Má kečup veľa kalórií? Aký druh kečupu je vhodný pre diétu?

K dispozícii je mnoho rôznych omáčok v pripravenej na konzumáciu forme.  Popri salse, barbeque, chilli alebo aioli sa však zdá, že najpoužívanejší je klasický kečup.  Má pomerne jednoduché zloženie, ale je univerzálnym doplnkom mnohých rôznorodých jedál. Okrem toho sa na základe kečupu dajú pripraviť mnohé iné omáčky alebo dokonca marinády. Kečup môže byť zdravým doplnkom vášho jedálnička, ale oplatí sa venovať pozornosť zložkám a vybrať si ten najlepší pre vás.

kečup

  1. Aký bol prvý kečup?
  2. Aký druh kečupu používať počas diéty?
  3. Použitie kečupu

Aký bol prvý kečup?

Ak sa ponoríme do histórie rôznych kulinárskych techník, začiatky omáčky pripomínajúcej dnešný kečup by sa mohli považovať za produkt z Číny, kde sa pred viac ako 2 000 rokmi vyrábala omáčka z fermentovaných rýb a soli, nazývaná "ke-tsiap".

Až v 17. storočí európski moreplavci doviezli túto omáčku z Ázie a nazvali ju dodnes známym názvom "ketchup". Spočiatku sa vyrábal najmä z rýb alebo húb s intenzívnou chuťou a vôňou a sladkosť sa dodávala prídavkami, ako sú sušené slivky.

Produkcia paradajok sa začala až v 18. storočí, keď ich pestovanie sa "udomácnilo" v Európe. Prvé továrne na túto omáčku sa objavili v Spojených štátoch v 19. storočí a vtedy sa začala jej masová výroba.

Aký druh kečupu používať počas diéty?

kečup - SFD KECZUPOS

Kečup môže byť cenným produktom pri diéte, pretože obsahuje účinné látky, ako je vitamín A a lykopén, čo sú antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením a prispievajú k ochrane pred srdcovými chorobami a niektorými druhmi rakoviny.

Kalórie v kečupe

100 gramov kečupu obsahuje v priemere asi 100-120 kalórií alebo asi 15-20 kalórií v jednej polievkovej lyžici (15 ml). Obsah cukru v kečupe sa môže líšiť v závislosti od typu výrobku, ale v bežne dostupných kečupoch je zvyčajne okolo 4 gramov cukru na polievkovú lyžicu. To je pomerne veľa, najmä ak počas dňa siahnete po niekoľkých lyžičkách.

Obsahuje kečup tuk?

Do kečupu sa zvyčajne nepridáva tuk, ale niekedy sa v zložení nachádza malé množstvo rastlinného oleja, ktorý do určitej miery zvyšuje obsah kalórií. Pri diéte sa odporúča vyberať kečup s čo najnižším obsahom cukru a kalórií, aby ste sa vyhli obetiam kvôli lepšej chuti.  V takýchto kečupoch sa namiesto cukru používajú sladidlá, takže množstvo kalórií sa môže znížiť až o viac ako polovicu.

Použitie kečupu

Kečup je univerzálna omáčka, ktorú možno pridať do mnohých jedál a dodať im chuť a farbu. Je obľúbenou prílohou k sendvičom, hamburgerom a hotdogom, pizzám, toastom, hranolkám, nachos, ale hodí sa aj k vajíčkam, takže ju môžete pridať do omelety alebo miešaných vajec. Kečup sa často používa aj na mäsové jedlá, ako sú mäsové guľky alebo kotlety.

Vzhľadom na to, že uvedené jedlá a výrobky nepatria medzi najzdravšie, stojí za to zvážiť, či nepoužívať k ním "diétny" kečup, t. j. taký, ktorý obsahuje menej cukru a kalórií. To platí najmä pre tých, ktorí bojujú s nadmernou telesnou hmotnosťou, inzulínovou rezistenciou alebo cukrovkou.

OHODNOŤTE ČLÁNOK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt bol pridaný Produkt bol odstránený Do vášho košíka boli pridané produkty z iného zariadenia Váš košík sme obnovili z iného zariadenia
Produkt bol pridaný