Potravinové intolerancie postihujú stále viac osôb a medzi najčastejšie patrí intolerancia lepku a laktózy. V prípade ich výskytu sa odporúča nasadiť eliminačné diéty, pri ktorých sú zložky spôsobujúce zdravotné problémy obmedzené.
- Intolerancia a alergia
- Živiny a ich rola vo výžive
- Intolerancia nie sú prekážkou
- Nemusíte sa vzdávať doplnkov pochádzajúcich z mlieka
- Čo si vybrať? Srvátkový proteín bez laktózy alebo rastlinnej bielkoviny?
Intolerancia a alergia
Potravinové intolerancie na rozdiel od alergií nespôsobujú reakciu imunitného systému, ale môžu byť príčinou mnohých nepríjemných neduhov, ktoré sa najčastejšie prejavujú v podobe nadúvania, bolestí brucha, hnačiek, nevoľnosti alebo pretrvávajúcej plynatosti.
Z tohto dôvodu je veľmi dôležitý výber správnych potravín, z ktorých sa skladá jedálniček, aby sa obmedzila alebo vylúčila tá zložka stravy, ktorá je príčinou intolerancie. Veľkú pozornosť je potrebné venovať zloženiu liekov a prípravkov na zvláštne výživové účely, vrátane proteínových doplnkov a doplnkov stravy, pretože ich zloženie môže obsahovať zložky, ktorým sa treba vyhnúť.
Živiny a ich rola vo výžive
V tomto prípade sa však zameriame na veľmi obľúbené proteínové doplnky, ktoré v súčasnej dobe využívajú nielen aktívni ľudia, ale aj ľudia s poruchami príjmu potravy, vyťažení ľudia, ktorí tento produkt využívajú ako prvok rýchlych koktailov, alebo starší ľudia, ktorým kompenzujú nedostatok bielkovín. Univerzálnosť využitia proteínových doplnkov spôsobila, že sú využívané v jedálničku mnohých skupín ľudí.
Intolerancia nie sú prekážkou
Najdôležitejšie je vedieť, čo presne spôsobuje zdravotné problémy a akej zložke potravy sa teda v receptoch vyhnúť. Rozvoj potravinárskych technológií a zvyšujúci sa výber surovín na výrobu proteínových doplnkov spôsobil, že mnoho ľudí aj napriek obmedzeniu nie je nútených vzdať sa správnej suplementácie a podpory stravy.
Nemusíte sa vzdávať doplnkov pochádzajúcich z mlieka
V prípade výskytu intolerancie laktózy, čo je mliečny cukor, je prvou vecou, o ktorej pomyslíte, vylúčenie doplnkov pochádzajúcich z mlieka. To však nie je potrebné. Správnou voľbou budú proteínové doplnky, ktoré okrem toho, že sa skladajú zo srvátkovej bielkoviny, pochádzajúcej z mlieka sú dostupné aj v bezlaktózovej verzii . Na úrovni produkcie sa totiž laktóza enzymaticky štiepi na jednoduché cukry, teda glukózu a galaktózu, ktoré už nespôsobujú nepríjemné neduhy.
Čo si vybrať? Srvátkový proteín bez laktózy alebo rastlinnej bielkoviny?
Srvátkový proteín bez laktózy sa vyznačuje veľmi vysokou biologickou dostupnosťou, je bohatý na esenciálne aminokyseliny a vyznačuje sa veľmi dobrou rozpustnosťou a chuťou. Zaujímavým riešením pre priaznivcov proteínových doplnkov živočíšneho pôvodu może byť aj vaječný proteínový doplnok, ktorý sa tiež vyznačuje vysokou biologickou hodnotou a podielom esenciálnych aminokyselín. Stále častejšou voľbou u ľudí s intoleranciou sú však produkty vegánske na báze rastlinných zdrojov bielkovín, napr. sójových, konopných alebo kvasnicových bielkovín.
Pri potravinovej intolerancii by ste pri výbere proteínového doplnku mali starostlivo analyzovať zloženie produktu a nájsť vyhlásenie výrobcu o neprítomnosti lepku alebo laktózy. Na mnohých obľúbených prípravkoch je štandardom uvádzanie nielen plného zloženia, ale aj informácií o tom, čo u daného produktu nenájdeme, napr. či boli použité GMO prísady alebo palmový olej.
Uvedený obsah má iba vzdelávacie a informačné účely. Starostlivo dbáme na jeho vecnú správnosť. Nemá však nahrádzať individuálne rady odborníka, prispôsobené konkrétnej situácii čitateľa.