Vitamín B12 je mimoriadne dôležitý, pretože sprostredkováva premenu folátov na aktívnu formu. V dôsledku toho sa v organizme produkuje dostatočné množstvo červených krviniek. Počet krviniek vyjadruje hematokrit, jeho pokles u športovcov znamená zníženie fyzickej výkonnosti.
![vitamín B12]()
- Hemolýza pri námahe u športovcov a hladina vitamínu B12
- Odkiaľ sa berie nedostatok vitamínu B12?
- Ako často sa vyskytujú nedostatky?
- Zhrnutie
Hemolýza pri námahe u športovcov a hladina vitamínu B12
Typickým preťaženie červených krviniek (mechanické, t. j. opakované otrasy a "pretláčanie") je typické pre ťažkú, opakovanú námahu. Podľa J. Górského je príčinou hemolýzy pri námahe mechanické poškodenie spojené s "pretláčaním" krviniek cez kapiláry pod tlakom, tlak na chodidlá, tlak sťahujúcich sa svalov na cievy, oxidačný stres, ako aj okyslenie a zvýšenie telesnej teploty.
Preto u športovcov (najmä vytrvalostných) môže dochádzať k poklesu počtu červených krviniek. To však nemusí hneď znamenať nedostatok vitamínu B12, príčina môže byť úplne iná.
Odkiaľ sa berie nedostatok vitamínu B12?
![vitamín B12]()
Podľa klasických štúdií sú typickými zdrojmi vitamínu B12 v strave potraviny živočíšneho pôvodu: mäso, mlieko, vajcia, ryby a kôrovce. Môže sa stať, že daná osoba konzumuje dostatočné množstvo potravín bohatých na vitamín B12, ale trpí jeho zníženým vstrebávaním. Niekedy je to spôsobené nedostatkom vnútorného faktoru (IF) produkovaného v obalových bunkách žalúdočnej sliznice.
Žalúdočná šťava spôsobuje oddelenie vitamínu B12 od väzby s bielkovinami. Vnútorný faktor je zase nevyhnutný na vstrebávanie vitamínu B12 v konečnom úseku čreva. Nedostatok IF spôsobuje pernicióznu anémiu.
Druhým dôvodom môže byť nedostatok žalúdočnej šťavy, napr. po operáciách rakoviny žalúdka alebo iných chirurgických zákrokoch na žalúdku.
Tretia príčina sú syndrómy zlej absorpcie v krivom čreve.
Štvrtou môže byť vegánstvo a vylúčenie zdrojov vitamínu B12 zo stravy. Na rozdiel od nesprávnych názorov, rastliny nie sú dobrým zdrojom vitamínu B12.
Nie je tu miesto na opisovanie všetkých možných príčin, záujemcov odkazujem na literatúru, napr. Patológia Robbinsa, knihy o výžive, vnútorných chorobách, výžive športovcov atď.
Ako často sa vyskytujú nedostatky?
Podľa „Laboratórnych testov a diagnostických vyšetrení v medicíne“ je norma od 160 do 950 pg/ml alebo od 118 do 701 pmol/l. Podľa laboratórnych noriem ESAP je norma 180-914 pg/ml (alebo 180-914 ng/l).
V jednej štúdii vedci prijali nasledujúce prahové hodnoty:
- hranica 150 pmol/l (200 mcg/ml) a menej znamenala nedostatok vitamínu B12
- rozsah od 150 do 221 pmol/l (200 – 299 mcg/ml) znamenal marginálny stav vitamínu B12
Pri tom je potrebné poznamenať, že 150 pmol/l nie je 200 mikrogramov na mililiter, ako nesprávne uviedli vedci. Je to ~203 mikrogramov na liter, prípadne 203,25 pg/ml (pikogramov na mililiter). To možno ľahko overiť napríklad na stránke https://unitslab.com/node/141
V Južnej Amerike malo najmenej 40 % ľudí nedostatok alebo marginálnu koncentráciu vitamínu B12 v sére takmer vo všetkých lokalitách a vo všetkých vekových skupinách.
Za normálnych podmienok v rozvinutých krajinách sa však u ľudí mladších ako 60 rokov deficit vitamínu B12 v organizme vyskytuje zriedka. Nedostatok sa týka 6 % ľudí vo veku nad 60 rokov. Podľa iných zdrojov je u pacientov s anémiou len asi 1-2 % prípadov spôsobených nedostatkom vitamínu B12.
Zhrnutie
Vitamín B12 je vhodné podávať, ak sa jeho nedostatok potvrdí laboratórnymi vyšetreniami (napr. koncentrácia kyseliny metylmalónovej, MMA, v moči stúpa v prípade nedostatku vitamínu B12). Mnoho šarlatánov „diagnostikuje“ nedostatok pomocou podivných nemedicínskych prístrojov (napr. biorezonancia). Ide o zjavný podvod a nie príliš sofistikované oklamanie ľudí. Takáto metóda však funguje, poznám prípady ľudí, ktorí boli takto "diagnostikovaní".
Referencie, vedecké výskumy, literatúra:
Lindsay H. Allen, Ph.D. Folate and Vitamin B12 Status in the Americas https://academic.oup.com/nutritionreviews/article/62/suppl_1/S29/2258532
Kathleen Deska PAGANA, Timothy J. PAGANA „Testy laboratoryjne i badania diagnostyczne w medycynie”
Fumio Watanabe Vitamin B12 Sources and Bioavailability https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.3181/0703-MR-67
Alfred Doscherholmen, Jean McMahon, Donna Ripley Vitamin B12 Absorption from Eggs https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.3181/00379727-149-38940
A Doscherholmen, J McMahon, D Ripley Inhibitory effect of eggs on vitamin B12 absorption: description of a simple ovalbumin 57Co-vitamin B12 absorption test https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/944587/
Uvedený obsah má iba vzdelávacie a informačné účely. Starostlivo dbáme na jeho vecnú správnosť. Nemá však nahrádzať individuálne rady odborníka, prispôsobené konkrétnej situácii čitateľa.