Keď sa pozrieme na tému aminokyselín, rýchlo prídeme na to, že ide o pomerne rozsiahle poznatky, ktoré pokrývajú prakticky všetky aspekty nášho života. Úloha aminokyselín je dôležitá najmä z pohľadu ľudí, ktorí trénujú, ale nielen z pohľadu športovcov.
- Na čo potrebujeme aminokyseliny?
- Čo sú teda aminokyseliny?
- Proteínové a neproteínové aminokyseliny – o čo ide?
- Prírodná chuť aminokyselín
- Čo ešte stojí za to vedieť o aminokyselinách?
- Ako aminokyseliny fungujú a aká je ich úloha v organizme?
- Aké je použitie aminokyselín?
Na čo potrebujeme aminokyseliny?
Kľúčovou úlohou je metabolické zdravie. Aminokyseliny v našom tele plnia množstvo dôležitých funkcií. Tieto funkcie sú dosť rôznorodé, podľa toho, ktorú aminokyselinu berieme do úvahy. Pre ľudí, ktorí trénujú, je najdôležitejšia informácia, že jednotlivé konfigurácie aminokyselín budujú bielkoviny, ktoré sú veľmi potrebné pre ľudí, ktorí trénujú, aby si vybudovali správne množstvo svalov.
Aminokyseliny možno rozdeliť na aminokyseliny exogénne a endogénne. Aký je medzi nimi rozdiel? Ako fungujú jednotlivé zložky oboch skupín? Akú funkciu majú v našom tele a odkial ich môžeme získať? Prečo je dôležité konzumovať správne množstvo aminokyselín? Na všetky tieto otázky odpovieme v nasledujúcom texte.
Čo sú teda aminokyseliny?
Aminokyseliny, v chémii nazývané kyseliny aminové, sú zlúčeniny zaradené do organickej skupiny, pričom ich štruktúra je charakteristická tým, že majú v molekule aspoň jednu zásaditú aminoskupinu a kyselinovú hydroxylovú skupinu. Preto je pre nich charakteristické, že sú klasifikované rovnako ako zásady, tak aj kyseliny, keďže vykazujú tento typ pôsobenia.
Proteínové a neproteínové aminokyseliny – o čo ide?
Aminokyseliny sú základným stavebným kameňom všetkých bielkovín a 20 z nich má stavebnú funkciu. Nazývajú sa aj aminokyseliny proteínové, ktoré okrem prolínu patria do skupiny alfa-aminokyselín.
Keďže existujú aminokyseliny proteínové, existuje aj skupina neproteínových aminokyselín. Nebudujú síce bielkoviny, ale majú špecifické fyziologické funkcie, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie ľudského tela. Jednou z najobľúbenejších aminokyselín tohto typu vo svete športu je beta-alanín, ktorý je súčasťou okrem iného silného antioxidantu – koenzýmu A.
Aminokyseliny, vzhľadom na to, že majú špecifickú chemickú štruktúru, ktorá sa podobá štruktúre soli, sú biele kryštalické zlúčeniny. Ich bod topenia je veľmi vysoký a všetky sa rozpúšťajú vo vode. Pri pohľade na jeho schopnosť reagovať s vodou je najrozpustnejší prolín.
Prírodná chuť aminokyselín
Z organoleptického hľadiska, chuti, sú aminokyseliny väčšinou chuťovo neutrálne, pripomínajúce mierne slanú alebo mierne horkastú chuť. Pozornosť si tu zaslúži len tryptofán, ktorý je 40-krát sladší ako cukor.
Čo ešte stojí za to vedieť o aminokyselinách?
Ak by sme chceli presne rozdeliť všetky aminokyseliny, ktoré sme v texte spomenuli z hľadiska chemickej diverzity, možností by bolo veľa. My sa však zameriame na ich hlavné delenie, ktoré rozdeľuje primárne aminokyseliny nasledovne. Endogénne aminokyseliny sú tie aminokyseliny, ktoré si ľudské telo dokáže vyrobiť samo. To znamená, že ich príjem s jedlom nie je zvlášť dôležitý a pri zostavovaní jedálnička športovca nie je potrebné sa na tento aspekt veľmi zameriavať.
