Keď chcete zvýšiť príjem vitamínu C, začnete častejšie siahať po ovocí. Citrusy, kivi, jahody a ríbezle majú vysoký obsah tohto vitamínu. Existuje však ešte jedno tropické ovocie, ktoré je jeho výnimočným zdrojom. Je to ovocie acerola, známe aj ako barbadoská čerešňa.
![acerola]()
- Čo je toto ovocie?
- Prečo by ste mali siahnuť po acerole?
- Zdravotné účinky
- Ako konzumovať ovocie acerola?
- Zhrnutie
Acerola obsahuje oveľa viac vitamínu C ako pomaranče alebo citróny! V 100 g aceroly sa často nachádza viac ako 1 600 mg tohto vitamínu. Pre porovnanie, rovnaké množstvo v pomaranči obsahuje 50 mg, v citróne 53 mg. Okrem toho acerola poskytuje antioxidanty, ako sú karotenoidy a antokyány. Tie prospievajú zdraviu pokožky, tráveniu a chránia nás pred rakovinou.
Čo je toto ovocie?
Acerola je druh malého bobuľovitého ovocia, ktoré rastie na tropickom kríku z čeľade Malpighiaceae. Pochádza z teplejších častí sveta vrátane Mexika, Západnej Indie a Karibiku. Z výživového hľadiska má acerola veľa spoločného s čučoriedkami aj s inými druhmi čerešní.
Prečo by ste mali siahnuť po acerole?
![acerola]()
Najčastejším dôvodom, prečo ľudia konzumujú toto ovocie vo forme extraktu alebo práškového doplnku, je to, že je bohaté na vitamín C. V minulosti sa používalo na prevenciu nedostatku vitamínu C a súvisiacich ochorení, ako sú napríklad skorbut.
Konzumácia len troch malých plodov aceroly denne môže pokryť potrebu vitamínu C pre dospelého človeka .
Acerola poskytuje aj ďalší dôležitý antioxidant, vitamín A, ako aj malé množstvo vitamínov skupiny B, horčíka, draslíka, medi, zinku a železa. V plodoch aceroly nájdete približne rovnaké množstvo vitamínu A ako v mrkve, ktorá je známa ako jeden z najväčších zdrojov tohto vitamínu.
100 g čerstvých čerešní acerola (približne jedna šálka) obsahuje:
- 32 kalórií
- 0,5 g bielkovín
- 8 g sacharidov
- 1 g vlákniny
- 1680 mg vitamínu C (1800 % dennej potreby)
- 38 mg vitamínu A (15 % DZ)
- 0,8 mg medi (10 % DZ)
- kyselina pantoténová 0,309 mg (6 % DZ)
- riboflavín 0,06 mg (5 % DZ)
- 18 mg horčíka (4 % DZ)
- 146 mg draslíka (3 % DZ)
- tiamín 0,02 mg (2 % DZ).
Plody sú bohaté na polyfenolické flavonoidné zlúčeniny nazývané antokyánové glykozidy. Antokyány sú zodpovedné za to, že ovocie aceroly má sýto červenú, fialovú alebo modrú farbu; tieto zlúčeniny sú najviac koncentrované v šupke ovocia.
Zdravotné účinky
![acerola]()
Acerola:
- podporuje imunitný systém a pomáha v boji proti chorobám
- zlepšuje trávenie a metabolizmus
- podporuje kognitívne funkcie
- má protiplesňové a antibakteriálne vlastnosti
- pomáha udržiavať zdravie vlasov a pokožky
- podporuje zdravie ústnej dutiny.
Ako konzumovať ovocie acerola?
Plody aceroly, hoci sa v obchodoch vyskytujú len zriedkavo, sa môžu konzumovať surové. Môžete ich tiež variť alebo konzumovať ako šťavu či doplnok stravy. Stačí rozpustiť 1 g v 100-150 ml vody alebo džúsu a vypiť raz denne, aby ste si dodali 250 mg prírodného vitamínu C. Siahnutím po uvedenom doplnku získate až 100 porcií tejto jedinečnej formy vitamínu C.
Zhrnutie
Plody aceroly sú vynikajúcim zdrojom prírodného vitamínu C, ktorý potrebujeme na udržanie zdravia, najmä v období prechladnutia a zvýšeného rizika infekcie. Aj keď ju nekúpime v každom obchode, oplatí sa siahnuť aspoň po doplnku s extraktom z aceroly.
Uvedený obsah má iba vzdelávacie a informačné účely. Starostlivo dbáme na jeho vecnú správnosť. Nemá však nahrádzať individuálne rady odborníka, prispôsobené konkrétnej situácii čitateľa.