Je ťažké dať jasnú odpoveď na takúto otázku, pretože každý výrobok by sa musel posudzovať úplne samostatne. Je to preto, že účinné látky použité v konkrétnom spaľovači tukov sú rôzne. A aj keď sa niektoré opakujú, často sa vyskytujú v rôznych dávkach.
- Rozhodnite sa správne, zvoľte si komplexný prípravok
- Kalorická bilancia
- Správna úroveň príjmu bielkovín
- Mikroživiny
Rozhodnite sa správne, zvoľte si komplexný prípravok
Stojí za to rozšíriť si vedomosti, aby ste si v prvom rade vybrali ten najlepší možný spaľovač tukov. A po druhé, ak bude z nejakého dôvodu nedostatočný, premýšľajte o konkrétnych riešeniach, napr. zvýšením dávky niektorej zložky, ak jej nie je dostatok, alebo pridaním inej zložky s inou funkciou, ktorá ovplyvňuje rýchlosť odbúravania tukov.
Čo sa najčastejšie nachádza v spaľovači tukov?
Načrtnem hlavné smery, ktoré výrobca najčastejšie zohľadňuje pri vytváraní spaľovača tukov. Spaľovač tukov môže/mal by mať viacsmerný účinok na náš organizmus.
Mal by obsahovať zložky, ktorých ciele môžu zahŕňať:
- zvýšenie termogenézy tela,
- zniżenie pocitu hladu,
- zvýšenie rýchlosti spaľovania mastných kyselín,
- zvýšenie uvoľňovania mastných kyselín z tukových buniek,
- zníženie absorpcie mastných kyselín a sacharidov z tráviaceho systému,
- zníženie pocitu únavy/"spomalenia", ktorý je často prítomný v neskorších fázach redukčnej diéty,
- zvýšenie využitia mastných kyselín na energetické účely,
- zníženie schopnosti tukových buniek hromadiť mastné kyseliny.
Ako pozorujeme, dobre pripravený spaľovač tuku by mal komplexne podporovať naše úsilie o zníženie telesného tuku.
Kalorická bilancia
V skutočnosti nejde o posilnenie účinku, ale o takmer strategickú vec, ak uvažujeme o účinnom procese redukcie. Musíme spotrebovať viac energie, ako dodáme stravou
Môžeme to dosiahnuť dvoma (základnými) spôsobmi:
- znížením množstva potravín,
- zvýšením energetického výdaja, napr. vo forme zvýšenej fyzickej aktivity.
Najlepšie výsledky sa však dosiahnu, ak sa použije správna kombinácia uvedených faktorov!
Správna úroveň príjmu bielkovín
Keď som spomenul vyššie zníženie príjmu stravy, rozhodne som tým nemyslel zníženie množstva konzumovaných výrobkov s vysokým obsahom bielkovín.
Naopak: Čím viac obmedzíte množstvo jedla, tým viac bielkovín by ste mali prijať!
To platí, samozrejme, pre zdravých ľudí...
Mnohým ľuďom sa odporúča v tomto období príjem bielkovín od 1,8, až 2,7 g na kg telesnej hmotnosti. Ak sa stravujete výhradne vegánsky, zvýšte príjem bielkovín o ďalších ~20 %.
Mikroživiny
Ako som už spomenul, redukčné obdobie je charakteristické tým, že počas neho konzumujeme menej potravín. Je preto veľmi pravdepodobné, že nášmu organizmu dodáme aj menej mikroživín. A tento stav môže byť škodlivý pre naše zdravie. Môže tiež ovplyvniť rýchlosť odbúravania tuku. V prípade podozrenia na možné nedostatky mikroživín stojí za to uvažovať o ich zámernej suplementácii.
Uvedený obsah má iba vzdelávacie a informačné účely. Starostlivo dbáme na jeho vecnú správnosť. Nemá však nahrádzať individuálne rady odborníka, prispôsobené konkrétnej situácii čitateľa.