Mandle sa často zamieňajú s orechmi, ale v skutočnosti sú to semená mandľovníka obyčajného. Sú mimoriadne zdravou pochúťkou a používajú sa aj na výrobu mandľového mlieka, oleja, masla, múky alebo marcipánu. Obsahujú vitamíny, minerály, antioxidanty a vlákninu a ich konzumácia má množstvo zdraviu prospešných účinkov. Viete, aký vplyv majú mandle na naše črevá?
- Bohatstvo vitamínov v mandliach
- Mandle a zdravie
- Butyrát sodný a mandle
- Význam butyrátu sodného pre črevá
- Mandle a ekológia
- Zhrnutie
Bohatstvo vitamínov v mandliach
Mandle sú bohaté na vitamíny a minerály. Obsahujú draslík, zinok, mangán, vitamín E, železo, kyselinu listovú, meď, vitamíny skupiny B, horčík, vlákninu, riboflavín a niacín. Sú veľmi výživné a v 100 gramoch sa skrýva:
- v 100 g hovädzieho mäsa: 604 kcal
- 21 g bielkovín
- 52 g tukov
- 7,7 g sacharidov
- 12,9 g vlákniny
Mandle a zdravie
Mandle patria k najlepším zdrojom vitamínu E na svete a ich konzumácia je spojená s mnohými zdraviu prospešnými účinkami. Pravidelná konzumácia mandlí môže podporiť správnu hladinu cukru v krvi. Majú nízky obsah sacharidov, ale sú bohaté na zdravé tuky, bielkoviny a vlákninu, takže sú ideálnou voľbou pre ľudí s cukrovkou. Sú tiež mimoriadne bohaté na horčík, minerál, ktorý mnohým ľuďom chýba. Nízka hladina horčíka môže ovplyvniť vysoký krvný tlak, takže to je ďalší argument, prečo zaradiť mandle do svojho jedálnička. Okrem toho konzumácia jednej alebo dvoch hrstí mandlí denne môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu.
Butyrát sodný a mandle
Konzumácia len jednej hrste mandlí denne môže podporiť zdravie nášho črevného mikrobiómu. Ako. Mandle podporujú tvorbu butyrátu, kyseliny maslovej patriacej do skupiny mastných kyselín s krátkym reťazcom. Tie sú hlavným zdrojom energie pre kolonocyty, t. j. bunky črevného epitelu. Ak nie je možné, aby ste pravidelne konzumovali mandle, odporúčam zaradiť butyrát, ktorý je k dispozícii vo forme výživového doplnku.
Význam butyrátu sodného pre črevá
O ľudskom mikrobióme sa stále dozvedáme viac a vedci v tomto smere neustále bádajú. Butyrát podporuje črevnú bariéru, ktorá zabraňuje prenikaniu baktérií a iných mikróbov do krvi. Týmto spôsobom môže butyrát pomôcť znížiť zápal, IBS (syndróm dráždivého čreva) a znížiť gastrointestinálne ťažkosti, ako je nadúvanie.
Je dôležitý pre zdravie čriev, pretože priaznivo pôsobí na hrubé črevo a umožňuje mu správne a optimálne fungovať. Podieľa sa tiež na signalizácii čreva, aby začalo vstrebávať živiny. Vedci tvrdia, že butyrát produkovaný v črevách sa môže dostať do krvného obehu, kde sa podieľa na regulácii zdravia v iných oblastiach tela, ako je pečeň, mozog a pľúca.
Mandle a ekológia
Napriek mnohým výhodám konzumácie mandlí existujú určité obavy týkajúce sa ich pestovania a vplyvu na životné prostredie. Podľa údajov, ktoré poskytla kalifornská mandľová rada, sa väčšina mandlí pestuje v Kalifornii. Na pestovanie sa spotrebuje značná časť ročných zásob vody v štáte, čo vyvoláva obavy vzhľadom na klimatické problémy.
Zhrnutie
Toto hodnotné a zdravé občerstvenie je bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. Mandle obsahujú veľa zdravých tukov, vlákniny, bielkovín, horčíka a vitamínu E. Jedzme mandle pre zdravie nášho srdca, pankreasu a čriev. Dávajme si však pozor na množstvo mandlí, ktoré zjeme, pretože majú vysoký obsah energie. Vhodná denná porcia je 25-50 g.
- https://academic.oup.com/advances/article/9/1/21/4849000
- https://academic.oup.com/ajcn/advance-article/doi/10.1093/ajcn/nqac265/6708364?searchresult=1
Uvedený obsah má iba vzdelávacie a informačné účely. Starostlivo dbáme na jeho vecnú správnosť. Nemá však nahrádzať individuálne rady odborníka, prispôsobené konkrétnej situácii čitateľa.