Endogénne aminokyseliny
Skupina endogénnych aminokyselín zahŕňa aminokyseliny ako: alanín, asparagín, cysteín, glycín, glutamín, kyselina asparágová, kyselina glutámová, prolín, serín, tyrozín, cystín, citrulín, homoserín, hydroxylyzín, hydroxyprolín, karnitín, kyselina gama-aminomaslová , ornitín a taurín.
Exogénne aminokyseliny sú tie aminokyseliny, ktoré sa nazývajú esenciálne. To znamená, že naše telo si ich nedokáže samo vyrobiť a ich dodávanie do tela spolu s jedlom by pre nás malo byť prioritou pri zostavovaní zdravého a vyváženého jedálnička. Na trhu dodatkov je množstvo prípravkov, ktoré umožňujú doplniť stravu o tento typ aminokyselín. Do tejto skupiny patria: fenylalanín, izoleucín, leucín, lyzín, metionín, treonín, tryptofán, valín.
Relatívne exogénne aminokyseliny
Existujú však aj aminokyseliny, ktoré sa považujú za relatívne exogénne. Patria sem aminokyseliny ako arginín a histidín. Telo mladého jedinca si ich nedokáže vyprodukovať v správnom množstve, ale dospelý jedinec je už schopný pokryť dennú potrebu zlúčenín tohto typu.
Ďalším dôležitým delením, spomínaným na začiatku textu, je delenie aminokyselín na proteínové a neproteínové. Existuje tiež rozdelenie, ktoré klasifikuje aminokyseliny z hľadiska ich aminoskupiny (alfa, beta, gama), ako aj z hľadiska polarity bočného reťazca, čo je užitočnejšie v typických chemických štúdiách.
Ako aminokyseliny fungujú a aká je ich úloha v organizme?
Všetky aminokyseliny, ktoré tvoria bielkoviny v tele, majú špecifickú úlohu.
Najdôležitejšie z nich sú:
Fenylalanín
Ide o exogénnu aminokyselinu, ktorá je pre bielkoviny základom pre ich stavbu. Ba čo viac, bez správneho množstva fenylalanínu sa môže vyvinúť depresia, a preto je nevyhnutný pre správne fungovanie ľudského nervového systému.
Táto aminokyselina sa používa aj na podporu farmakologickej liečby, napr. migrénových bolestí hlavy. Pokiaľ ide o metabolické funkcie, aminokyselina ovplyvňuje fungovanie štítnej žľazy a nadobličiek, pričom je zodpovedná za správne množstvo hormónov produkovaných týmito orgánmi.
Z hľadiska množstva môže byť zdraviu nebezpečný nadbytok aj nedostatok fenylalanínu. Predávkovať sa fenylalanínom je ťažké, pokiaľ si zakladáme na zdravej, vyváženej strave a problém sa týka skôr ľudí, ktorí trpia fenylketonúriou. Z tohto dôvodu sa chorí ľudia musia vyhýbať potravinám, ktoré sú zdrojom fenylalanínu. Medzi tieto produkty patrí mäso, ryby, mlieko, syry, obilninové výrobky a dokonca aj zelenina a ovocie.
Tryptofán
Je súčasťou ľudských bielkovín, preto patrí do skupiny exogénnych aminokyselín. Je súčasťou hormónu serotonínu, ktorý sa pomerne často nazýva hormón šťastia, pretože jeho primeraná hladina je zodpovedná za pohodu a to, že sa cítime šťastní. V ľudskom tele prechádza zmenami, ktorých výsledkom je tvorba melatonínu, ktorý je zodpovedný za to, ako náš organizmus funguje počas dňa s ohľadom na spánok.
Správne množstvo tryptofánu v našom tele bude zodpovedné za správnu syntézu vitamínov, ako je niacín a pyridoxín. Najlepším potravinovým zdrojom tryptofánu sú banány a mliečne výrobky. Nedostatok tryptofánu povedie k zníženiu imunity, väčšiemu riziku depresie, nespavosti či úzkosti.
