Doplnky stravy určené na reguláciu stavu výživy podliehajú neustálym úpravám, ktorých cieľom je optimalizácia vstrebávania a stabilizácia hladiny danej látky v tkanivách. Okrem chemických foriem zlúčenín, ktoré sa vyskytujú v potravinách, je teraz k dispozícii čoraz viac foriem, ktoré boli v istom zmysle vynájdené človekom. Jedným z dobrých príkladov tohto javu je výroba lipozomálnej vitamínu C.
![vitamín C]()
- Čo je lipozomálna vitamín C?
- Ako funguje vitamín C?
- Koľko vitamínu C denne?
Čo je lipozomálna vitamín C?
Vitamín C, alebo kyselina l-askorbová, patrí medzi vitamíny rozpustné vo vode. V prírode a v potravinách sa zvyčajne vyskytuje vo voľnej forme, ktorá je náchylná na degradáciu oxidáciou a žiarením. Niektoré zvieratá ju dokážu produkovať v organizme, ľudia však nie, preto ju musia konzumovať každý deň. Lipozomálna vitamín C je forma spracovaná tak, aby zabránila negatívnemu vplyvu kontaktu so vzduchom alebo slnečným žiarením a zabezpečila vysokú mieru vstrebateľnosti.
Od bežnej vitamínu C sa líši tým, že ide o kyselinu askorbovú obalenú určitým druhom obalu, ktorý chráni molekulu vitamínu C pred vonkajším vplyvom a zároveň umožňuje rýchle prenikanie cez bunkové membrány po vstupe do organizmu. Táto obálka je rozpustná v tukoch. Technika výroby lipozomálnej vitamínu C sa nazýva tiež mikroenkapsulácia.
Ako funguje vitamín C?
Vitamín C je zlúčenina s veľmi rozmanitými funkciami v organizme. Jednou z najvýraznejších je antioxidačná činnosť a ochrana buniek pred mnohými potenciálne škodlivými faktormi. S touto funkciou súvisí účasť vitamínu C napríklad na správnej činnosti imunitného systému. Je nevyhnutná pre syntézu L-karnitínu, ktorý ovplyvňuje okrem iného "spaľovanie" tukov na energetické účely, ako aj pre produkciu kolagénu, ktorý tvorí všetky tkanivá v organizme, t. j. kožu, vlasy, šľachy, chrupavky, krvné cievy, svaly a iné.
![žena s pomarančovým džúsom - vitamin C]()
Vďaka týmto funkciám môže vitamín C pôsobiť preventívne, napríklad v súvislosti s kardiovaskulárnymi ochoreniami. Okrem toho kyselina askorbová uľahčuje vstrebávanie železa dodávaného do organizmu s potravou a pomáha „šetriť“ iné antioxidanty, ktoré sa môžu v organizme ukladať, ako napríklad vitamín E.
Koľko vitamínu C denne?
Potreba vitamínu C sa nezdá byť vysoká, ale pri výpočte priemerného denného príjmu je potrebné zohľadniť straty spôsobené oxidáciou na úrovni približne 50 %, najmä v prípade produktov, ktoré sú krájané, tepelne spracované a skladované. Priemerný dospelý človek potrebuje približne 100 mg kyseliny askorbovej denne, preto je vhodné zamerať sa na príjem okolo 200 mg.
Potreba sa môže výrazne zvýšiť u fajčiarov, športovcov alebo chronicky chorých ľudí (napr. s hypertenziou, aterosklerózou, nádormi) a tiež pri infekciách. V takom prípade je najlepšie stanoviť dávku vitamínu C individuálne, často však dosahuje približne 1000 mg. Zvyčajne sa jedná o dávky, ktoré nie je možné dosiahnuť samotnou stravou.
Literatúra:
Davis JL, Paris HL, Beals JW, Binns SE, Giordano GR, Scalzo RL, Schweder MM, Blair E, Bell C. Liposomal-encapsulated Ascorbic Acid: Influence on Vitamin C Bioavailability and Capacity to Protect Against Ischemia-Reperfusion Injury. Nutr Metab Insights. 2016 Jun 20;9:25-30. doi: 10.4137/NMI.S39764. PMID: 27375360; PMCID: PMC4915787.
Uvedený obsah má iba vzdelávacie a informačné účely. Starostlivo dbáme na jeho vecnú správnosť. Nemá však nahrádzať individuálne rady odborníka, prispôsobené konkrétnej situácii čitateľa.