Starnutie spojené s kognitívnymi poruchami je závažným problémom verejného zdravia, ktorý postihuje približne 50 % ľudí vo veku 60 rokov a viac na celom svete. Vo veku 80 rokov trpí demenciou približne každý ôsmy človek. Účinné stratégie včasnej diagnostiky a liečby sa stále hľadajú. Potrebné sú aj nové preventívne prístupy zamerané na úpravu špecifických rizikových faktorov.
![Ginkgo biloba]()
- Čo je oxidačný stres?
- Aké sú funkcie voľných radikálov?
- Aké je riziko nadmerného oxidačného stresu?
- Vedie oxidačný stres k demencii?
- Pôsobí suplementácia vitamínom C proti demencii?
- Aké ďalšie antioxidanty sú dôležité pre mozog?
Všetky doteraz známe patofyziologické mechanizmy spojené s Alzheimerovou chorobou sú spojené s oxidačným stresom. Preto sa úloha antioxidantov, ako sú niektoré vitamíny, zdá byť sľubná.
Čo je oxidačný stres?
Oxidačný stres je stav, pri ktorom dochádza k nerovnováhe medzi produkciou voľných radikálov a schopnosťou organizmu rýchlo ich eliminovať alebo opraviť škody, ktoré spôsobujú. Hoci oxidačný stres zohráva kľúčovú úlohu v mnohých fyziologických procesoch, je dôležité mať stále na pamäti, že voľné radikály sú vysoko reaktívne molekuly, ktoré môžu za nekontrolovaných podmienok poškodiť bunky, ako aj bielkoviny, lipidy alebo DNA.
![oxidačný stres]()
Aké sú funkcie voľných radikálov?
Malé množstvá voľných radikálov sú potrebné na stimuláciu adaptácie organizmu na rôzne vnútorné a vonkajšie faktory tým, že modifikujú bunkové procesy, ako je delenie buniek, apoptóza (programovaná bunková smrť) alebo neuro-hormonálna odpoveď. Zaujímavé je, že ich využívajú bunky imunitného systému na ničenie patogénov.
Aké je riziko nadmerného oxidačného stresu?
Nadmerné množstvo voľných radikálov môže viesť k poškodeniu buniek vrátane nervových buniek a spája sa s neurodegeneratívnymi ochoreniami, ako sú Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Môže tiež viesť k poškodeniu ciev a je rizikovým faktorom aterosklerózy, hypertenzie a iných kardiovaskulárnych ochorení. Samotné cievne problémy sú tiež spojené s rizikom demencie.
Poškodenie DNA spôsobené voľnými radikálmi môže viesť k mutáciám a vzniku rakoviny a môže tiež prispieť k procesu starnutia, pretože poškodzuje bunky a tkanivá v tele. Telo má komplexný obranný systém proti oxidačnému stresu, ktorý zahŕňa enzýmy ako superoxiddysmutáza (SOD), kataláza a glutatiónperoxidáza, a využíva malé molekuly s antioxidačnými vlastnosťami z potravín, ako sú vitamíny C a E. Vlastnosti tohto systému sú však narušené, ak sa nedbá na zdravý životný štýl.
Vedie oxidačný stres k demencii?
Oxidačný stres zohráva kľúčovú úlohu pri vzniku demencie vrátane Alzheimerovej choroby prostredníctvom niekoľkých zložitých molekulárnych a bunkových mechanizmov. Voľné radikály a iné reaktívne formy kyslíka môžu poškodiť bunkové zložky, ako sú lipidy a proteíny v bunkových membránach. Poškodenie lipidov bunkových membrán môže viesť k zníženiu ich pružnosti a zhoršeniu funkcie receptorov, čo negatívne ovplyvňuje komunikáciu buniek v mózgu.
Reaktívne formy kyslíka môžu poškodiť DNA, čo vedie k mutáciám a abnormálnej expresii génov súvisiacich s nervovými funkciami, čo môže viesť k narušeniu bunkových procesov nevyhnutných pre kognitívne schopnosti. Oxidačný stres môže tiež vyvolať zápalové procesy aktiváciou buniek mikroglie a astrocytov, štruktúr, ktoré chránia a vyživujú nervy. Zápal v mozgu môže prispieť k poškodeniu neurónov a narušeniu synaptických spojení, čo vedie k príznakom demencie.
Voľné radikály môžu tiež poškodiť mitochondrie, čo vedie k zhoršeniu bunkového dýchania a produkcie energie. Nedostatok energie v nervových bunkách je známym faktorom zhoršovania stavu mozgu a periférneho nervového systému.
