Maltitol - čo to je, vlastnosti, používanie

Maltitol sa preslávil ako alternatíva potravinárskeho cukru. Je sladký tak ako sacharóza a má podobné technologické vlastnosti. Vďaka svojim vlastnostiam sa dá využívať pri výrobe mnohých druhov potravinárskych výrobkov bez vedľajších účinkov charakteristických pre bežný potravinársky cukor.

maltitol

Čo je maltitol?  Syntetický alebo prírodný?

Maltitol je polyol obzvlášť obľúbený v kulinárskom odvetví. Je to teda viacsýtny alkohol, presnejšie zlúčenina podobná sacharidom, avšak telom nie je naplno využívaná. Prirodzene sa v malom množstve vyskytuje v niektorých druhoch ovocia a zeleniny a v obilných výrobkoch. Bežne sa používa ako sladidlo a v obchodoch je dostupný ako kryštálový prášok. V komerčnom meradle sa maltitol vyrába zo škrobu získaného napríklad spracovaním kukurice, pšenice alebo zemiakov.

Prečo je vodnejšie siahnuť po maltitole?

Maltitol je veľmi všestranné sladidlo, pretože v mnohých ohľadoch zodpovedá bežnému potravinárskemu cukru. Je takmer rovnako sladký (až 90 % sladkosti sacharózy) a rovnako ľahko rozpustný. Okrem toho roztoky s pridaným cukrom alebo maltitolom vykazujú podobnú úroveň lepkavosti, čo má veľký význam v kulinárskych technikách.

Toto sladidlo absorbuje pri vysokých teplotách okolia menej vlhkosti ako sacharóza, vďaka čomu je stabilnejšie pri dlhodobom skladovaní. Maltitol znižuje hladinu kyslosti v ústnej dutine, čím prispieva k prevencii pred zubným kazom. Dodáva cca 2,4 kcal na 1 g produktu a jeho glykemický index sa odhaduje na úrovni cca 35, vďaka čomu je zlúčeninou hodnou pozornosti osôb trpiacich obezitou alebo cukrovkou.

Využiteľnosť – kto by mal využívať maltitol?

Maltitol sa odporúča užívať každému, kto denne konzumuje príliš veľa cukru a kalórií. Nahradením cukru týmto sladidlom je možné „zachrániť“ energetickú rovnováhu, aj glukózo-inzulínový metabolizmus a zdravý stav chrupu. Odhadovaná bezpečná dávka pre dospelých môže dosiahnuť až 40 g denne. Deti môžu bez obáv užiť cca 15 g denne.

Maltitol nájde využitie pri výrobe mnohých druhov sladkostí. Akékoľvek cukrovinky, čokoládové výrobky, cukríky, želé či žuvačky obsahujúce namiesto cukru maltitol sa chuťovo nelíšia od originálnych receptúr a majú neporovnateľne lepší vplyv na zdravie. Pridáva sa navyše aj do pečiva, mliečnych výrobkov či zubnej pasty. Vo forme sirupu sa na optimalizáciu chuti, konzistencie a trvanlivosti pridáva do množstva vysokospracovaných produktov.

OHODNOŤTE ČLÁNOK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt bol pridaný Produkt bol odstránený Do vášho košíka boli pridané produkty z iného zariadenia Váš košík sme obnovili z iného zariadenia
Produkt bol pridaný