Probiotikum ráno na lačno. Kedy užívať probiotiká?

Probiotiká, teda živé baktérie prospešné pre človeka uzavreté v kapsule alebo vrecúšku, sa už roky tešia veľkému záujmu, pretože sa považujú za účinnú podporu zdravia čriev. Stále viac ľudí siaha po nich, aby zlepšili trávenie, imunitu alebo psychickú pohodu, stále sa však objavujú otázky o spôsobe ich použitia. Okrem výberu kmeňov baktérií a stanovenia dávkovania je jednou z najčastejšie diskutovaných otázok to, či má čas užívania probiotika vplyv na jeho účinnosť.

probiotika

  1. Úloha baktérií v črevách
  2. Najznámejšie probiotiká
  3. Kedy používať probiotiká

Úloha baktérií v črevách

Podpora trávenia a produkcia vitamínov

Črevné baktérie tvoria obrovskú komunitu mikroorganizmov žijúcich v ľudskom tráviacom trakte, ktorá pozostáva z biliónov buniek a zahŕňa stovky druhov s rôznymi vlastnosťami. Tvoria takzvaný črevný mikrobióm a plnia v organizme mnoho dôležitých funkcií. Podporujú trávenie tým, že pomáhajú rozkladať živiny, ktoré človek nedokáže sám stráviť, a navyše samy produkujú vitamíny, napríklad vitamín K a niektoré vitamíny skupiny B. 

Produkcia maselátu a ochranná funkcia

Produkujú krátko reťazové mastné kyseliny, ako je maselát, ktoré vyživujú bunky čreva a podieľajú sa na regulácii činnosti imunitného systému, chránia pred nadmerným rozmnožovaním škodlivých mikroorganizmov a podporujú prirodzené obranné mechanizmy organizmu. Stále viac štúdií tiež dokazuje vplyv črevných baktérií na nervový systém a psychickú pohodu, pretože komunikujú s mozgom prostredníctvom chemických signálov

"Vzťahy medzi ľudským organizmom ako hostiteľom a jeho črevnou mikroflórou spočívajú v nadviazaní prospešnej symbiózy. Symbiotické mikroorganizmy plnia v našom organizme širokú škálu užitočných funkcií." Łukasz Domeracki – magister potravinárskych technológií

Najznámejšie probiotiká

probiotika

Probiotiká sú prípravky obsahujúce živé baktérie, ktoré spolupracujú s črevnou mikroflórou človeka. Medzi najlepšie preskúmané probiotické kmene patria Lactobacillus rhamnosus GG, Saccharomyces boulardii a Bifidobacterium lactis BB-12, ktorých účinnosť bola potvrdená v mnohých klinických štúdiách. L. rhamnosus GG sa najčastejšie používa na zníženie rizika hnačky spojenej s antibiotikami a na podporu imunity. S. boulardii pomáha skrátiť trvanie hnačky pri cestovaní a používa sa pri infekciách Clostridioides difficile a Helicobacter pylori. B. lactis BB-12 je známy zlepšením funkcie tráviaceho traktu u detí a môže posilňovať imunitnú odpoveď.

Oblasti a mechanizmy pôsobenia baktérií prospešných pre človeka

Oblasť pôsobenia

Mechanizmus

Tráviaci systém

Potlačenie patogénov, toxínov, podpora rozkladu živín

Imunitný systém

Aktivácia obranných buniek, produkcia protilátok

Metabolizmus

Produkcia krátkych mastných kyselín (vyživujúcich črevá) a vitamínov

Nervový systém

Produkcia neurotransmiterov v komunikačnej osi črevo-mozog

Kedy používať probiotiká

Výskumy ukazujú, že niektoré probiotiká lepšie znášajú prechod žalúdkom, ak sa užívajú spolu s jedlom obsahujúcim tuk alebo tesne pred ním, pretože vtedy sa pH v žalúdku dočasne zvyšuje a prostredie sa stáva menej kyslým, čo napomáha prežitiu baktérií a ich dostaniu sa na miesto určenia, teda do čriev.

Okrem toho jedlo obsahujúce zdroje vlákniny, t. j. zeleninu a/alebo ovocie, ako aj obilniny a/alebo orechy alebo fermentované produkty, ako je kefír alebo nakladané uhorky, môže črevným baktériám poskytnúť dávku prebiotika, t. j. živiny, ktorá umožňuje ich rast a rozmnožovanie.

Stojí za to dodať, že probiotiká je lepšie užívať počas dňa ako v noci, pretože u niektorých ľudí môžu spôsobiť prechodné nadúvanie a plynatosť. Pri antibiotikovej liečbe je tiež dôležité dodržať aspoň dvojhodinový odstup medzi probiotikami a antibiotikami.

Zdroje:

  • Tompkins, T. A., Mainville, I., & Arcand, Y. (2011). The impact of meals on a probiotic during transit through a model of the human upper gastrointestinal tract. Beneficial microbes, 2(4), 295–303. https://doi.org/10.3920/BM2011.0022
  • Treven, P., Paveljšek, D., Bogovič Matijašić, B., & Mohar Lorbeg, P. (2024). The Effect of Food Matrix Taken with Probiotics on the Survival of Commercial Probiotics in Simulation of Gastrointestinal Digestion. Foods (Basel, Switzerland), 13(19), 3135. https://doi.org/10.3390/foods13193135
OHODNOŤTE ČLÁNOK:
0 / 5 5 0
SFD