Vitamín D je jednou z najzvláštnejších živín. Reprezentuje skupinu 4 vitamínov rozpustných v tukoch, pričom sa svojimi vlastnosťami jasne odlišuje od ostatných 3. Jednou z najdôležitejších vecí, ktorá robí vitamín D jedinečným, je to, že si ho telo dokáže vyrobiť, keď je pokožka vystavená slnečnému žiareniu.
- Ako vzniká vitamín D v tele?
- Ako funguje vitamín D?
- Koľko vitamínu D denne zjesť?
Ako vzniká vitamín D v tele?
Vitamín D sa v prírode vyskytuje v dvoch formách, a to ergokalciferol a cholekalciferol (vitamíny D2 a D3). Forma D2 je charakteristická pre organizmy, ako sú huby, zatiaľ čo D3 sa nachádza v živočíšnych organizmoch.
Ľudská produkcia závisí od pravidelného vystavovania sa slnku, keď sú slnečné lúče na vrchole z hľadiska pomeru UVB a UVA žiarenia. Veľké množstvo UVB lúčov dopadajúcich na pokožku (s vlnovou dĺžkou 290-320 nanometrov) aktivuje premenu 7-dehydrocholesterolu na prekurzor vitamínu D3, ktorý sa následne transformuje na biologicky aktívny cholekalciferol. Viaže sa na transportný proteín vitamínu D, čo umožňuje jeho dodanie do cieľových tkanív.
Ako funguje vitamín D?
Po vyprodukovaní vitamínu D alebo požití s jedlom sa táto zlúčenina musí dostať do miest v tele, kde sú prítomné špecifické enzýmy a receptory. Pečeň premieňa vitamín D na formu 25(OH)D, ktorá je hlavnou „cirkulujúcou“ formou v tele. Konečná forma tejto zlúčeniny, ktorá aktívne interaguje s ľudskými bunkami a plní regulačné funkcie, je 1,25(OH)2D.
Za jeho produkciu sú zodpovedné najmä obličky, no môže byť produkovaný aj v epiteliálnych a imunitných bunkách, prípadne v prištítnych telieskach. Vitamín D je označovaný ako transkripčný faktor, čo znamená, že jeho pôsobenie je sprostredkované účasťou na regulácii génovej expresie. Jeho pôsobenie pokrýva kostný, nervový, svalový a imunitný systém, ako aj tráviaci systém.
Koľko vitamínu D denne zjesť?
Jedným z dôležitých prvkov procesu odhadu dennej potreby vitamínu D je vyšetrenie jeho hladiny v tele. Pre laboratórne hodnotenie množstvá vitamínu D sa využíva forma 25(OH)D. Jeho hodnoty v rozmedzí 30-50 ng/ml naznačujú, že možno použiť odporúčané dávkovanie pre širokú verejnosť okolo 15 µg (600 IU - medzinárodných jednotiek) cholekalciferolu denne. Ak výsledky diagnostických testov poukazujú na nedostatky, treba zvážiť suplementáciu.
Rovnako u ľudí s nedostatkom, tak aj u ľudí s určitými zdravotnými poruchami sa často používajú dávky až 50 µg (2000 IU) denne, ale takáto suplementácia sa odporúča pod dohľadom lekára alebo špecialistu.
Čoraz častejšie sa zdôrazňuje nevyhnutnosť suplementácie, pretože obdobia optimálneho slnenia a syntézy vitamínu D v koži zvyčajne trávia osoby prácou (dospelí) alebo hraním hier (deti). Absolútnym odporúčaním pre zavedenie suplementácie (pre ľudí, ktorí sa vyhýbajú rybám, vajíčkam či hubám) je jesenné a zimné obdobie.
Uvedený obsah má iba vzdelávacie a informačné účely. Starostlivo dbáme na jeho vecnú správnosť. Nemá však nahrádzať individuálne rady odborníka, prispôsobené konkrétnej situácii čitateľa.