Porcie niektorých prvkov, ktoré sa musia telu dodať, aby uspokojili potreby dospelého človeka, môžu byť „holým“ okom takmer nepostrehnuteľné. Ich gramáže sú vyjadrené v mikro meradle, tj. v rozsahu stotín miligramu. Napriek tomu plnia množstvo dôležitých funkcií z hľadiska všeobecného rozvoja, či udržania či obnovy zdravia. Selén je toho dobrým príkladom.
Čo je selén?
Selén je jednou z nutričných mikroživín pre človeka. Jeho hlavnou funkciou v organizme je podieľať sa na regulácii činnosti štítnej žľazy (optimalizácia hladín jej hormónov) a mnohých fyziologických procesoch, ako aj schopnosti organizmu bojovať proti voľným radikálom (regulovať hladinu glutatiónu) a zmierňovať oxidačný stres.
Najväčšie množstvo sa ho v tele nachádza v štítnej žľaze a kostrových svaloch. V neživej prírode (napr. v pitnej vode v niektorých zemepisných oblastiach) je prítomný vo forme selenanu a seleničitanu, zatiaľ čo v potravinách je selén prítomný hlavne vo forme selenocysteínu a selenometionínu. Každá z týchto foriem môže prispieť k udržaniu nutričného stavu. Najväčšie množstvo tohto mikroprvku sa však nachádza v para orechoch, morských plodoch a vnútornostiach. Konzumácia obilnín, mäsa a rýb môže byť tiež nápomocná pri regulácii hladiny selénu v tele.
Aká je požiadavka na selén?
Hoci nedostatok aj nadbytok selénu sú škodlivé, stojí za zmienku najmä to, že asi 10 % svetovej populácie môže zápasiť s nedostatkom tohto mikroelementu. Jeho príliš nízky prísun v potrave, najmä ak je dlhodobý, prispieva k vzniku hypotyreózy, kardiomyopatie, oslabeniu imunitného systému, psychickej únave a kognitívnym poruchám, ako aj vývojovým poruchám u detí, ktoré môžu viesť k neuropsychiatrickým ochoreniam.
Dospelí potrebujú asi 55 µg selénu denne, s výnimkou tehotných a dojčiacich žien, u ktorých sú tieto hodnoty 60 a 70 µg. Dopyt u detí sa zvyšuje medzi narodením a 13-15 rokom života, z 15 na 55 µg.
Kedy užívať selén?
Strava s najväčším nedostatkom selénu je tá, ktorá nie je príliš diverzifikovaná, ale bohatá na vysoko spracované potraviny. A čo viac, nedostatku tohto prvku sú vystavení ľudia, ktorí konzumujú nízkoproteínové diéty, pretože proteín uľahčuje jeho vstrebávanie.
O suplementácii selénu treba uvažovať vtedy, keď sa spomínané potravinové produkty objavujú v jedálničku zriedkavo, ako aj u ľudí dlhodobo dialyzovaných, bojujúcich s HIV, ohrozených ochorením srdca a štítnej žľazy či demenciou. Selén je najlepšie užívať s jedlom bohatým na bielkoviny, takže to môžete robiť ráno aj večer.
Uvedený obsah má iba vzdelávacie a informačné účely. Starostlivo dbáme na jeho vecnú správnosť. Nemá však nahrádzať individuálne rady odborníka, prispôsobené konkrétnej situácii čitateľa.