na jeho vecnú správnosť. Nemá však nahrádzať individuálne rady odborníka, prispôsobené konkrétnej situácii čitateľa.
https://allnutrition.sk/images/g/minggggggsmall_638337396833249753.jpg
SFD