Aké vitamíny chýbajú, keď bolia kĺby?

Vedy o potravinách a výžive sú takmer rovnako dôležité ako lekárske vedy, pretože zohrávajú veľkú úlohu v preventívnom pohľade na starostlivosť o zdravie. Dobrý stav výživy nielen optimalizuje výkonnosť pri každodenných úlohách, ale aj chráni pred možnými budúcimi stavmi spojenými so starnutím tkanív. Príkladom je starostlivosť o zdravie kĺbov prostredníctvom dostatočne vysokého prísunu troch zlúčenín skupiny vitamínov počas celého života.

bolesť kĺbov - výživové doplnky

  1. Vitamíny D2 a D3 a bolesť kĺbov
  2. Vitamín C a bolesť kĺbov  

Vitamíny D2 a D3 a bolesť kĺbov

Dva vitamíny, ktoré sa zdajú byť najdôležitejšie z hľadiska "údržby" kĺbov, sú cholekalciferol a ergokalciferol (t. j. vitamíny D3 a D2). Patria do skupiny vitamínov rozpustných v tukoch. Prvý z nich sa v tele aktívne tvorí pri kontakte pokožky so slnečným žiarením v letných mesiacoch. Okrem toho sa vitamín D3 prijíma s potravou a jeho najlepším zdrojom sú morské ryby alebo vajcia a vnútornosti. Na druhej strane, potraviny obsahujúce vitamín D2 sú huby, ktoré však neobsahujú množstvo, ktoré by mohlo pokryť potreby dospelého človeka.

Vitamín D v oboch formách má v tele viacero dôležitých funkcií. Je dôležitým regulátorom metabolizmu vápnika, ktorý ovplyvňuje štruktúru kostí a vodivosť nervového systému. Okrem toho sa receptory pre vitamín D podieľajú na riadení hormonálnej a imunitnej aktivity v tele. Nedostatok vitamínu D sa diagnostikuje, keď jeho hladina v krvi klesne pod 20 - 30 ng/ml. Tým sa odhaľujú nielen oslabené kosti, ale aj množstvo ďalších vedľajších účinkov vrátane tých, ktoré súvisia s náladou.

Jeden prehľad vedeckých publikácií o úlohe cholekalciferolu pri bolestiach kolena súvisiacich s osteoartrózou ukázal, že zlepšenie stavu výživy touto zlúčeninou môže zlepšiť funkciu tohto kĺbu a zvýšiť toleranciu pocitov bolesti.

Vitamín C a bolesť kĺbov  

bolesť kĺbov - výživové doplnky

Hoci je vitamín C (kyselina askorbová) na rozdiel od vitamínu D rozpustný skôr vo vode ako v tukoch, zdá sa, že je rovnako dôležitý pre kĺby aj pre celý organizmus. Ešte koncom 19. storočia sa prvé príznaky skorbutu, ochorenia z nedostatku vitamínu C, u detí zamieňali s prvými príznakmi krivice (slabosť kostí z nedostatku vitamínu D).

Skorbut je oslabenie mäkkých tkanív v tele, ktoré vzniká pri nedostatku kyseliny askorbovej. Ochorenie vážne obmedzuje fyzickú výkonnosť a spôsobuje bolesti. Hoci primárne napáda ďasná a citlivé časti kože, postihuje aj šľachy v kĺbových štruktúrach. Kyselina askorbová sa totiž podieľa na tvorbe kolagénu.

Problémy s dostatočným prísunom vitamínu C majú najmä ľudia, ktorí nedbajú na pestrú stravu a zakladajú si na vysoko spracovaných produktoch. Hlavným zdrojom kyseliny askorbovej je totiž čerstvé ovocie (napr. citrusové plody, bobuľovité ovocie) a zelenina (napr. paprika, petržlen). Okrem iného fajčiari a ľudia bojujúci s cukrovkou potrebujú vyššie množstvo vitamínu C ako zvyšok populácie. O nedostatku vitamínu C sa hovorí vtedy, keď je jeho hladina v plazme nižšia ako 2,5 mg/l.

Źródła:

Fain O. Musculoskeletal manifestations of scurvy. Joint Bone Spine. 2005 Mar;72(2):124-8. doi: 10.1016/j.jbspin.2004.01.007. PMID: 15797491.

Zhao ZX, He Y, Peng LH, Luo X, Liu M, He CS, Chen J. Does vitamin D improve symptomatic and structural outcomes in knee osteoarthritis? A systematic review and meta-analysis. Aging Clin Exp Res. 2021 Sep;33(9):2393-2403. doi: 10.1007/s40520-020-01778-8. Epub 2021 Mar 30. PMID: 33783714.

OHODNOŤTE ČLÁNOK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt bol pridaný Produkt bol odstránený Do vášho košíka boli pridané produkty z iného zariadenia Váš košík sme obnovili z iného zariadenia