Vedy o potravinách a výžive sú takmer rovnako dôležité ako lekárske vedy, pretože zohrávajú veľkú úlohu v preventívnom pohľade na starostlivosť o zdravie. Dobrý stav výživy nielen optimalizuje výkonnosť pri každodenných úlohách, ale aj chráni pred možnými budúcimi stavmi spojenými so starnutím tkanív. Príkladom je starostlivosť o zdravie kĺbov prostredníctvom dostatočne vysokého prísunu troch zlúčenín skupiny vitamínov počas celého života.
- Vitamíny D2 a D3 a bolesť kĺbov
- Vitamín C a bolesť kĺbov
Vitamíny D2 a D3 a bolesť kĺbov
Dva vitamíny, ktoré sa zdajú byť najdôležitejšie z hľadiska "údržby" kĺbov, sú cholekalciferol a ergokalciferol (t. j. vitamíny D3 a D2). Patria do skupiny vitamínov rozpustných v tukoch. Prvý z nich sa v tele aktívne tvorí pri kontakte pokožky so slnečným žiarením v letných mesiacoch. Okrem toho sa vitamín D3 prijíma s potravou a jeho najlepším zdrojom sú morské ryby alebo vajcia a vnútornosti. Na druhej strane, potraviny obsahujúce vitamín D2 sú huby, ktoré však neobsahujú množstvo, ktoré by mohlo pokryť potreby dospelého človeka.
Vitamín D v oboch formách má v tele viacero dôležitých funkcií. Je dôležitým regulátorom metabolizmu vápnika, ktorý ovplyvňuje štruktúru kostí a vodivosť nervového systému. Okrem toho sa receptory pre vitamín D podieľajú na riadení hormonálnej a imunitnej aktivity v tele. Nedostatok vitamínu D sa diagnostikuje, keď jeho hladina v krvi klesne pod 20 - 30 ng/ml. Tým sa odhaľujú nielen oslabené kosti, ale aj množstvo ďalších vedľajších účinkov vrátane tých, ktoré súvisia s náladou.
Jeden prehľad vedeckých publikácií o úlohe cholekalciferolu pri bolestiach kolena súvisiacich s osteoartrózou ukázal, že zlepšenie stavu výživy touto zlúčeninou môže zlepšiť funkciu tohto kĺbu a zvýšiť toleranciu pocitov bolesti.
Vitamín C a bolesť kĺbov
Hoci je vitamín C (kyselina askorbová) na rozdiel od vitamínu D rozpustný skôr vo vode ako v tukoch, zdá sa, že je rovnako dôležitý pre kĺby aj pre celý organizmus. Ešte koncom 19. storočia sa prvé príznaky skorbutu, ochorenia z nedostatku vitamínu C, u detí zamieňali s prvými príznakmi krivice (slabosť kostí z nedostatku vitamínu D).
Skorbut je oslabenie mäkkých tkanív v tele, ktoré vzniká pri nedostatku kyseliny askorbovej. Ochorenie vážne obmedzuje fyzickú výkonnosť a spôsobuje bolesti. Hoci primárne napáda ďasná a citlivé časti kože, postihuje aj šľachy v kĺbových štruktúrach. Kyselina askorbová sa totiž podieľa na tvorbe kolagénu.
Problémy s dostatočným prísunom vitamínu C majú najmä ľudia, ktorí nedbajú na pestrú stravu a zakladajú si na vysoko spracovaných produktoch. Hlavným zdrojom kyseliny askorbovej je totiž čerstvé ovocie (napr. citrusové plody, bobuľovité ovocie) a zelenina (napr. paprika, petržlen). Okrem iného fajčiari a ľudia bojujúci s cukrovkou potrebujú vyššie množstvo vitamínu C ako zvyšok populácie. O nedostatku vitamínu C sa hovorí vtedy, keď je jeho hladina v plazme nižšia ako 2,5 mg/l.
Źródła:
Fain O. Musculoskeletal manifestations of scurvy. Joint Bone Spine. 2005 Mar;72(2):124-8. doi: 10.1016/j.jbspin.2004.01.007. PMID: 15797491.
Zhao ZX, He Y, Peng LH, Luo X, Liu M, He CS, Chen J. Does vitamin D improve symptomatic and structural outcomes in knee osteoarthritis? A systematic review and meta-analysis. Aging Clin Exp Res. 2021 Sep;33(9):2393-2403. doi: 10.1007/s40520-020-01778-8. Epub 2021 Mar 30. PMID: 33783714.
Uvedený obsah má iba vzdelávacie a informačné účely. Starostlivo dbáme na jeho vecnú správnosť. Nemá však nahrádzať individuálne rady odborníka, prispôsobené konkrétnej situácii čitateľa.