Jednou z vlastností stravy, ktorá je smrteľná pre srdce a mozog, je nadbytok sodíka a kuchynskej soli pri súčasnom nedostatku ostatných elektrolytov, horčíka a draslíka. Soľ sa používa na dochutenie jedál, ale nachádza sa aj v pečive, mliečnych výrobkoch, mäsových a zeleninových výrobkoch, ako aj vo väčšine snackov. Horčík je zase charakteristický pre zelenú listovú zeleninu, orechy a semená, a draslík pre mnohé ovocie a zeleninu. Jedným z mnohých a potenciálne nebezpečných dôsledkov narušenej rovnováhy medzi soľou a chlórom na jednej strane a horčíkom a draslíkom na strane druhej je vysoký krvný tlak.
![draslík a horčík v kapsule]()
- Funkcie horčíka v organizme
- Funkcie draslíka v organizme
- Optimalizácia hladín draslíka a horčíka
Funkcie horčíka v organizme
Medzi dôležité funkcie horčíka patrí okrem iného účasť na: regulácii krvného tlaku, metabolizme živín, vedení elektrických impulzov v nervovom systéme, budovaní kostí a zubov alebo syntéze hormónov, bielkovín a DNA. Jeho prítomnosť je nevyhnutná pre správny priebeh približne 300 enzýmových reakcií. Nedostatok magnézia vedie k poruchám vodnej a elektrolytickej rovnováhy, ktoré prispievajú napríklad k svalovým kŕčom a oslabeniu, srdcovej arytmii, zhoršeniu nálady alebo závratom a migrénam.
![fit pár]()
Z dlhodobého hľadiska nedostatočný príjem magnezia obmedzuje športové a profesionálne výkony a podporuje osteoporózu. Každý, kto nekonzumuje dostatočné množstvo minerálnej vody, špenátu, strukovín, tekvicových semienok alebo kešu orechov, by mal zvážiť zaradenie dobre vstrebateľnej formy horčíka v doplnkoch stravy do svojho jedálnička. Medzi najlepšie možnosti patrí predovšetkým citrát horečnatý, ktorý má vysokú biologickú dostupnosť a umožňuje rýchlu absorpciu.
Funkcie draslíka v organizme
Draslík, podobne ako horčík, patrí medzi elektrolyty, ktoré sa vyskytujú predovšetkým vo vnútri buniek organizmu. Medzi najdôležitejšie funkcie tohto prvku patria: regulácia objemu bunkových tekutín a podpora nervovej prenosu, čo sa prejavuje správnou činnosťou kostrových svalov, srdca a mozgu.
Príliš nízka konzumácia draslíka narúša vodno-elektrolytovú rovnováhu a vedie k pocitu únavy, následne k hypertenzii a časom dokonca k obličkovým kameňom. V dôsledku toho výrazne znižuje kvalitu každodenného života. Stojí za zmienku, že nedostatok horčíka zhoršuje nedostatok draslíka. Ak strava neobsahuje dostatok šošovice, zemiakov, červenej fazule, sušeného ovocia, banánov alebo citrusov, je potrebné ju obohatiť o dobre vstrebateľný prípravok s obsahom draslíka. Príkladom chemickej formy draslíka, ktorá sa ľahko vstrebáva do organizmu, je citrát (podobne ako v prípade horčíka).
Optimalizácia hladín draslíka a horčíka
Fyziologické funkcie horčíka a draslíka sa do určitej miery dopĺňajú. Osoby trpiace nedostatkom jedného z týchto dvoch prvkov skôr či neskôr vyvinú nedostatok aj druhého prvku v organizme. Na optimalizáciu hladín týchto elektrolytov okrem súčasného dopĺňania stojí za zváženie aj dodatočný príjem vitamínu B6, pretože ovplyvňuje bunkové mechanizmy vstrebávania horčíka.
Uvedený obsah má iba vzdelávacie a informačné účely. Starostlivo dbáme na jeho vecnú správnosť. Nemá však nahrádzať individuálne rady odborníka, prispôsobené konkrétnej situácii čitateľa.