Šípkový čaj alebo jeho kvalitný extrakt sa vyznačuje kvetinovou, jemne sladkastou a zároveň trpkou chuťou. Ruže existuje v niekoľkých stovkách rôznych odrôd, ale pokiaľ ide o vlastnosti šípkov, vedci sa zamerali na štúdium odrody Rosa canina.
- Bohatstvo antioxidantov
- Podporujete imunitný system
- Môže chrániť pred srdcovými chorobami
- Môže pomôcť pri chudnutí
- Môže chrániť pred cukrovkou
- Pomáha znižovať zápaly a bolesti kĺbov
- Odďaľuje proces starnutia pleti
- Zhrnutie
Spoznajme zdravotné prínosy Rosa canina.
Bohatstvo antioxidantov
Antioxidanty sú látky, ktoré chránia alebo znižujú poškodenie buniek spôsobené molekulami nazývanými voľné radikály. Konzumácia potravín a nápojov bohatých na antioxidanty môže chrániť pred chronickými ochoreniami, ako sú srdcové choroby, rakovina a diabetes 2. stupňa. Pri štúdii obsahu antioxidantov v šiestich ovocných extraktoch sa zistilo, že šípky majú najvyššiu antioxidačnú schopnosť – vysoký obsah polyfenolov, karotenoidov a vitamínov C a E.
Množstvo týchto antioxidantov v šípkoch sa môže značne líšiť v závislosti od druhu rastliny, doby zberu a nadmorskej výške, v ktorej bola rastlina pestovaná. Zaujímavé je, že rastliny z vyšších nadmorských výšok mávajú vyššiu hladinu antioxidantov.
Oplatí sa tiež vedieť, že najcennejšie sú čerstvé plody. Sušené majú oveľa menej antioxidantov, preto je lepšie pripravovať čaj z čerstvých plodov ako sušených alebo typický čaj vo vrecúškach.
Podporujete imunitný system
Jednou z najpôsobivejších výhod šípok je ich vysoká koncentrácia vitamínu C. Aj keď sa presné množstvo rastlín od rastliny líši, bolo preukázané, že šípky majú jeden z najvyšších obsahov vitamínu C zo všetkých druhov ovocia a zeleniny.
Vitamín C hrá mnoho dôležitých rolí v imunitnom systéme, vrátane:
- stimulácia tvorby bielych krviniek zvaných lymfocyty, ktoré chránia organizmus pred infekciami,
- posilnenie funkcie lymfocytov,
- pomáha udržovať ochrannú bariéru pokožky proti vonkajším patogénom.
Okrem vitamínu C obsahujú šípky vysoké hladiny polyfenolov a vitamínov A a E, z ktorých všetky pomáhajú posilňovať a chrániť imunitný systém.
Môže chrániť pred srdcovými chorobami
Vďaka vysokej koncentrácii antioxidantov môže šípok prospievať zdraviu srdca. Jeden prehľad 13 štúdií zistil, že suplementácia aspoň 500 mg vitamínu C denne bola spojená s významným poklesom LDL cholesterolu a krvných triglyceridov – dvoch rizikových faktorov srdcových ochorení. Observačné štúdie navyše spájajú nedostatočný príjem vitamínu C so zvýšeným rizikom úmrtia na srdcové choroby.
Šípky sú tiež bohaté na flavonoidy. Bolo preukázané, že tieto antioxidanty znižujú krvný tlak u osôb so zvýšenou hladinou a zlepšujú prietok krvi do srdca.
Môže pomôcť pri chudnutí
Plody Rosa canina sú bohaté na antioxidant zvaný tilirosid, ktorý môže mať vlastnosti spaľujúce tuky.
V 8-týždňovej štúdii na obéznych myšiach mali jedinci podrobení vysoko tučnej diéte obsahujúcej 1% extrakt zo šípok výrazne nižší prírastok hmotnosti a viscerálneho tuku ako tí, ktorí doplnok nedostávali.
