Čím sa líši lipozomálna vitamín C od bežnej?

Doplnky stravy určené na reguláciu stavu výživy podliehajú neustálym úpravám, ktorých cieľom je optimalizácia vstrebávania a stabilizácia hladiny danej látky v tkanivách. Okrem chemických foriem zlúčenín, ktoré sa vyskytujú v potravinách, je teraz k dispozícii čoraz viac foriem, ktoré boli v istom zmysle vynájdené človekom. Jedným z dobrých príkladov tohto javu je výroba lipozomálnej vitamínu C.

vitamín C

  1. Čo je lipozomálna vitamín C?
  2. Ako funguje vitamín C?
  3. Koľko vitamínu C denne?

Čo je lipozomálna vitamín C?

Vitamín C, alebo kyselina l-askorbová, patrí medzi vitamíny rozpustné vo vode. V prírode a v potravinách sa zvyčajne vyskytuje vo voľnej forme, ktorá je náchylná na degradáciu oxidáciou a žiarením. Niektoré zvieratá ju dokážu produkovať v organizme, ľudia však nie, preto ju musia konzumovať každý deň. Lipozomálna vitamín C je forma spracovaná tak, aby zabránila negatívnemu vplyvu kontaktu so vzduchom alebo slnečným žiarením a zabezpečila vysokú mieru vstrebateľnosti.

Od bežnej vitamínu C sa líši tým, že ide o kyselinu askorbovú obalenú určitým druhom obalu, ktorý chráni molekulu vitamínu C pred vonkajším vplyvom a zároveň umožňuje rýchle prenikanie cez bunkové membrány po vstupe do organizmu. Táto obálka je rozpustná v tukoch. Technika výroby lipozomálnej vitamínu C sa nazýva tiež mikroenkapsulácia.

Ako funguje vitamín C?

Vitamín C je zlúčenina s veľmi rozmanitými funkciami v organizme. Jednou z najvýraznejších je antioxidačná činnosť a ochrana buniek pred mnohými potenciálne škodlivými faktormi. S touto funkciou súvisí účasť vitamínu C napríklad na správnej činnosti imunitného systému. Je nevyhnutná pre syntézu L-karnitínu, ktorý ovplyvňuje okrem iného "spaľovanie" tukov na energetické účely, ako aj pre produkciu kolagénu, ktorý tvorí všetky tkanivá v organizme, t. j. kožu, vlasy, šľachy, chrupavky, krvné cievy, svaly a iné.

žena s pomarančovým džúsom - vitamin C

Vďaka týmto funkciám môže vitamín C pôsobiť preventívne, napríklad v súvislosti s kardiovaskulárnymi ochoreniami. Okrem toho kyselina askorbová uľahčuje vstrebávanie železa dodávaného do organizmu s potravou a pomáha „šetriť“ iné antioxidanty, ktoré sa môžu v organizme ukladať, ako napríklad vitamín E.

Koľko vitamínu C denne?

Potreba vitamínu C sa nezdá byť vysoká, ale pri výpočte priemerného denného príjmu je potrebné zohľadniť straty spôsobené oxidáciou na úrovni približne 50 %, najmä v prípade produktov, ktoré sú krájané, tepelne spracované a skladované. Priemerný dospelý človek potrebuje približne 100 mg kyseliny askorbovej denne, preto je vhodné zamerať sa na príjem okolo 200 mg.

Potreba sa môže výrazne zvýšiť u fajčiarov, športovcov alebo chronicky chorých ľudí (napr. s hypertenziou, aterosklerózou, nádormi) a tiež pri infekciách. V takom prípade je najlepšie stanoviť dávku vitamínu C individuálne, často však dosahuje približne 1000 mg. Zvyčajne sa jedná o dávky, ktoré nie je možné dosiahnuť samotnou stravou.

Literatúra:

Davis JL, Paris HL, Beals JW, Binns SE, Giordano GR, Scalzo RL, Schweder MM, Blair E, Bell C. Liposomal-encapsulated Ascorbic Acid: Influence on Vitamin C Bioavailability and Capacity to Protect Against Ischemia-Reperfusion Injury. Nutr Metab Insights. 2016 Jun 20;9:25-30. doi: 10.4137/NMI.S39764. PMID: 27375360; PMCID: PMC4915787.

OHODNOŤTE ČLÁNOK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt bol pridaný Produkt bol odstránený Do vášho košíka boli pridané produkty z iného zariadenia Váš košík sme obnovili z iného zariadenia
Produkt bol pridaný