Skupina BCAA
BCAA rozvetvené aminokyseliny, medzi ktoré patrí valín, leucín a izoleucín, tvoria skupinu esenciálnych aminokyselín pre naše telo, podmieňujú mnohé energetické a metabolické premeny, ale aj tie, ktoré sú pre športovca dôležitejšie, ako napríklad pomer testosterónu a kortizolu. Keďže patria k exogénnym aminokyselinám, nachádzajú sa vo významnom množstve v živočíšnych bielkovinách, no niektoré rastlinné bielkoviny sú bohaté aj na BCAA.
Nedostatky súvisiace s vhodným množstvom aminokyselín s rozvetveným reťazcom v strave sú veľmi zriedkavé a zvyčajne sú spojené s extrémnou podvýživou alebo metabolickými poruchami, ktoré ovplyvňujú vstrebávanie aminokyselín v tráviacom systéme.
Potreba BCAA u dospelého človeka je asi 40 mg denne na 1 kg telesnej hmotnosti pre leucín, 17-25 mg pre valín a asi 19 mg pre izoleucín. Vďaka výraznému vplyvu na úroveň regenerácie športovci oceňujú pridanie BCAA vo forme doplnku stravy, ktorý využívajú okolo tréningu.
Metionín
Vo svojom zložení obsahuje atóm síry. Patrí do skupiny exogénnych aminokyselín. V tele je zodpovedný za na syntézu cholínu a lecitínu, vďaka čomu ovplyvňuje možnosť prevencie aterosklerotických ochorení či stukovatenia pečene.
Správne množstvo v strave zabraňuje lámavosti nechtov, zlepšuje vzhľad vlasov (posilňuje ich a bráni ich vypadávaniu) a udržuje bezchybný stav pokožky. Nedostatok metionínu môže ovplyvniť duševné poruchy, ako je depresia alebo úzkosť. V strave sú najlepšími zdrojmi metionínu ryža, proso, pšeničné otruby, huby, strukoviny, ryby a mäso.
Lyzín
Posledná aminokyselina v našom zozname súvisí s využitím pri tvorbe telesných bielkovín. Je hlavnou zložkou kožných bielkovín, šliach, chrupaviek a kostí. Správne množstvo lyzínu ovplyvní hospodárenie s vápnikom v našom tele a napomôže jeho väčšej absorpcii v tenkom čreve. Posilňuje tiež imunitu, vďaka čomu náš imunitný systém funguje efektívnejšie.
Lyzín možno nájsť v potravinách, ako sú vajcia, hydina, mäso, syry, strukoviny a ryby. Jeho nedostatky sú mimoriadne ťažké a u zdravých ľudí, ktorí nedržia eliminačnú diétu, sa prakticky nevyskytujú.
Aké je použitie aminokyselín?
Pri pohľade na aminokyseliny z hľadiska ich chemickej rozmanitosti sa nachádzajú prakticky vo všetkých potravinárskych výrobkoch, ako aj v mnohých priemyselných odvetviach. Nebude žiadnym prekvapením, že na ich výskyte sa podieľa najmä potravinársky priemysel, pre ktorý je prirodzené budovať bielkoviny.
Aminokyseliny sa využívajú aj v kozmeteológii, sú doplnkom krémov, pleťových vôd či šampónov, ktorých účelom je starostlivosť o pokožku, vlasy a nechty.
Aminokyseliny sú však široko používané v športovej suplementácii. Tréneri využívajú najmä zmesi aminokyselín BCAA a EAA, ktoré sa používajú v predtréningovom období. Často dopĺňame aj arginín, lyzín, alanín a zmesi beta-alanínu, ktorých účelom je zvýšenie pohybovej kapacity.
Uvedený obsah má iba vzdelávacie a informačné účely. Starostlivo dbáme na jeho vecnú správnosť. Nemá však nahrádzať individuálne rady odborníka, prispôsobené konkrétnej situácii čitateľa.