Cukor sa spolu so soľou a niektorými psychoaktívnymi látkami často označuje ako "biela smrť". Nájsť dobrú náhradu za sladké kryštály je však teraz veľmi jednoduché a tejto príslovečnej smrti sa dá ľahko vyhnúť. V skutočnosti už boli objavené desiatky zlúčenín a látok, ktoré môžu dodať chuť dezertom, nápojom a pokrmom bez toho, aby zaťažovali telo kalóriami. Príkladom sladidla, ktoré je nepochybne zdravšie ako sacharóza, je okrem iného erytritol.
- Vlastnosti cukru
- Vlastnosti erytritolu
- Erytritol v porovnaní s cukrom
Vlastnosti cukru
Stolový cukor alebo sacharóza je disacharid (ako napríklad laktóza). Skladá sa z dvoch zlúčenín, a to glukózy a fruktózy (podobne ako napríklad med). Od laktózy a medu sa však líši tým, že okrem sladkosti vykazuje aj niekoľko fyzikálno-chemických vlastností, ktoré uľahčujú jeho použitie pri varení. Vďaka týmto vlastnostiam sa v rôznych formách pridáva do nápojov, jedál alebo dezertov. Dodáva viskozitu a stabilizuje konzistenciu a ovplyvňuje aj tzv. trvanlivosť (t. j. môže predĺžiť trvanlivosť výrobkov, do ktorých sa pridáva).
Vlastnosti cukru sa však neobmedzujú len na tie, ktoré súvisia výlučne s varením. Cukor totiž dodáva telu glukózu, ktorá je zdrojom energie pre mozog, svaly alebo imunitný systém. Môže dodať energiu vo chvíľach únavy (napr. po fyzickej aktivite, práci, štúdiu), ale treba si uvedomiť, že toto zvýšenie je dočasné. Sacharóza a iné cukry sa spravidla odporúčajú ľuďom s vysokou fyzickou aktivitou, pretože sú účinné pri obnove svalového glykogénu, špecifickej zásoby energie.
Vlastnosti erytritolu
Erytritol je sladidlo prírodného pôvodu, ktoré nie je izolované, ale vyrába sa z ekonomických dôvodov. Prirodzene sa nachádza v ovocí, zelenine, hubách a fermentovaných produktoch. Patrí do skupiny zlúčenín nazývaných polyoly alebo polyhydrické alkoholy (spolu napr. s xylitolom, maltitolom). Ide o deriváty uhľovodíkov, ktoré sa vďaka svojej modifikovanej štruktúre nedajú v tele plne energeticky využiť.
Sladivosť erytritolu sa odhaduje na 60 - 80 % sacharózy, ale v porovnaní s mnohými náhradami cukru nezanecháva v ústach charakteristickú pachuť. Na rozdiel od ostatných polyolov možno erytritol označiť za bezkalorický, pretože telo ho vylučuje celý. Preto sa nepodieľa na tvorbe energetického nadbytku a nezvyšuje hladinu glukózy a inzulínu. Odporúča sa na sladenie jedál pre všetkých, ktorí majú radi sladkú chuť a jedia príliš veľa sladkostí, najmä pre ľudí s obezitou a/alebo cukrovkou 2. typu.
Erytritol v porovnaní s cukrom
Cukor sa stal neslávne známym tým, že sa pridával v čoraz väčšom množstve do čoraz širšieho sortimentu výrobkov. Je základnou zložkou občerstvenia, ktoré sa vyznačuje vysokým stupňom spracovania. Tieto výrobky poskytujú veľa kalórií, ale neposkytujú pocit sýtosti, čím vytvárajú tendenciu prekračovať energetické požiadavky a podporujú priberanie na váhe a poruchy metabolizmu. Navyše nadmerná konzumácia cukru škodí zubom, pretože znižuje pH v ústach a narúša bakteriálnu rovnováhu.
Odpoveďou na problémy spôsobené sacharózou sú nízkokalorické alebo nekalorické sladidlá, ako napríklad erytritol. Bez najmenších pochybností možno povedať, že je to zdravšia zlúčenina ako cukor. Zostáva neutrálny pre kalorickú rovnováhu a metabolizmus glukózy a inzulínu, redukuje škodlivý zubný povlak a vyživuje cenné črevné baktérie.
Uvedený obsah má iba vzdelávacie a informačné účely. Starostlivo dbáme na jeho vecnú správnosť. Nemá však nahrádzať individuálne rady odborníka, prispôsobené konkrétnej situácii čitateľa.