Sú proteínové doplnky pre teenagerov bezpečné?

Doplnky stravy pre teenagerov často vyvolávajú mnoho obáv, najčastejšie u rodičov. Nie vždy je to však opodstatnené.

teenager s proteínovým nápojom

  1. Zvýšené požiadavky na príjem bielkovín
  2. Bielkoviny uspokojujú hlad a pomáhajú udržiavať správnu hladinu telesného tuku
  3. Väčšina doplnkov pochádza výlučne z mlieka a je úplne prírodná
  4. Doplnky stravy s obsahom bielkovín z kuracích vajec a rastlinných bielkovín pre ľudí alergických na mlieko
  5. Bezpečnosť a prínosy
  6. Proteínové doplnky v kuchyni
  7. Zhrnutie

Zvýšené požiadavky na príjem bielkovín

Dospievanie je charakterizované intenzívnymi fyziologickými zmenami, ktoré sú spojené aj so zvýšenou potrebou určitých živín.

Jedným z aspektov, ktorý je potrebné zohľadniť pri plánovaní stravy dospievajúceho, je dostatočný prísun bielkovín, ktoré sú nevyhnutné nielen pre vývoj svalového tkaniva, ale aj pre syntézu neurotransmiterov potrebných pre správne fungovanie mozgu a nervového systému, ako aj iných biologicky aktívnych zlúčenín.

Okrem toho je trávenie bielkovín energeticky náročný proces, ktorý umožňuje zvýšiť energetický výdaj organizmu bez zvýšenia úrovne fyzickej aktivity.

Bielkoviny uspokojujú hlad a pomáhajú udržiavať správnu hladinu telesného tuku

Ďalšou výhodou konzumácie dostatočného množstva bielkovín vo vašej strave je to, že vám pomáhajú udržať pocit sýtosti. Z hľadiska vlny nadváhy a obezity pozorovanej u mladých ľudí sú to mimoriadne žiaduce vlastnosti. To môže byť prospešné aj v kontexte stravovania mladých ľudí, ktorí športujú.

Proteínové doplnky môžu ľahko a príjemne poskytnúť solídnu dávku aminokyselín a zároveň sú zvyčajne nízkokalorickými produktmi so zanedbateľným obsahom sacharidov a tukov.

Väčšina doplnkov pochádza výlučne z mlieka a je úplne prírodná

Proteínové doplnky na báze srvátkových proteínov sa vyrábajú z mlieka. V porovnaní s mliekom, ktoré obsahuje asi 120 kcal v 230 ml (pohár), 7,6 g bielkovín, 11,3 g sacharidov a 0-7 g tukov, sa doplnky stravy s obsahom bielkovín – hlavne koncentráty srvátkových bielkovín – zdajú byť oveľa lepšou voľbou, keďže jedna dávka zvyčajne obsahuje približne 121 kcal, 21 g bielkovín, 4,7 g sacharidov a 2 g tukov.

Samozrejme, existujú aj proteínové doplnky s ešte vyšším obsahom bielkovín a nižším obsahom sacharidov a tukov, t. j. izoláty srvátkových bielkovín, ktoré môžu používať náročnejší jedinci.

Doplnky stravy s obsahom bielkovín z kuracích vajec a rastlinných bielkovín pre ľudí alergických na mlieko

Pre ľudí, ktorí majú tráviace problémy súvisiace s mliečnymi výrobkami, existujú aj doplnky stravy na báze bielkovín z kuracích vajec, vegánske doplnky stravy zvyčajne pozostávajúce z viacerých zdrojov bielkovín alebo doplnky stravy na báze sóje.

Bezpečnosť a prínosy

Proteínové doplnky sú bezpečné pre použitie u zdravých teenagerov, okrem iného ako doplnok k prísunu esenciálnych aminokyselín. Potreba bielkovín v tejto skupine je 0,8-1,4 g/kg telesnej hmotnosti a závisí od veku, pohlavia, výživového stavu a úrovne fyzickej aktivity.

Doplnky stravy môžu byť obzvlášť prospešné pre dospievajúcich, ktorí sa snažia schudnúť, alebo pre tých, ktorí športujú a počas dňa sa venujú iným aktivitám. Regulácia príjmu bielkovín pridaním približne jednej porcie bielkovinového doplnku do dennej stravy športovca alebo nahradením nezdravého občerstvenia doplnkom pre osoby s nadváhou môže priniesť mnoho výhod bezpečným, jednoduchým a chutným spôsobom.

Proteínové doplnky v kuchyni

Proteínové doplnky zvyčajne používajú mladí ľudia ako doplnok, nie ako náhradu plnohodnotných jedál. Odporúčané dávky v štúdiách a športových odporúčaniach sa zvyčajne pohybujú v rozmedzí približne 15 – 30 g doplnku na jednu dávku po fyzickej aktivite alebo vo forme malého občerstvenia medzi jedlami. V kulinárskych aplikáciách sa proteínové doplnky niekedy používajú ako prísada na zlepšenie štruktúry a nutričnej hodnoty jedál. Fungujú dobre v kaši, smoothies, palacinkách, crêpes, jogurtoch a domácich tyčinkách. Verzie s neutrálnou chuťou môžu obohatiť aj slané jedlá.

Zhrnutie

V odvetví doplnkov stravy sa zvyšuje transparentnosť výrobcov, čo je dôsledkom tlaku spotrebiteľov aj rastúcej kontroly kvality, preto sú proteínové prípravky určené pre mladších ľudí čoraz častejšie sprevádzané certifikátmi čistoty šarže. K dispozícii sú výsledky testov potvrdzujúce absenciu zakázaných látok a podrobné špecifikácie surovín.

Zdroj:

  • Arnesen, E. K., Thorisdottir, B., Lamberg-Allardt, C., Bärebring, L., Nwaru, B., Dierkes, J., Ramel, A., & Åkesson, A. (2022). Protein intake in children and growth and risk of overweight or obesity: A systematic review and meta-analysis. Food & nutrition research, 66, 10.29219/fnr.v66.8242. https://doi.org/10.29219/fnr.v66.8242
  •  https://www.researchgate.net/profile/Nathalie_BOISSEAU/publication/11012559_Protein_intake_and_nitrogen_balance_in_male_non-active_adolescent_and_soccer_players/links/5640c6e408aebaaea1f69d85.pdf
OHODNOŤTE ČLÁNOK:
0 / 5 5 0
SFD