Dávkovanie taurínu – koľko taurínu denne užívať?

Množstvo taurínu v tele je charakteristické pre tkanivá, ktoré podliehajú zmenám v úrovni dráždivosti, ako sú nervy a svaly. Patrí medzi beta-aminokyseliny a vo svojej molekule obsahuje síru, prirodzene sa vyskytuje najmä v mäse a morských plodoch. Prídavok taurínu sa často nachádza napríklad v energetických nápojoch alebo doplnkoch stravy pre športovcov. Telo si ho do určitej miery vyrába, no na to treba použiť iné aminokyseliny.

človek používa taurín

  1. Funkcie taurínu v tele
  2. Denné dávky taurínu
  3. Prísun taurínu a zdravie a účinnosť

Funkcie taurínu v tele

Aj keď má taurín malý vplyv na dusíkovú rovnováhu tela (alebo jednoducho - nutričný stav bielkovín), plní množstvo dôležitých fyziologických funkcií. Je jedným z hlavných voľných aminokyselín kolujúcich v tele, čo do istej miery dokazuje jeho jedinečnosť, keďže väčšina aminokyselín sa vyskytuje v zložitejšej forme, napríklad peptidy a bielkoviny. Moduluje hladinu vápnika vo svaloch, čo sa premieta do väčšej účinnosti ich kontrakcií.

Zaujímavosťou je, že vďaka svojmu antioxidačnému účinku dokáže optimalizovať aj zásobovanie svalov ATP, čo má veľký význam pri prevencii únavy. Potenciál taurínu bol objavený aj v kontexte kontroly správnej činnosti srdca a ciev, a teda aj kontroly krvného tlaku. Za zmienku stojí aj účinok taurínu inhibujúci nadmernú dráždivosť nervového systému, čo môže byť prospešné napr. čo sa týka nálady alebo pozornosti.

Denné dávky taurínu

Taurín je zlúčenina obzvlášť bohato sa vyskytujúca v potravinách pochádzajúcich zo zvierat, a konkrétnejšie z morských organizmov. Najbohatším zdrojom tejto aminokyseliny sú mušle, chobotnice a kalmary, ale je aj v hydine (hlavne stehná) a chudých rybách. Mäso bravčové či hovädzie má o niečo nižší obsah. Bežná nevegetariánska strava poskytuje 40 - 400 mg taurínu denne, ale ľudia so slabo diverzifikovanou stravou zvyčajne dodávajú telu dávky v dolnom rozmedzí tohto rozsahu.

Obsah tejto aminokyseliny v energetických nápojoch a doplnkoch stravy niekedy dosahuje aj 3 g na porciu. Keďže taurín môže byť čiastočne produkovaný z iných aminokyselín, všeobecná ľudská potreba tejto zlúčeniny nie je známa. Vedecké výskumy však naznačujú, že úroveň konzumácie zdravými ľuďmi až do 10 g denne možno považovať za bezpečnú.

Prísun taurínu a zdravie a účinnosť

Najvýznamnejšie dôkazy o účinkoch taurínu na zdravie existujú v kontexte boja proti hypertenzii. V dvoch veľkých prehľadoch štúdií, ktoré analyzovali vlastnosti tejto aminokyseliny, sa zistilo, že jej konzumácia v množstve 1 - 6 g po dobu až 12 týždňov môže spôsobiť pokles krvného tlaku v priemere o 3 mmHg (ortuťového stĺpca) . Navyše užívanie taurínu po dobu asi 8 týždňov môže priaznivo ovplyvniť markery oxidačného stresu a zápalu spojeného napríklad so zlou stravou pri obezite.

Antioxidačný účinok má určitý význam aj z hľadiska starostlivosti o výkonnosť organizmu. Zdá sa, že taurín má pozitívny vplyv na športovú výkonnosť, najmä u ľudí venujúcich sa extrémne vytrvalostným disciplínam. Spravidla sa však pri športe používajú dávky taurínu nepresahujúce 2 g na porciu.

OHODNOŤTE ČLÁNOK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt bol pridaný Produkt bol odstránený Do vášho košíka boli pridané produkty z iného zariadenia Váš košík sme obnovili z iného zariadenia
Produkt bol pridaný