Po vykonaní komplexnej analýzy výskumu v roku 2020 tím vedcov zverejnil charakteristiku potenciálnych zdravotných výhod vyplývajúcich z používania proteínových doplnkov na báze srvátkových bielkovín ľuďmi s cukrovkou, pred cukrovkovým zdravotným stavom a metabolickým syndrómom. Tieto výsledky môžu poskytnúť cenné poznatky pre dietológov, lekárov a športovcov.
- Proteínové doplnky v strave diabetikov
- Aké sú výhody suplementácie srvátkovým proteínom?
- Konzumácia proteínových doplnkov stravy pri cukrovke
- Čo je potrebné si pamätať?
Proteínové doplnky v strave diabetikov
Vedci z iránskej univerzity vykonali podrobné vyhľadávanie primárnych databáz, vrátane PubMed, Web of Science, Cochrane Library a Scopus, pri hľadaní spoľahlivých klinických štúdií testujúcich účinky proteínových doplnkov. Analýza sa zamerala na 22 štúdií, v ktorých jedna skupina dostávala výživový doplnok a druhá placebo.
V jednotlivých projektoch boli ľudia bojujúci s cukrovkou a/alebo metabolickým syndrómom a doba suplementácie trvala od 1 do 6 mesiacov. Dávkovanie v niektorých štúdiách dosiahlo až 90 g denne, ale vo väčšine prípadov to neboli až tak vysoké hodnoty.
Aké sú výhody suplementácie srvátkovým proteínom?
Vplyv na glykémiu
Jedným z kľúčových zistení, ktoré vyplynuli z prehľadu, bolo, že suplementácia srvátkovým proteínom výrazne zlepšila niekoľko ukazovateĺov súvisiacich s metabolizmom glukózy a citlivosťou na inzulín. Analýza ukázala najmä významný pokles hladiny glykovaného hemoglobínu (HbA1c), ktorý indikuje hladiny glukózy v krvinkách za posledné týždne, inzulínu, hormónu, ktorý kontroluje hladiny cukru, a homeostatického modelu na hodnotenie inzulínovej rezistencie. (HOMA-IR), ktorý popisuje citlivosť tkanív na pôsobenie inzulínu.
Vplyv na lipidy
Zaujímavé je, že suplementácia srvátkovým proteínom mala tiež pozitívny vplyv na parametre lipidov. Štúdia ukázala, že hladiny triglyceridov, celkového cholesterolu a LDL cholesterolu sa výrazne znížili v skupine, ktorá konzumovala srvátku. Toto by sa malo pamätať, pretože ťažká cukrovka zvyčajne spôsobuje problémy s kontrolou rizika aterosklerózy.
Jedna porcia proteínového doplnku stravy, zvyčajne obsahujúca približne 20-30 gramov bielkovín, dokáže pokryť celú potrebu bielkovín daného jedla. Odporúčania pre príjem bielkovín sú zvyčajne 1,2 až 2,0 g na kilogram telesnej hmotnosti a deň. To znamená, že pre osobu s hmotnosťou 70 kg možno odporučiť až 140 gramov bielkovín denne.
Dve až tri porcie proteínového prášku môžu pokryť približne 40-90 gramov, čo je 30-60% vašej dennej potreby bielkovín. Stojí za zmienku, že tieto doplnky sa vyznačujú vysokým bezpečnostným profilom a dobrou toleranciou u väčšiny ľudí.
Tieto doplnky stravy sú veľmi ľahko a rýchlo stráviteľné, preto je v rámci zvládania cukrovky najlepšie kombinovať srvátkový proteín s produktmi s vysokým obsahom vlákniny a komplexnými sacharidmi, ako sú celozrnné výrobky, ovocie, zelenina a semená, aby sa stabilizovala hladina cukru v krvi. Významnú úlohu môžu zohrávať aj nenasýtené mastné kyseliny, napríklad z rastlinných alebo rybích olejov, pretože majú protizápalové vlastnosti.
Čo je potrebné si pamätať?
V prípade ľudí s diagnostikovanou cukrovkou sa oplatí konzultovať konzumácia doplnkov stravys odborníkom, najmä ak im už lekár predpísal nejaké liečivá. Pre ľudí, ktorí majú pred cukrovkový stav alebo chcú jednoducho zmeniť svoje návyky a zregenerovať sa po dlhšom čase konzumácie nesprávnej stravy, prichádzajú do úvahy prírodné prostriedky ako škorica alebo berberín. Štúdia v súčasnosti venuje veľkú pozornosť chrómu a probiotikám.
Zdroj:
Amirani, E., Milajerdi, A., Reiner, Ž. et al. Účinky srvátkového proteínu na glykemickú kontrolu a sérové lipoproteíny u pacientov s metabolickým syndrómom a súvisiacimi stavmi: systematický prehľad a meta-analýza náhodných kontrolovaných klinických štúdií. Lipids Health Dis 19, 209 (2020). https://doi.org/10.1186/s12944-020-01384-7
Uvedený obsah má iba vzdelávacie a informačné účely. Starostlivo dbáme na jeho vecnú správnosť. Nemá však nahrádzať individuálne rady odborníka, prispôsobené konkrétnej situácii čitateľa.