Pokiaľ ide o výživné raňajky, ovsená kaša je určite jednou z možností. Sú spôsobom, ako začať deň s množstvom vlákniny, pomaly stráviteľných komplexných sacharidov a dokonca aj s trochou bielkovín.
- Ovos a chudnutie
- Ovos a hladina cukru v krvi
- Druhy ovsených vločiek
- Čo môžete vyrobiť z vločiek?
- Zhrnutie
Ovos a chudnutie
Strava bohatá na celozrnné výrobky sa spája s nižšou telesnou hmotnosťou, pretože obsahuje rastlinné bielkoviny a vlákninu, ktoré tlmia pocit hladu. Okrem toho ovos obsahuje typ vlákniny nazývaný beta glukán, ktorý podporuje kontrolu telesnej hmotnosti.
Ovos a hladina cukru v krvi
Vedci skúmajú vplyv ovsa na hladinu cukru v krvi, najmä u ľudí s cukrovkou. Jedna štúdia zistila, že ľudia s cukrovkou 2. typu, ktorí pravidelne konzumovali ovos, mali nižšiu hladinu cukru v krvi a menej problémov s reguláciou hmotnosti.
Druhy ovsených vločiek
Ovsené zrná sa dajú spracovať rôznymi spôsobmi, a preto existuje niekoľko druhov. Mnohí zástancovia tvrdia, že čím menej spracované, tým viac živín. Na tom je samozrejme veľa pravdy, ale je tiež dôležité si uvedomiť, že čím menej sú vločky spracované, tým dlhšie sa musia variť, aby dosiahli mäkkosť. Niekedy si musíme vybrať...
Ovsené otruby
Pre mnohých ľudí sú ovsené otruby len iným názvom pre obilniny, ale nie je to tak. Otruby sú vedľajším produktom, ktorý vzniká pri výrobe výrobkov, ako je múka alebo krúpy. Na druhej strane, vločky vznikajú drvením semien/drvením.
Obyčajné vločky
Zvyčajne ide o najmenej spracovaný typ vločiek. Vyrábajú sa drvením celého zrna, ktoré bolo predtým lisované a zvlhčené. Je dôležité si uvedomiť, že drvenie nie je to isté ako mletie, a preto si zachováva viac nutričných hodnôt.
Horské vločky
Výrobný proces horských vločiek je trochu odlišný od bežných vločiek. Okrem toho sa drvia, ale aj odtučňujú. Napriek tomuto procesu sa stále považujú za hodnotné a chutné.
Instantné vločky
Tieto vločky sa dajú kúpiť ako bežné instantné aj horské instantné. Čím sa instantné vločky líšia od ostatných? Prechádzajú procesom hydratácie, pri ktorom sa zrná najprv hydratujú a potom ďalej spracúvajú. Vďaka tomu sú mäkšie a ľahko absorbujú vodu, takže rýchlejšie napučiavajú a sú skôr pripravené na konzumáciu.
Čo môžete vyrobiť z vločiek?
Ovsené vločky sú veľmi vďačným produktom, ktorý sa dá konzumovať mnohými spôsobmi. Samotné ovsené vločky ponúkajú nekonečné možnosti. Vločky môžete variť vo vode, v mlieku alebo ich jesť s jogurtom či kefírom. Ďalšie prídavky sú už len na vás. Môžete pridať ovocie, med, kokosové alebo čokoládové lupienky či sušené ovocie. Všetko závisí od toho, čo máte radi a čo vám dovoľuje vaša kalorická bilancia. Ak nechcete vločky variť, stačí ich cez noc namočiť a budú rovnako mäkké a kypré. Nudia vás ovsené vločky? Urobte si omeletu s použitím vločiek namiesto múky alebo pečených ovsených vločiek. Možností je naozaj veľa.
Zhrnutie
Pokiaľ ide o chudnutie, možno povedať, že všetky druhy ovsených vločiek zasýtia, stabilizujú hladinu cukru v krvi a poskytujú dostatok vlákniny a ďalších živín. Vyhnite sa však hotovým zmesiam, ktoré môžu obsahovať veľa cukru. Vždy čítajte etikety a nezabudnite, že si túto zmes môžete pripraviť aj sami, takže si môžete byť istí, čo jete.
Zdroje:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3236515/ https://gut.bmj.com/content/68/1/83 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5037534/
Uvedený obsah má iba vzdelávacie a informačné účely. Starostlivo dbáme na jeho vecnú správnosť. Nemá však nahrádzať individuálne rady odborníka, prispôsobené konkrétnej situácii čitateľa.