Ľudské štúdie ukazujú podobné výsledky. V 12-týždňovej štúdii na 32 dospelých s nadváhou užívanie 100 mg šípkového extraktu denne významne znížilo telesnú hmotnosť a viscerálny tuk v porovnaní so skupinou s placebom. Súčasný výskum sa však obmedzuje na účinky koncentrovaného extraktu zo šípok - nie čaju. Na vyhodnotenie súvislosti medzi šípkovým čajom a chudnutím je treba viac.
Môže chrániť pred cukrovkou
Hoci presný mechanizmus nie je jasný, niektoré výskumy naznačujú, že šípky môžu chrániť pred cukrovkou 2. stupňa. Napríklad v štúdii na myšiach na diéte s vysokým obsahom tukov suplementácia šípkou po dobu 10-20 týždňov významne znížila hladinu krvného cukru, hladinu inzulínu nalačno a počet tukových buniek v pečeni, tri rizikové faktory pre diabetes 2. stupňa.
Pomáha znižovať zápaly a bolesti kĺbov
Šípkový čaj je bohatý na polyfenoly a galaktolipidy - zlúčeniny s protizápalovými vlastnosťami. Galaktolipidy sú hlavnými typmi tukov v bunkových membránach. Nedávno boli študované pre ich silné protizápalové vlastnosti a potenciál znižovať bolesť kĺbov. V prehľade troch štúdií suplementácia šípok významne znížila bolesti kĺbov u osôb s osteoartrózou. Navyše osoby zažívajúce šípok dvakrát častejšie signalizovali zníženie bolesti v porovnaní so skupinou s placebom. Ďalšie 4-mesačné štúdie zahŕňajúce 100 osôb s osteoartrózou ukázali, že ľudia, ktorí denne konzumovali 5 gramov šípkového extraktu, zaznamenali výrazne menšiu bolesť a zvýšenú pohyblivosť bedrového kĺbu v porovnaní s kontrolnou skupinou.
Šípkový extrakt môže tiež pomôcť liečiť reumatoidnu artritídu, hoci výskum je obmedzený a vysoko kvalitné štúdie na ľuďoch v súčasnej dobe chýba. Pamätajte, že výskum protizápalových vlastností šípok sa zameral na koncentrovaný extrakt, nie na čaj.
Odďaľuje proces starnutia pleti
Vitamín C podporuje syntézu kolagénu a chráni kožné bunky pred poškodením slnkom, čo pomáha udržiavať pevnejší a mladší vzhľad pokožky. Vzhľadom na to, že šípkový čaj je bohatý na tento vitamín, jeho pitie môže prospieť Vašej pokožke.
Šípkový čaj navyše obsahuje karotenoid astaxantín, ktorý môže oddialiť proces starnutia, pretože pomáha predchádzať rozpadu kolagénu. Ostatné karotenoidy obsiahnuté v šípkovom čaji môžu taktiež prospievať zdraviu pokožky. Môže za to predovšetkým pôsobenie vitamínu A a lykopénu, ktoré chránia kožné bunky pred poškodením slnkom.
Zhrnutie
Vzhľadom na vysoký obsah antioxidantov môže šípkový čaj a jeho extrakt posilniť imunitný systém, pomôcť pri chudnutí, znížiť bolesti kĺbov, podporovať zdravú pokožku a chrániť pred srdcovými chorobami a cukrovkou 2. stupňa.
Súčasné výskumy častejšie hovoria o vlastnostiach extraktu zo šípok, takže je ťažké odhadnúť, koľko by ste ho potrebovali vypiť, aby ste nám poskytli vyššie uvedené výhody. Napriek tomu ide o lahodný nápoj, ktorý môžeme bez obáv zaradiť do jedálnička.
Zdroje:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28587101/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5927356/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814614001964
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3668991/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6165473/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29534432/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23440782/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27184276/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30388871/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19674720/
Uvedený obsah má iba vzdelávacie a informačné účely. Starostlivo dbáme na jeho vecnú správnosť. Nemá však nahrádzať individuálne rady odborníka, prispôsobené konkrétnej situácii čitateľa.