Erytritritol potláča hlad a zvyšuje pocit sýtosti
Erytritol (erytrol) je obľúbené sladidlo zo skupiny polyolov. Na rozdiel od všeobecných názorov a mýtov, napriek stovkám vykonaných experimentov nikto nedokázal, že akákoľvek náhrada cukru používaná s mierou je zdraviu nebezpečná. Práve naopak, mnohé z týchto látok vykazujú jednoznačne zdraviu prospešné účinky, pokiaľ ide o ich vplyv na inzulín, glukózu alebo lipidogram.
- Čo je erytritol?
- Vedecká štúdia - vplyv erytritolu na pocit sýtosti a hmotnosť
- Je erytritol užitočný pri redukcii hmotnosti?
Čo je erytritol?
Erytritol je prírodný, nízkokalorický (0,2 kilokalórií na gram) cukrový alkohol, ktorý môže podporovať pocit sýtosti účinnejšie ako iné náhrady cukru. Je dobre znášaný aj deťmi. Okrem toho sa zistilo, že konzumácia erytritolu znižuje výskyt zubného kazu u detí a zlepšuje ukazovatele cievnych funkcií u diabetikov.
Vedecká štúdia - vplyv erytritolu na pocit sýtosti a hmotnosť
Účastníci štúdie dostávali perorálne dávky jedného z dvoch diétnych sladidiel úplne rozpustených v 250 ml vody z vodovodu pri izbovej teplote: aspartámu alebo erytritolu. Koncentrácie použité pre aspartám (185 mg) a erytritol (50,8 g) vychádzali z osmolarity a sladivosti 75 g glukózy v 250 ml vodného roztoku, čo je štandard pre orálny glukózový tolerančný test. Nápoje boli upravené tak, aby mali rovnakú sladivosť a kalórie. Roztoky mali 70 % sladivosť cukru rozpusteného vo vode.
Výsledky
- erytritol potláčal ghrelin (hormón hladu), a tým navodzoval pocit sýtosti (pokles o 14 %)
- aspartám zvýšil koncentráciu grelínu, a preto vyvolal pocit hladu
- účastníci, ktorí dostávali nápoje sladené erytritolom, v porovnaní s účastníkmi, ktorí konzumovali nápoj sladený aspartámom, uvádzali, že sa cítili menej hladní, plnší, pociťovali menšiu chuť na jedlo vrátane menšej chuti na sladké, slané a korenené jedlá.
Ghrelin je peptidový hormón pozostávajúci z 28 aminokyselín, ktorý sa uvoľňuje cez gastrointestinálny trakt a stimuluje pocit hladu. Koncentrácia ghrelínu sa po jedle znižuje. Stupeň potlačenia ghrelínu je väčší pri kalorickejších jedlách a pri zvýšenom pocite sýtosti, hoci úlohu zohrávajú aj iné faktory.
Predchádzajúce štúdie ukázali, že zvýšenie osmolarity v dvanástniku nezávisle potláča ghrelin a vyvoláva uvoľňovanie iných hormónov sýtosti. To môže vysvetľovať, prečo erytritol potláčal ghrelin, zatiaľ čo aspartám nie.
Je erytritol užitočný pri redukcii hmotnosti?
Ako vidíte, erytritol môže byť užitočný pre ľudí, ktorí chudnú, pretože potláča pocit hladu, čo je typický problém pri redukcii hmotnosti. Mnohí ľudia nie sú schopní udržať si obmedzenie kalórií práve kvôli zvýšenému pocitu hladu.
Zdroje:
Zachary A Sorrentino i in. An Erythritol-Sweetened Beverage Induces Satiety and Suppresses Ghrelin Compared to Aspartame in Healthy Non-Obese Subjects: A Pilot Study https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7657312/
PRIDANÉ:
08/12/2024
Uvedený obsah má iba vzdelávacie a informačné účely. Starostlivo dbáme na jeho vecnú správnosť. Nemá však nahrádzať individuálne rady odborníka, prispôsobené konkrétnej situácii čitateľa.
https://allnutrition.sk/images/g/minrgergger_638689177978416102.jpg
SFD