Nedostatok vitamínu B12 – príčiny, príznaky

Vitamín B12, známy aj ako kobalamín, patrí do skupiny vitamínov rozpustných vo vode a z hľadiska chemickej štruktúry je jednou z najzložitejších molekúl v tejto skupine. Jedinými významnými zdrojmi vitamínu B12 sú živočíšne produkty; rastliny a huby ho nesyntetizujú. Nedostatok vitamínu B12 je bežným zdravotným problémom, ale jeho výskyt sa v jednotlivých krajinách veľmi líši. Nedostatok narúša fungovanie mnohých systémov v tele a môže viesť k vážnym zdravotným problemom.

Vitamín B12

  1. Chemické formy vitamínu B12
  2. Výskyt vitamínu B12
  3. Príčiny nedostatku vitamínu B12 vo svete
  4. Symptómy a účinky nedostatku vitamínu B12
  5. Doplnky vitamínu B12

Chemické formy vitamínu B12

Vitamín B12 sa v ľudskom tele vyskytuje v niekoľkých aktívnych formách, z ktorých najdôležitejšie sú metylkobalamín a 5'-deoxyadenosylkobalamín.

Methylkobalamín sa podieľa na premene aminokyseliny homocysteínu (ktorý je v nadbytku potenciálne škodlivý) na inú aminokyselinu, metionín (pre organizmus potrebnejší ako homocysteín). To je dôležité pre syntézu DNA (genetického materiálu), bielkovín a správne fungovanie nervového systému, a dokonca aj pre ochranu kardiovaskulárneho systému.

5'-deoxyadenosylkobalamín, druhá forma, sa vyskytuje hlavne v mitochondriách, t. j. tam, kde sa v bunkách tela produkuje energia. Podieľa sa na metabolizme mastných kyselín a aminokyselín. Okrem týchto aktívnych foriem existujú aj deriváty používané v doplnkoch stravy alebo liekoch, ako je cyanokobalamín a hydroxykobalamín, ktoré sa v tele premieňajú na aktívne biologické formy.

Výskyt vitamínu B12

vitamín B12

Vitamín B12 sa ukladá predovšetkým v pečeni a v menšom množstve v obličkách, svaloch a kostnej dreni, pričom jeho zásoby môžu vydržať až niekoľko rokov. Kobalamín sa vstrebáva v tenkom čreve po vytvorení väzby s tzv. vnútorným faktorom v žalúdku.

Najvyššie množstvo vitamínu B12 sa nachádza v droboch (pečeň, obličky), červenom mäse, rybách (najmä makrele, losose, tuniaku, sleďoch a sardinách), morských plodoch (mušliach, ustriciach), ako aj vo vajciach a mliečnych výrobkoch. Vo farmaceutickej forme sa vitamín B12 môže podávať perorálne, sublingválne alebo injekčne, pričom každá metóda má pri správnom vstrebávaní podobnú účinnosť.

Príčiny nedostatku vitamínu B12 vo svete

V krajinách s vysokými príjmami, kde je strava bohatá na živočíšne produkty a sú k dispozícii obohatené potraviny, je nedostatok vitamínu B12 menej častý. V Spojených štátoch sa nízka hladina vitamínu B12 pozoruje u približne 3 – 4 % dospelých a mierny nedostatok u približne 12 %. Vo Veľkej Británii má približne 12 % žien v plodnom veku koncentráciu vitamínu B12 nižšiu ako 150 pmol/l, hoci celkový prísun vitamínu v populácii sa považuje za dostatočný.

Nedostatky sú oveľa častejšie v skupinách, ktoré vylučujú živočíšne produkty, ako sú vegetariáni a vegáni. V rozsiahlej analýze britských vedcov takmer polovica vegánov, ktorí neužívali doplnky stravy, mala koncentráciu vitamínu B12 svedčiacu o nedostatku. V Indii, kde je konzumácia mäsa a mliečnych výrobkov nízka, analýzy ukazujú najvyššie hodnoty na svete, pričom približne 30 až 50 % dospelých má pravdepodobne nedostatok tohto vitamínu.

V Latinskej Amerike sa prevalencia výrazne líši, od niekoľkých percent až po viac ako 30 percent, a v subsaharskej Afrike štúdie tehotných žien a školákov zvyčajne uvádzajú 20 – 30 percent. Na Blízkom východe, konkrétne v Libanone, boli v roku 2024 zistené nízke alebo hraničné hladiny vitamínu B12 u viac ako 60 % dospelých. Nedostatok vitamínu B12 je tiež bežný u starších ľudí po celom svete, postihuje 10 až 15 % populácie, čo súvisí so zhoršeným vstrebávaním a užívaním liekov, ktoré znižujú sekréciu žalúdočnej kyseliny, ktorá je potrebná na vstrebávanie.

