Indická kopřiva (lat. Coleus forskohlii) sa čoraz častejšie vyskytuje v doplnkoch stravy, čo je veľmi dobré. Je to výsledok pozitívnych vedeckých výskumov, z ktorých niektoré uvádzame v nasledujúcom článku.
![Coleus forskohlii]()
- Coleus forskohlii – čo sa zistilo vo výskumoch?
- Vplyv forskolínu na telesnú hmotnosť, metabolizmus glukózy a priemer tukových buniek
- Stojí za to používať coleus forskohlii?
Coleus forskohlii – čo sa zistilo vo výskumoch?
V jednej štúdii sa podávalo 2 x denne 250 mg extraktu coleus forskohlii alebo placebo počas 12 týždňov. Všetkým účastníkom bola odporučená nízkokalorická strava. Po 12 týždňoch sa ukázalo, že forskolina podporuje chudnutie, zlepšuje lipidogram, znižuje hladinu cholesterolu (eliminuje kardiovaskulárne riziko), spôsobuje pokles hladiny inzulínu (znižuje riziko cukrovky typu II) a znižuje inzulínovú rezistenciu.llllll0
To však nie sú všetky výhody používania indického pŕhľavy!
Vedci skúmali vplyv forskolínu na telesnú hmotnosť, metabolizmus glukózy a priemer tukových buniek u obéznych myší, ktoré boli vykrmované podobne ako moderní ľudia, t. j. vysokotučnou stravou.
Štyri týždne staré samce myší (C57BL/6) boli náhodne rozdelené do 1 z 3 terapeutických skupín:
- vysokotučná strava plus 5 % dimetylsulfotlenok (nosič), placebo skupina,
- vysokotučná strava plus 2 mg forskolínu na kg telesnej hmotnosti (rozpustené v 5 % dimetylsulfotlenku)
- vysokotučná strava plus 4 mg forskolínu na kg telesnej hmotnosti (rozpustené v 5 % dimetylsulfoxidu).
Forskolín alebo dimetylsulfoxid sa podával každé dva dni.
![Coleus Forskohlii]()
Výsledky experimentu
Pri dávke 2 mg forskolínu na kg telesnej hmotnosti neboli zaznamenané žiadne rozdiely v telesnej hmotnosti ani v príjme potravy u 20-týždňových myší.
Dávka 4 mg forskolínu na kg telesnej hmotnosti účinne znížila telesnú hmotnosť počas celého analyzovaného obdobia (od štvrtého do dvadsiateho týždňa života, čo ilustruje graf so zmenami telesnej hmotnosti každé 2 týždne).
Koncentrácia glukózy v krvi bola významne znížená v skupine s 2 mg na kg telesnej hmotnosti forskolínu v teste tolerancie glukózy (provokačný test, pri ktorom sa podáva určité množstvo glukózy a meria sa reakcia organizmu, koncentrácia cukru a inzulínu v čase; umožňuje odhadnúť inzulínovú rezistenciu).
Podávanie forskolínu lineárne znižovalo hladinu glukózy v krvi myší kŕmených vysokotučnou stravou v teste tolerancie inzulínu (meria inzulínovú rezistenciu). V čom spočíval? Myšiam po 6-hodinovom pôste podali 0,75 jednotky inzulínu na kg telesnej hmotnosti a merali, ako organizmus reaguje na hormón. Forskolín spôsobil oveľa silnejší pokles koncentrácie cukru v krvi do 90 minút po podaní inzulínu. Indická žihľava teda zvyšuje citlivosť organizmu na inzulín (za normálnych okolností, ak nie je prítomný v patologických koncentráciách, inzulín znižuje koncentráciu cukru v krvi a stimuluje anabolizmus).
Podkožné tukové bunky mali oveľa menší priemer u zvierat, ktoré dostávali 2 mg na kg telesnej hmotnosti forskolínu.
Forskolín obmedzoval tvorbu tukových buniek (ich diferenciáciu), čo sprevádzalo zníženie obsahu intracelulárnych triglyceridov (bunky mohli ukladať menej tuku, pretože sa ich netvorilo toľko ako za normálnych okolností).
Tieto výsledky ukazujú, že forskolina môže regulovať metabolizmus glukózy a znižovať priemer tukových buniek u myší kŕmených vysokotučnou stravou a inhibovať tvorbu tukových buniek.
Stojí za to používať coleus forskohlii?
Vzhľadom na účinok na glykémiu by osoby s nízkou koncentráciou glukózy a citlivé na inzulín mali zvážiť používanie indického žihľavy, najmä v období nízkého príjmu uhľohydrátov. Obmedzenie množstva a veľkosti „skladov tukov“ spôsobuje, že takáto osoba je štíhlejšia po celý ďalší život. Netreba snáď zdôrazňovať, že ide o mimoriadne žiaduci účinok, najmä u športovcov, ktorý je u kulturistov na nezaplatenie. Forskolín sa čoraz častejšie nachádza v zložení adaptogénov, napr. Adapto Max. Domnievam sa, že stojí za to vyskúšať, o to viac, že cena liečby je zanedbateľná.
Referencie:
Loftus H.L. I in. Coleus forskohlii Extract Supplementation in Conjunction with a Hypocaloric Diet Reduces the Risk Factors of Metabolic Syndrome in Overweight and Obese Subjects: A Randomized Controlled Trial https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4663611/
Chen J. i in. Effect of Forskolin on Body Weight, Glucose Metabolism and Adipocyte Size of Diet-Induced Obesity in Mice https://www.mdpi.com/2076-2615/11/3/645
Uvedený obsah má iba vzdelávacie a informačné účely. Starostlivo dbáme na jeho vecnú správnosť. Nemá však nahrádzať individuálne rady odborníka, prispôsobené konkrétnej situácii čitateľa.