Z čím najlepšie kombinovať omega-3 mastné kyseliny?
Omega-3 mastné kyseliny patria medzi najcennejšie tuky v ľudskej strave. Hovoríme predovšetkým o kyselinách EPA (eikosapentaénovej) a DHA (dokosahexaénovej), ktoré sú charakteristické pre morské organizmy. Ich zdravotný význam nadobúda osobitný rozmer v časoch, keď je v popredí vysoko spracovaná a málo rôznorodá strava. Veľa ľudí, ktorí pravidelne jedia rýchle fast-foody a občerstvenie, konzumuje málo alebo žiadne omega-3 a v niektorých prípadoch môžu byť tieto kyseliny dokonca prospešné pre zdravie.
- Spájanie omega-3 s vitamínom D3
- Suplementácia omega-3 s vitamínom C
- Použitie omega-3 v kombinácii s CBD
Spájanie omega-3 s vitamínom D3
Pridanie vitamínu D3 k prípravkom obsahujúcim kyseliny EPA a DHA vytvára jednu z najzdravších kombinácií pozorovaných medzi potravinárskymi výrobkami a doplnkami stravy. Hlavnými potravinovými zdrojmi omega-3 a vitamínu D3 sú mastné morské ryby. Úroveň ich spotreby závisí od dostupnosti kvalitných produktov, bohatosti peňaženky, ale aj chuťových preferencií. Tieto 3 aspekty vedú k tomu, že záujem spotrebiteľov o sleďa, lososa alebo makrelu je nižší ako v prípade hydiny, bravčového a hovädzieho mäsa.
Nízky príjem kyselín omega-3 a vitamínu D3 môže narušiť fungovanie mnohých systémov v organizme. EPA a DHA sú známe svojimi vlastnosťami upravujúcimi riziko kardiovaskulárnych ochorení, ale stojí za to vedieť aj to, že sú zodpovedné za správny vývoj organizmu, vrátane nervového a imunitného systému. Vitamín D3 je zasa dôležitým regulátorom minerálnej hustoty kostí, ale ovplyvňuje aj nervový, imunitný a hormonálny systém.
Suplementácia omega-3 s vitamínom C
Keď sa pre nedostatok vedomostí, lenivosť alebo chuťové preferencie skladba stravy odchýli od ideálu, zvyčajne sa pozoruje schopnosť tela brániť sa potenciálne zdravie ohrozujúcim faktorom. Tieto faktory môžu byť zarovno vnútorné (napr. nedostatok spánku), ako aj „útočiace“ zvonku (napr. infekcie), ktoré môžu potenciálne viesť k poruchám metabolizmu, imunity alebo nálady. Ich pôsobenie je nivelované, okrem iného prostredníctvom znižovania oxidačného stresu a inhibíciou zápalových stavov. Z tohto pohľadu môže byť obzvlášť cennou kombináciou spojenie omega-3 mastných kyselín s vitamínom C.
Tieto zlúčeniny sa hojne nachádzajú vedľa seba, napr. v stredomorskej strave, ktorá je považovaná za jednu z najlepších pre fyzické aj duševné zdravie. Spoločne pôsobia na cievy, keďže EPA a DHA majú protizápalové a antitrombotické vlastnosti, zatiaľ čo vitamín C podporuje kolagén a nepriamo prispieva k lepšej elasticite žíl ako aj tepien. A čo viac, vlastnosti omega-3 a vitamínu C sa môžu navzájom dopĺňať v podporných tkanivách v kĺboch alebo koži.
Použitie omega-3 v kombinácii s CBD
Kanabinoidy rastlinného pôvodu sú zlúčeniny rozpustné v tukoch. To je hlavný dôvod, prečo sa kanabidiol, čiže CBD najčastejšie vyskytuje vo forme olejov. Rozpúšťadlom pre CBD je zvyčajne konopný olej, ktorý je bohatý na rastlinnú verziu omega-3 mastných kyselín, tj. kyselinu alfa-linolénovú (tiež charakteristickú pre ľan).
Vedci však už identifikovali prvé mechanizmy, vďaka ktorým sú kanabinoidné zlúčeniny možno účinnejšie v kombinácii s EPA a DHA. Tento účinok môže byť obzvlášť výrazný pri dlhodobom nedostatku omega-3 mastných kyselín v strave. V tomto smere je potrebné ešte veľa výskumov, no čoraz viac sa o tejto kombinácii hovorí z pohľadu znižovania zápalov, bolestí a porúch nálady.
PRIDANÉ:
19/03/2023
Uvedený obsah má iba vzdelávacie a informačné účely. Starostlivo dbáme na jeho vecnú správnosť. Nemá však nahrádzať individuálne rady odborníka, prispôsobené konkrétnej situácii čitateľa.
https://allnutrition.sk/images/g/minomega3allsmall_638150871551800387.jpg
SFD