Týždne pred jarou sú často spojené s nekonečným čakaním na teplejšie dni, viac slnečného svitu počas dňa, či vyšší prísun čerstvého ovocia a zeleniny. Začiatok jari znamená pre množstvo ľudí koniec útrap z mrazov a dlhej tmy, alebo jedál len z koreňovej, konzervovanej, mrazenej či importovanej zeleniny.
Najdôležitejšie jarné vitamíny
Kým sa opäť vystavíme slnečnému žiareniu produkujúcemu vitamín D a kým sa v pôde urodí nová úrode uplynie aj niekoľko týždňov. Počas celého tohto obdobia treba dbať na uspokojenie nutričných potrieb, tak ako v zime. Dá sa to výrazne uľahčiť doplnkami stravy. Výber vitamínových doplnkov na jar je veľmi individuálna záležitosť, ako najdôležitejšie sa však javia vitamíny D a C.
Jarný vitamín D
Celkovo existuje len malé množstvo živín, ktoré si na jar zaslúžia takú pozornosť ako vitamín D. Kvôli nemožnosti pravidelne vystavovať pokožku UV žiareniu počas jesenných a zimných mesiacov je jar obdobím, kedy sa najviac prejavujú účinku nedostatku tohto vitamínu.
TERAZ VIAC VITAMÍNU D3 2000 VO VÄČŠOM ÚSPORNOM BALENÍ – 200 KAPSÚL
Zoznam potravinárskych výrobkov, ktoré sú cenným zdrojom vitamínu D3, teda chemickej formy s najväčším biologickým významom, tiež nie je príliš rozsiahly. Do tela sa môže tento vitamín dostať konzumáciou rýb, ako je losos, makrela alebo sleď. Určité množstvo sa nachádza aj vo vajciach a čoraz častejšie v obohatených potravinách.
Odporúčaná denná dávka závisí od hladiny metabolitu vitamínu D v krvi, čo sa dá ľahko skontrolovať laboratórnym diagnostickým testom. V priemere sa však má denne prijať do tela cca 15 µg cholekalciferolu. Čoraz častejšie sa však hovorí, že vitamín D sa oplatí užívať celoročne, najmä ak sa v lete vyhýbate konzumácii rýb a vajec, aj pravidelnému opaľovaniu.
Jarný vitamín C
Ak vezmeme do úvahy aspekty ako ekológia či kvalita potravín vo vašej každodennej výžive, je evidentné, že na konci zimy a pred letom je jednou z ťažko dostupných živín aj vitamín C. Ovocie a zelenina môžu dodať telu dostatočnú vitamínovú nálož, ak ich konzumujete priamo po odtrhnutí (samozrejme po umytí), alebo po tepelnej úprave potrebnej na konzumáciu.
Najlepším lokálnym zdrojom vitamínu C v lete je zelenina (paradajky, brokolica a paprika) a koncom jesene ešte čerstvá kapusta a petržlen. Okrem toho je vzácne aj ovocie ako jahody či čučoriedky a na jeseň aj čierne ríbezle.
Vysoký obsah vitamínu C a bioflavonoidov
Do istej miery sa samozrejme môžete chrániť prípravou zaváranín a mrazených jedál. Treba však pamätať na to, že vitamín C je citlivý na kuchynské spracovanie a skladovanie a dlhá doba skladovania navyše zvyšuje riziko vzniku rôznych druhov mikrobiálneho poškodenia. Množstvo dennej dávky vitamínu C treba prispôsobiť predpokladanej potrebe (zvyčajne cca 100 až 200 mg kyseliny askorbovej denne).
Pri vyvažovaní jedálneho lístka však treba pamätať na potenciálne straty až 50 % resp. niekedy viac, súvisiace s kuchynským spracovaním a skladovaním. Okrem toho potrebu zvyšujú faktory, ako je fajčenie, fyzická aktivita, početné chronické ochorenia alebo psychické problémy.
Uvedený obsah má iba vzdelávacie a informačné účely. Starostlivo dbáme na jeho vecnú správnosť. Nemá však nahrádzať individuálne rady odborníka, prispôsobené konkrétnej situácii čitateľa.