Kazeínová bielkovina – stojí za to ju používať?

Kazeín je frakcia mliečnych bielkovín, ktorá sa oddeľuje od srvátky a vytvára zrazeninu pri výrobe syra. Kazeín patrí medzi bielkoviny s najvyššou biologickou hodnotou, pretože sa vyznačuje vzorovým aminogramom, t. j. zložením aminokyselín, ktoré zabezpečuje optimálny priebeh syntézy bielkovín v našom organizme.

kazeína v mliečnych výrobkoch

  1. Anabolická aktivita
  2. Prečo táto kontroverzia?
  3. Kazomorfín kontra morfín
  4. Ako interpretovať tento problém?
  5. Ako to vysvetľujú odborníci?
  6. Kazeín kraľuje

Anabolická aktivita

Syntéza bielkovín je jedným z najdôležitejších metabolických procesov, ktorý udržiava vysokú fyzickú výkonnosť a zdravotný stav nášho organizmu. Pri tom výskumy preukázali, že kazeín je s najväčšou pravdepodobnosťou potravinová bielkovina s celkovo najvyššou anabolickou aktivitou, t. j. schopnosťou stimulovať syntézu bielkovín (vrátane budovania svalov) v ľudskom organizme.

Prečo táto kontroverzia?

Takzvaná kazeína je v skutočnosti zmes viacerých bielkovín z skupiny kazeín. Kazeíny tvoria takmer 80 % bielkovín prítomných v kravskom mlieku. Trieda kazeínov zahŕňa štyri rôzne podtypy: α-s1-kazeín, α-s2-kazeín, κ-kazeín a β-kazeín (beta kazeín), ktorý je jedným z najpočetnejších podtypov a tvorí približne 30 % celkovej hmotnosti kazeínov v kravskom mlieku.

A práve beta kazeína je zdrojom problémov a nedorozumení, o ktorých mnohí čitatelia už bezpochyby počuli. V tomto texte sa pokúsim posúdiť, do akej miery je tento problém reálny a do akej miery je vymyslený.

Podstata problemu

Proteínový šejk - proteínový doplnok stravy

Genetická charakteristika dojníc ukázala, že existuje 13 genetických variantov beta kazeínu, medzi ktorými prevládajú varianty A1 a A2, najčastejšie u dojníc chovaných po celom svete. Rozdiel medzi oboma genetickými formami spočíva v jedinej mutácii, ktorá vedie k výmene jednej aminokyseliny na pozícii 67 proteínového reťazca beta kazeínu; vo variante A1 histidín nahrádza prolín, ktorý vo variante A2 zostáva nezmenený. Táto mutácia je údajne výsledkom selekciej dobytka z hľadiska zvýšenia mliečnej úžitkovosti kráv.

Prítomnosť histidínu vo variante A1 beta kazeínu umožňuje ľudským žalúdočným a črevným enzýmom jeho rozštiepenie, čo vedie k uvoľneniu peptidu beta kazomorfinu-7 (BCM-7) v procese trávenia, ku ktorému nedochádza v prípade variantu A2 z dôvodu prítomnosti prolínu. Preto konzumácia mlieka a mliečnych výrobkov od iných druhov mliečnych zvierat, ako sú ovce alebo kozy, ktoré majú iba variant A2 beta kazeínu, nespôsobuje uvoľňovanie BMC-7 v tráviacom trakte.

Kazomorfín kontra morfín

Ako sa ukázalo, BCM-7 je peptid schopný viazať opioidné receptory nachádzajúce sa v centrálnom nervovom systéme a tráviacom trakte človeka, čo znamená, že teoreticky pôsobí rovnako ako morfín, od čoho je odvodený aj jeho názov – kazomorfín. V súvislosti s tým môže BCM-7 potenciálne ovplyvňovať fyziológiu tráviaceho traktu, ako aj iné štruktúry organizmu, napríklad nervový, kardiovaskulárny, hormonálny alebo imunitný systém.

A skutočne, štúdie ukázali koreláciu medzi konzumáciou kazeínu A1 a zdravotnými problémami, ako je laktózová intolerancia, autizmus, cukrovka 1. typu, ochorenia obehového ústrojenstva, syndróm náhlej detskej smrti a chronická zápcha u detí.

Ako interpretovať tento problém?

žena s mliečnym šejkom

Niektorí spotrebitelia, s ktorými som mal príležitosť diskutovať, interpretujú výsledky týchto štúdií tak, že konzumácia kravského mlieka a mliečnych výrobkov (medzi inými aj výživových doplnkov s vysokým obsahom bielkovín na báze kazeínu) vedie k rozvoju žalúdočných problémov, cukrovky, ochorení srdcovo-cievneho systému a duševných chorôb.

To je samozrejmý nezmysel!

Keby to tak bolo, väčšina z miliárd spotrebiteľov mlieka a mliečnych výrobkov by bola populáciou ťažko chorých ľudí. Ako vyplýva z nedávno uverejneného rozsiahleho prehľadu súčasného stavu výskumu, problém kazeínu A1 a peptidu BCM-7 sa týka len úzkej skupiny ľudí s určitými potravinovými intoleranciami, chronickými ochoreniami alebo duševnými poruchami.

Ako to vysvetľujú odborníci?

V našom tráviacom trakte funguje dipeptidyl peptidáza IV (DPP-IV), ktorá je hlavným enzýmom zodpovedným za rozklad peptidov na voľné aminokyseliny. DPP-IV je tiež hlavným enzýmom zodpovedným za rozklad BCM-7.

Za normálnych fyziologických podmienok sa BCM-7 v tráviacom trakte rozkladá tak rýchlo, že nikdy nedosiahne koncentráciu, pri ktorej by mohla mať nepriaznivé účinky na zdravie. Zaujímavé je, že v nízkych dávkach sa BCM-7 paradoxne ukázala ako látka veľmi prospešná pre zdravie, ktorá má okrem iného protizápalové účinky v črevách.

Uvedené zdravotné problémy súvisia s inhibíciou aktivity enzýmu DPP-IV, poruchou črevnej mikroflóry a zvýšenou priepustnosťou črevnej bariéry, čo má za následok udržanie relatívne vysokých koncentrácií peptidu BCM-7 v tráviacom trakte a krvnom obehu a výskyt nežiaducich príznakov jeho nadmernej activity.

Kazeín kraľuje

Ľudia s vyššie uvedenými ochoreniami zvyčajne vedia, že by mali konzumovať iba mliečne výrobky bez kazeínu A1, teda hlavne kozie a ovčie, ktorých konzumácia zlepšuje ich zdravotný stav. Naopak, ľudia bez týchto problémov môžu pravdepodobne konzumovať bežné mliečne výrobky podľa ľubovôle. A vzhľadom na súčasný stav výskumu kazeínu by sme ich k tomu mali asi aj povzbudzovať...

Ako sa totiž ukazuje, konzumácia kazeínu môže hrať významnú úlohu v ochrane nášho tráviaceho traktu pred rakovinou a v udržiavaní správnej hladiny cholesterolu a zdravých zubov.

Zdroje:

  • https://vetdergikafkas.org/uploads/pdf/pdf_KVFD_2514.pdf
  • https://www.mdpi.com/2304-8158/12/17/3151).
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3407276/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5149046/
OHODNOŤTE ČLÁNOK:
0 / 5 5 0
SFD