Ak si šípky nepoznáte, ide o plody alebo semenné struky, ktoré zostávajú po odkvitnutí a zhodení okvetných lístkov ruží. Ak by ste držali šípky v ruke, všimli by ste si ich jasne červenú farbu. Stojí za to vedieť, že pod jeho vonkajším obalom sa nachádzajú živiny.
![šípkový čaj]()
- Obsah vitamínu C v šípkach
- Šípkový čaj a extrakt z vitamínu C
- Ďalšie faktory ovplyvňujúce zadržiavanie vitamínu C
- Zdravotné výhody šípkového čaju
- Ako najlepšie používať šípkový čaj?
- Zhrnutie
Obsah vitamínu C v šípkach
Ľudia si nedokážu vytvoriť vlastný vitamín C, ale to neznamená, že je zbytočný. Tento antioxidačný vitamín potrebujete na syntézu kolagénu (ktorý podporuje zdravie pokožky a kĺbov) a na vyvážený imunitný systém.
Šípky v nespracovanom stave obsahujú pôsobivé množstvo vitamínu C, od 500 do 1 700 mg na 100 gramov sušených plodov. Tým sa odlišujú od ostatných; sú jedným z najbohatších rastlinných zdrojov vitamínu C. Nie všetky zdroje šípok sú však rovnaké. Množstvo vitamínu C sa líši v závislosti od spôsobu ich spracovania a množstva tepla, ktorému sú vystavené. Vysokým obsahom vitamínu C sa vyznačujú najmä dva druhy, Rosa canina a Rosa rugosa.
Pri varení šálky šípkového čaju väčšina zdrojov odporúča použiť 1 alebo 2 gramy sušených šípkových kvetov. Keď však plody zalejete horúcou vodou a uvaríte z nich čaj, zostane vám len 7 až 15 miligramov vitamínu C. A keďže denne potrebujete najmenej 60 až 75 miligramov vitamínu C (alebo ešte viac, ak fajčíte alebo ste pod veľkým stresom), museli by ste vypiť štyri alebo päť šálok, aby ste uspokojili potreby svojho tela.
Preto je stále lepšie spoliehať sa na ovocie a zeleninu, ktoré sú uznávané ako vynikajúce zdroje vitamínu C, vrátane citrusových plodov, jahôd, ríbezlí, kivi, brokolice, papriky a mnohých ďalších.
Šípkový čaj si však stále môžete dopriať aj vďaka ďalším antioxidačným a protizápalovým zlúčeninám, ktoré obsahuje, vrátane:
- bioflavonoidy,
- vitamín E,
- kvercetín,
- karotenoidy,
- katechíny.
Štúdie ukazujú, že optimálne podmienky varenia na zachovanie antioxidantov sú 84 až 86 °C a 6 až 8 minut lúhovania.
Ďalšie faktory ovplyvňujúce zadržiavanie vitamínu C
Ak si kúpite zásobu šípkového čaju, spotrebujte ju do niekoľkých týždňov. Počas skladovania stratí časť svojho vitamínu C. Ak chcete znížiť stratu vitamínu C, zvážte jeho varenie pri nižšej teplote počas dlhšieho obdobia.
Tu je jeden z postupov prípravy šípkového čaju na zníženie straty vitamínu C:
- Zbierajte alebo kupujte sušené šípky. Ak používate čerstvé šípky, dôkladne ich umyte a odstráňte stopky a semená. V prípade potreby plody vysušte. Ak si ich kupujete v obchode alebo online, vyberte si podľa možnosti organické.
- Sušené šípkyzľahka rozdrvte, aby sa odkryla väčšia plocha, ktorá pomáha uvoľňovať živiny pri varení. Môžete to urobiť pomocou hmoždiera a tĺčika alebo ich jednoducho rozdrviť rukou.
- Ohrejte vodu, ale nenechajte ju zovrieť. Priveďte vodu do varu, potom ju stiahnite z ohňa a nechajte minútu alebo dve vychladnúť. Voda by mala mať približne 85 stupňov Celzia. Vysoké teploty ničia vitamín C, preto sa vyhnite pridávaniu šípok do vriacej alebo takmer vriacej vody.
- Po pridaní šípok do teplej vody ich tam nechajte asi 8 minút.
- Po uvarení čaj preceďte, aby ste odstránili dužinu, semienka alebo akékoľvek pevné častice.
Zdravotné výhody šípkového čaju
Vďaka protizápalovým zlúčeninám v šípkovom čaji môže byť jeho popíjanie prospešné pre zdravie pokožky, kĺbov a srdca, pretože zápal je hnacou silou artritídy, kardiovaskulárnych ochorení a starnutia pokožky. Hoci šípky nie sú zázračným nápojom, sú ďalším zdrojom antioxidantov a vhodným doplnkom vyváženej stravy bohatej na živiny, ktorá zahŕňa rôzne potraviny.
Ako najlepšie používať šípkový čaj?
![šípkový čaj]()
Vždy používajte čerstvú, čistú vodu. Ako som už spomínal, neuchovávajte šípky príliš dlho v teple, pretože sa tým zničí viac vitamínu C. Jeho obsah v čaji môžete zvýšiť tak, že do šálky vytlačíte trochu citrónovej šťavy. Dodá vám to viac chuti.
Tento nápoj si môžete vychutnať aj vtedy, ak doň pridáte prírodné nízkokalorické sladidlo, napríklad stéviu, aby ste vyvážili prirodzenú trpkosť, ak ju nemáte radi. Ako každá bylina, aj šípky môžu mať vedľajšie účinky. Niektorí ľudia majú na tento kvet alergické reakcie a mali by sa mu vyhýbať.
Zhrnutie
Hoci sú šípky jedným z najbohatších zdrojov vitamínu C, pitie čaju z nich vám hladinu vitamínu C výrazne nezvýši. Stále platí, že ovocie, ako je napríklad pomaranč, ho bude mať viac. Napriek tomu šálka šípkového čaju stále poskytuje určité množstvo vitamínu C, ako aj antioxidanty a protizápalové zlúčeniny. Takže keď budete nabudúce hľadať teplý, zahrievajúci nápoj, zvážte, či nesiahnete po šálke šípkového čaju. Vaše chuťové poháriky - a váš imunitný systém - vám poďakujú.
Ako pri každom bylinnom lieku, aj tu je dôležité uvedomiť si možné vedľajšie účinky. U niektorých ľudí sa môžu vyskytnúť alergické reakcie alebo tráviace ťažkosti. Ak máte špecifické zdravotné problémy alebo ste tehotná, pred zaradením šípkového čaju do svojho jedálnička sa poraďte so svojím lekárom. Telo každého človeka je trochu iné. Začnite popíjať malé množstvá a uvidíte, ako budete reagovať. Môže to byť zdravý a chutný spôsob hydratácie vášho tela.
Zdroje:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28587101/ https://www.clinicaladvisor.com/features/rose-hips-prized-for-high-vitamin-c-content-antiinflammatory-properties https://www.healthline.com/nutrition/rosehip-tea https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29051670/
Uvedený obsah má iba vzdelávacie a informačné účely. Starostlivo dbáme na jeho vecnú správnosť. Nemá však nahrádzať individuálne rady odborníka, prispôsobené konkrétnej situácii čitateľa.