Pôsobí suplementácia vitamínom C proti demencii?
Predchádzajúce štúdie naznačili, že zvýšený príjem antioxidantov môže znížiť riziko kognitívnych porúch vrátane Alzheimerovej choroby. Na preskúmanie súvislosti medzi príjmom antioxidantov a rizikom demencie a zhoršenia kognitívnych funkcií sa vyhľadali výsledky kohortových štúdií, v ktorých účastníci uvádzali príjem antioxidantov (strava a/alebo doplnky stravy). Do metaanalýzy bolo zahrnutých 73 štúdií s celkovým počtom viac ako 28 000 účastníkov.
Index rizika Alzheimerovej choroby bol odhadnutý na 0,70 pre osoby, ktoré konzumujú zdroje vitamínu C v strave s dodatočnou suplementáciou. Vzťah medzi príjmom vitamínu C a rizikom demencie bol nepriamo úmerný, pričom riziko klesalo približne o 2 % na každých 20 mg doplnku vitamínu C v strave.
Aké ďalšie antioxidanty sú dôležité pre mozog?
Ginkgo biloba
![Ginkgo biloba]()
Rastliny, ktoré sa v prírodnej medicíne používajú už stáročia, sa často vyznačujú vysokým obsahom antioxidantov. Jedným z príkladov je ginkgo biloba alebo ginko dvojlaločné. Ich hlavnými účinnými látkami sú terpenoidy s vysokou antioxidačnou aktivitou.
Na overenie účinnosti bola vykonaná metaanalýza štúdií o účinkoch ginka na kognitívne funkcie u ľudí s príznakmi demencie. Kritériá na zaradenie do prehľadu splnilo trinásť štúdií s použitím štandardizovaného extraktu, ktoré zahŕňali 2381 pacientov. Metaanalýza sa vykonala na deviatich z 13 štúdií.
Vo väčšine štúdií sa pozorovalo významné zlepšenie výsledkov použitých testov kognitívnych funkcií. Výnimku tvorili osoby s potvrdenou Alzheimerovou chorobou a vaskulárnou demenciou. Ako účinná dávka bola popísaná denná dávka 240 mg.
Arónia
![aronia]()
Cenné môžu byť aj produkty, ktoré sú denne dostupnejšie, ako napríklad bobuľové ovocie, napríklad aronia, a najmä bioaktívne látky, ktoré obsahujú, napríklad antokyány. S cieľom potvrdiť účinky doplnkov stravy alebo potravín na báze bobuľovitého ovocia na kognitívne funkcie u starších dospelých sa preskúmali hlavné databázy, v ktorých sa hľadali intervenčné štúdie na ľuďoch vykonané do marca 2021.
Celkovo bolo vybraných jedenásť článkov; tieto štúdie boli vykonané medzi staršími ľuďmi bez známej kognitívnej dysfunkcie alebo miernej poruchy. Výsledky zahŕňali všeobecné kognitívne a psychomotorické funkcie, ako aj učenie a pamäť, „kapacitu“ pracovnej pamäte, výkonné funkcie a prekrvenie mozgu.
Zhrnuté existujúce dôkazy naznačujú, že doplnky a potraviny na báze bobuľovín majú priaznivé účinky na perfúziu mozgu v pokoji, kognitívne funkcie, výkonnosť pamäte, výkonné funkcie, rýchlosť spracovania a mieru pozornosti.
Zdroje:
- Zhou, F., Xie, X., Zhang, H., & Liu, T. (2023). Effect of antioxidant intake patterns on risks of dementia and cognitive decline. European geriatric medicine, 14(1), 9–17. https://doi.org/10.1007/s41999-022-00720-7
- Hashiguchi, M., Ohta, Y., Shimizu, M., Maruyama, J., & Mochizuki, M. (2015). Meta-analysis of the efficacy and safety of Ginkgo biloba extract for the treatment of dementia. Journal of pharmaceutical health care and sciences, 1, 14. https://doi.org/10.1186/s40780-015-0014-7
- Bonyadi, N., Dolatkhah, N., Salekzamani, Y. et al. Effect of berry-based supplements and foods on cognitive function: a systematic review. Sci Rep 12, 3239 (2022). https://doi.org/10.1038/s41598-022-07302-4
Uvedený obsah má iba vzdelávacie a informačné účely. Starostlivo dbáme na jeho vecnú správnosť. Nemá však nahrádzať individuálne rady odborníka, prispôsobené konkrétnej situácii čitateľa.