Potravinové intolerancie a výber proteínového doplnku

Potravinové intolerancie postihujú stále viac osôb a medzi najčastejšie patrí intolerancia lepku a laktózy. V prípade ich výskytu sa odporúča nasadiť eliminačné diéty, pri ktorých sú zložky spôsobujúce zdravotné problémy obmedzené.

proteínový doplnok

  1. Intolerancia a alergia
  2. Živiny a ich rola vo výžive
  3. Intolerancia nie sú prekážkou
  4. Nemusíte sa vzdávať doplnkov pochádzajúcich z mlieka
  5. Čo si vybrať? Srvátkový proteín bez laktózy alebo rastlinnej bielkoviny?

Intolerancia a alergia

Potravinové intolerancie na rozdiel od alergií nespôsobujú reakciu imunitného systému, ale môžu byť príčinou mnohých nepríjemných neduhov, ktoré sa najčastejšie prejavujú v podobe nadúvania, bolestí brucha, hnačiek, nevoľnosti alebo pretrvávajúcej plynatosti.

Z tohto dôvodu je veľmi dôležitý výber správnych potravín, z ktorých sa skladá jedálniček, aby sa obmedzila alebo vylúčila tá zložka stravy, ktorá je príčinou intolerancie. Veľkú pozornosť je potrebné venovať zloženiu liekov a prípravkov na zvláštne výživové účely, vrátane proteínových doplnkov a doplnkov stravy, pretože ich zloženie môže obsahovať zložky, ktorým sa treba vyhnúť.

Živiny a ich rola vo výžive

V tomto prípade sa však zameriame na veľmi obľúbené proteínové doplnky, ktoré v súčasnej dobe využívajú nielen aktívni ľudia, ale aj ľudia s poruchami príjmu potravy, vyťažení ľudia, ktorí tento produkt využívajú ako prvok rýchlych koktailov, alebo starší ľudia, ktorým kompenzujú nedostatok bielkovín. Univerzálnosť využitia proteínových doplnkov spôsobila, že sú využívané v jedálničku mnohých skupín ľudí.

Intolerancia nie sú prekážkou

Najdôležitejšie je vedieť, čo presne spôsobuje zdravotné problémy a akej zložke potravy sa teda v receptoch vyhnúť. Rozvoj potravinárskych technológií a zvyšujúci sa výber surovín na výrobu proteínových doplnkov spôsobil, že mnoho ľudí aj napriek obmedzeniu nie je nútených vzdať sa správnej suplementácie a podpory stravy.

Nemusíte sa vzdávať doplnkov pochádzajúcich z mlieka

V prípade výskytu intolerancie laktózy, čo je mliečny cukor, je prvou vecou, o ktorej pomyslíte, vylúčenie doplnkov pochádzajúcich z mlieka. To však nie je potrebné. Správnou voľbou budú proteínové doplnky, ktoré okrem toho, že sa skladajú zo srvátkovej bielkoviny, pochádzajúcej z mlieka sú dostupné aj v bezlaktózovej verzii . Na úrovni produkcie sa totiž laktóza enzymaticky štiepi na jednoduché cukry, teda glukózu a galaktózu, ktoré už nespôsobujú nepríjemné neduhy.

Čo si vybrať? Srvátkový proteín bez laktózy alebo rastlinnej bielkoviny?

Srvátkový proteín bez laktózy sa vyznačuje veľmi vysokou biologickou dostupnosťou, je bohatý na esenciálne aminokyseliny a vyznačuje sa veľmi dobrou rozpustnosťou a chuťou. Zaujímavým riešením pre priaznivcov proteínových doplnkov živočíšneho pôvodu może byť aj vaječný proteínový doplnok, ktorý sa tiež vyznačuje vysokou biologickou hodnotou a podielom esenciálnych aminokyselín. Stále častejšou voľbou u ľudí s intoleranciou sú však produkty vegánske na báze rastlinných zdrojov bielkovín, napr. sójových, konopných alebo kvasnicových bielkovín.

ALLNUTRITION WHEY LACTOSE FREE

Pri potravinovej intolerancii by ste pri výbere proteínového doplnku mali starostlivo analyzovať zloženie produktu a nájsť vyhlásenie výrobcu o neprítomnosti lepku alebo laktózy. Na mnohých obľúbených prípravkoch je štandardom uvádzanie nielen plného zloženia, ale aj informácií o tom, čo u daného produktu nenájdeme, napr. či boli použité GMO prísady alebo palmový olej.

 

OHODNOŤTE ČLÁNOK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt bol pridaný Produkt bol odstránený Do vášho košíka boli pridané produkty z iného zariadenia Váš košík sme obnovili z iného zariadenia
Produkt bol pridaný