Osobitná pozornosť sa venuje obsahu vitamínu C v každodennej strave v jesennom a jarnom období, keď je organizmus najviac náchylný na prechladnutie. Samotná vitamín C, ako aj v kombinácii s synergickými látkami, posilňuje antioxidačnú ochranu, čo sa prejavuje správnym fungovaním imunitného systému a ochranou tkanív. Zlúčeniny a látky prírodného pôvodu, ktoré môžu podporovať účinok vitamínu C, sú napríklad rutín z citrusov a extrakt z divého ruže.
![žena s tabletkou vitamínu C]()
- Odkiaľ pochádza popularita vitamínu C?
- V akej forme kúpiť vitamín C?
Odkiaľ pochádza popularita vitamínu C?
Odvtedy, čo nositeľ Nobelovej ceny Linus Pauling (1954) verejne upozornil na veľký potenciál vitamínu C v prevencii a liečbe prechladnutí, začal tento vitamín získavať na popularite. Zaujali sa ním lekári, vedci a postupom času aj laici v oblasti zdravia, výživy a stravovania.
Objavy týkajúce sa súvislosti vitamínu C s odolnosťou človeka postupne viedli k upevneniu jeho pozície medzi prípravkami podporujúcimi imunitné funkcie organizmu. Na trhu prípravkov podporujúcich výživu človeka sa objavilo množstvo doplnkov, ktoré môžu výrazne uľahčiť uspokojenie dennej potreby askorbovej kyseliny, teda vitamínu C.
![žena s tabletkou vitamínu C]()
Dôležité je, že popularita tejto vitamíny nie je len výsledkom pozorovaní týkajúcich sa imunity. Bolo tiež dokázané, že kyselina askorbová je dôležitou zložkou zúčastňujúcou sa na procese tvorby kolagénu. Neúmyselne to ako prvý pozoroval James Lind, ktorý sa tým stal prvým autorom experimentálnej štúdie v histórii (1747).
Všimol si, že podávanie citrusových plodov námorníkom trpiacim skorbutom (ochorením spojivového tkaniva, ktoré sa prejavovalo predovšetkým zápalom ďasien) vedie k zlepšeniu ich zdravotného stavu. Vďaka svojim antioxidačným účinkom a podpore syntézy kolagénu má vitamín C potenciál okrem iného aj v prevencii kardiovaskulárnych ochorení. Tento účinok je zvlášť viditeľný u ľudí, ktorých strava sa odchyľuje od noriem považovaných za zdravé.
Keď strava nedodáva organizmu dostatočné množstvo vitamínu C, stojí za to hľadať prípravky, ktoré sa dajú ľahko užívať každý deň bez nutnosti nútiť sa alebo nastavovať pripomienky. Pri odhadovaní priemerného denného príjmu kyseliny askorbovej je potrebné zohľadniť, že spracovanie potravín (krájanie, šúpanie), a najmä tepelné spracovanie (varenie, pečenie) a logistika súvisiaca so skladovaním (príprava jedál na dva dni) môžu viesť k stratám vitamínu C až do výšky 90 %. Čím jemnejšie sa produkty krájajú a čím dlhšie sa zahrievajú a skladujú, tým sú straty väčšie.
Okrem toho môžu potrebu tejto látky zvýšiť faktory ako fyzická aktivita, fajčenie cigariet alebo niektoré chronické ochorenia. Doplnky s vitamínom C sú v súčasnosti dostupné nielen vo forme prášku, tabliet alebo kapsúl a šumivých tabliet, ale aj pastiliek na cucanie.
Táto posledná forma sa zdá byť obzvlášť atraktívna, pretože umožňuje pohodlné dávkovanie (250 – 1000 mg kyseliny askorbovej v 1 – 4 tabletách) a zároveň je sladko-kyslá a môže byť hodnotnou bezcukrovou desiatou. Vďaka pridanému extraktu z divého ruže a rutínu, ktorý sa prirodzene vyskytuje v citrusových plodoch, pastilky zvyšujú dostupnosť vitamínu C pre organizmus.
Uvedený obsah má iba vzdelávacie a informačné účely. Starostlivo dbáme na jeho vecnú správnosť. Nemá však nahrádzať individuálne rady odborníka, prispôsobené konkrétnej situácii čitateľa.