Hladké, tvrdé a celistvé nechty môžeme považovať za určitý determinant stavu výživy a zdravia. Nechty nás okrem iného alarmujú o nutričných nedostatkoch alebo poruchách vo fungovaní vnútorných orgánov. Pokiaľ bude naša strava pestrá a bohatá na živiny, napríklad vhodnou suplementáciou, môžeme nechty nielen spevniť, aby vyzerali lepšie, ale zároveň ich aj ochrániť pred poškodením.
- Aká je stavba nechtov?
- Ako strava ovplyvňuje nechty?
- Ako sa vyhýbať nebezpečenstvám ohrozujúcim nechty?
Aká je stavba nechtov?
Tvorba nechtov je výsledkom diferenciácie kožných epiteliálnych buniek na prstoch končatín. Podobným procesom sa vytvárajú napr. vlasy. Nechty aj vlasy tvoria bunky, ktoré majú akýsi „softvér”, ktorý rozhoduje o tom, akú formu nakoniec nadobudnú. Tvrdé tkanivá, ako sú nechty a zuby, sú tvorené špecifickými formami keratínu.
Sú to proteíny, ktoré sú väčšinou tvorené lyzínom, histidínom a arginínom. Rovnaká skupina proteínov zodpovedá o. i. za tvorbu rohov u kopytníkov alebo peria u vtákov. Vysoká hustota keratínu dáva tkanivám výnimočnú tvrdosť a mechanickú pevnosť. Okrem toho, že pevné nechty pôsobia esteticky, netreba zabúdať ani na to, že sú nástrojom na vykonávanie rôznych manuálnych činností a podieľajú sa aj na prijímaní vonkajších podnetov.
Ako strava ovplyvňuje nechty?
Veľmi dôležitým prvkom stravy, ktorý ovplyvňuje stav nielen nechtov, ale aj všetkých tkanív v našom tele, sú bielkoviny. Aminokyseliny, ktoré budujú keratín, ako aj celé proteíny, ako je kolagén, sú dostupné v potravinách bohatých na bielkoviny.
Medzi najlepšie zdroje stavebných látok z tejto kategórie živín patrí mäso, droby, vývary z kostí (aj želatína), ryby (najlepšie s kosťami), prípadne mliečne výrobky, strukoviny a vajcia. Dopyt po aminokyselinách a kolagéne môžeme ľahko uspokojiť aj konzumáciou proteínových prípravkov (napr. mlieko, sója) alebo kolagénových špecifík, ktoré sa vyznačujú veľmi dobrou stráviteľnosťou.
Ďalším stravovacím faktorom, ktorý môže prispieť k posilneniu nechtov, je zinok. Spolu s keratínom sa nachádzajú v kožných epiteliálnych bunkách. Je dôležitým regulátorom mnohých enzymatických zmien v tele, o. i. súvisiacich so syntézou bielkovín, delením buniek a rastom tkanív, ako sú napr. nechty.
Stav tvrdých tkanív v tele okrem bielkovín a zinku ovplyvňujú aj niektoré nízkomolekulárne zlúčeniny. Patria tu biotín, teda vitamín B7, alebo organická síra, teda MSM, či tiež mnohé ďalšie. Podieľajú sa na regulácii biochemických zmien vedúcich k syntéze keratínu v organizme.
Ako sa vyhýbať nebezpečenstvám ohrozujúcim nechty?
Okrem toho, že na posilnenie nechtov je dobrá strava, netreba zabúdať ani na prevenciu pred vonkajšími hrozbami. Patrí medzi ne kontakt so silnými chemickými čistiacimi prostriedkami bez ochranných rukavíc, ako aj chronické lepenie, odlepovanie, lakovanie a odlakovanie nechtov.
Štandardom sú dnes produkty, v ktorých sú baktérie chránené pred pôsobením tráviacich enzýmov v žalúdku, vďaka čomu sa do čriev dostanú v nezmenenom množstve. Vzhľadom na to, že probiotické baktérie sa podieľajú na tráviacich procesoch a pre svoj vývoj potrebujú vodu, antioxidanty, vlákninu, bielkoviny a cukry, odporúča sa prípravky s probiotikami užívať pred jedlom. Mali by ste sa tiež postarať o to, aby jedlo, ktoré prijmete po použití výživového doplnku, neobsahovalo vysoko spracované produkty a naopak prekypovalo množstvom zeleniny.
Uvedený obsah má iba vzdelávacie a informačné účely. Starostlivo dbáme na jeho vecnú správnosť. Nemá však nahrádzať individuálne rady odborníka, prispôsobené konkrétnej situácii čitateľa.