Sójové alebo srvátkové bielkoviny?

Bielkoviny v strave je možné doplniť mnohými spôsobmi. Okrem striktne potravinových zdrojov existuje veľa rôznych druhov proteínových doplnkov na doplnenie jedálneho lístka. Všetky sa spravidla vyznačujú dobrou stráviteľnosťou a vstrebávaním obsiahnutých aminokyselín. V závislosti od účelu, na ktorý sa proteínový doplnok používa, môžu však niektoré typy vykazovať určité výhody oproti iným.

Proteínová výživa

  1. Charakteristika sójových bielkovín
  2. Charakteristika srvátkových bielkovín
  3. Porovnanie sójových a srvátkových bielkovín

Charakteristika sójových bielkovín

Sója sa zdá byť obzvlášť dôležitá medzi rastlinnými zdrojmi bielkovín. Jej výroba je vysoko výkonný proces a zoznam spôsobov, ako ju použiť na spracovanie, sa zdá byť nekonečný. Spôsob, ako z nej získať čo najviac bielkovín, je proces izolácie z odtučnených sójových vločiek.

Vďaka nemu obsahujú produkty so sójovými bielkovinami až 80 g bielkovín na 100 g sušiny a menej ako 2 g tukov a 6 g sacharidov. Jedna porcia poskytuje v priemere asi 100 kcal a dávku esenciálnych aminokyselín, ktoré sú potrebné na stimuláciu syntézy svalových bielkovín a iných biologických aktivít v tele.

Charakteristika srvátkových bielkovín

Srvátková bielkovina sa radí k mliečnym bielkovinám a je najznámejší v športových kruhoch. Vyznačuje sa obzvlášť vysokým obsahom esenciálnych aminokyselín cenných pre svaly a celý organizmus, teda stavebných látok, ktoré však plnia aj početné regulačné funkcie. Srvátkové bielkoviny sa zvyčajne nachádzajú vo forme koncentrátu alebo izolátu, ktoré vznikajú po oddelení kazeínu z mlieka.

Spôsob výroby prvého z týchto dvoch umožňuje získať asi 70 - 78 g bielkovín / 100 g produktu. Izoláty zase obsahujú v priemere asi 85 g bielkovín / 100 g a teda menej tukov a sacharidov, tieto množstvá sú: 2 - 3 g a 6 - 16 g pre koncentráty a 2 - 3 g a 2 - 3 g pre izoláty. Izoláty srvátkových bielkovín poskytujú podobné množstvo energetických látok ako izoláty sójových bielkovín. V jednej porcii je asi 100 - 110 kcal. O niečo viac, okolo 120 kcal, poskytujú koncentráty srvátkových bielkovín.

Porovnanie sójových a srvátkových bielkovín

Obohatiť stravu môžu rastlinné aj živočíšne bielkovinové prípravky. Tieto produkty sú ľahko stráviteľné a telo dokáže aminokyseliny v nich obsiahnuté bez väčších problémov využiť. Všeobecne sa však uznáva, že mliečne bielkoviny obsahujú viac esenciálnych aminokyselín, ako sójové izoláty.

Zatiaľ čo pre človeka, ktorý väčšinu svojej potreby bielkovín pokrýva konzumáciou živočíšnych produktov (napr. vajcia a mäso), to nemusí príliš záležať, pre človeka s prísnou rastlinnou stravou môžu byť bielkoviny z nevegánskych zdrojov viac cenné. Sójové bielkoviny budú určite lepšou voľbou ako srvátkové pre ľudí bojujúcich s alergiou na mliečne bielkoviny alebo nízkou toleranciou aj malých dávok laktózy. Prvý aj druhý typ bielkovinových doplnkov je možné konzumovať vo forme pohodlných koktailov pripravených na konzumáciu a možno ich pridávať aj do sladkých jedál (napr. omelety, ovsené kaše).

OHODNOŤTE ČLÁNOK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt bol pridaný Produkt bol odstránený Do vášho košíka boli pridané produkty z iného zariadenia Váš košík sme obnovili z iného zariadenia
Produkt bol pridaný