Odhadovaný obsah vitamínu B12 v niekoľkých zdrojoch

Produkt

Obsah (µg / 100 g)

Hovädzia pečeň

65 - 85 µg

Čerstvé mušle

70 - 98 µg

Surový losos

3 - 4 µg

Kuracie vajcia

1,0 - 1,5 µg

Symptómy a účinky nedostatku vitamínu B12

vitamín B12

Anémia

Najbezprostrednejším účinkom nedostatku vitamínu B12 je rozvoj anémie, pretože bez neho kostná dreň nedokáže produkovať normálne červené krvinky. To vedie k únave, slabosti, závratom, bledej pokožke a dýchavičnosti pri námahe. S prehlbovaním nedostatku dochádza aj k zmenám v nervovom systéme.

Nervový systém

Vitamín B12 je nevyhnutný pre tvorbu myelínovej pošvy, ktorá chráni nervové vlákna a posilňuje signály. Jeho nedostatok môže spôsobiť znecitlivenie rúk a nôh, poruchy rovnováhy, problémy s koordináciou, poruchy zmyslov, spomalené myslenie, problémy s pamäťou a zhoršenie nálady. V závažných prípadoch sa vyvinú príznaky podobné demencii alebo depresji.

Ďalšie dôsledky

Nedostatok vitamínu B12 u tehotných žien môže nepriaznivo ovplyvniť vývoj plodu, zvýšiť riziko defektov neurálnej trubice a nízkej pôrodnej hmotnosti. Nepriame účinky zahŕňajú zvýšenie hladiny homocysteínu, ktorý sa hromadí v tele pri nedostatku vitamínu B12 potrebného na jeho spracovanie. Nadmerne vysoká hladina homocysteínu poškodzuje steny ciev, zhoršuje zápaly a môže viesť k ateroskleróze, ischemickej chorobe srdca a mŕtvici.

Doplnky vitamínu B12

Spôsob doplnenia nedostatku vitamínu B12 závisí od príčiny, stupňa nedostatku a schopnosti organizmu ho absorbovať. V prípadoch, keď je nedostatok spôsobený nedostatočným príjmom v strave, napríklad u vegánov alebo ľudí, ktorí konzumujú veľmi málo živočíšnych produktov, zvyčajne postačuje pravidelné perorálne dopĺňanie alebo konzumácia obohatených potravín.

V takýchto situáciách sa najčastejšie používa cyanokobalamín alebo metylkobalamín v dávkach od 250 do 500 µg denne, ktoré umožňujú udržať normálnu hladinu vitamínu v sére. U ľudí s miernym nedostatkom, ale zachovanou intestinálnou absorpciou, sú účinné aj sublingválne prípravky, ktoré čiastočne obchádzajú gastrointestinálny trakt a zabezpečujú dobrú biologickú dostupnosť.

Ak je príčinou nedostatku zhoršená absorpcia, napr. nedostatok vnútorného faktora, odstránenie časti žalúdka, črevné ochorenie alebo dlhodobé užívanie metformínu alebo liekov, ktoré inhibujú sekréciu žalúdočnej kyseliny, je potrebné podávať vitamín B12 v injekciách. Najčastejšie sa používa hydroxykobalamín alebo cyanokobalamín v dávke 1000 µg, spočiatku každých niekoľko dní, potom týždenne a po korekcii hladiny raz mesačne.

Zdroje:

  • Melaku, E. E., Urgie, B. M., Tilahun, A. T., Assefa, H. K., Abebe, A. A., & Tefera, A. S. (2024). Prevalence of vitamin B 12 deficiency and associated factors among primary school children: North East Ethiopia: multicenter cross-sectional study. Journal of health, population, and nutrition, 43(1), 82. https://doi.org/10.1186/s41043-024-00568-6
  • Bjørke-Monsen, A. L., & Lysne, V. (2023). Vitamin B12 - a scoping review for Nordic Nutrition Recommendations 2023. Food & nutrition research, 67, 10.29219/fnr.v67.10257. https://doi.org/10.29219/fnr.v67.10257
  • Sukumar, N., Adaikalakoteswari, A., Venkataraman, H., Maheswaran, H., & Saravanan, P. (2016). Vitamin B12 status in women of childbearing age in the UK and its relationship with national nutrient intake guidelines: results from two National Diet and Nutrition Surveys. BMJ open, 6(8), e011247. https://doi.org/10.1136/bmjopen-2016-011247
  • Hao, L., Ma, J., Zhu, J., Stampfer, M. J., Tian, Y., Willett, W. C., & Li, Z. (2007). Vitamin B-12 deficiency is prevalent in 35- to 64-year-old Chinese adults. The Journal of nutrition, 137(5), 1278–1285. https://doi.org/10.1093/jn/137.5.1278
  • Fernandes, S., Oliveira, L., Pereira, A., Costa, M. D. C., Raposo, A., Saraiva, A., & Magalhães, B. (2024). Exploring Vitamin B12 Supplementation in the Vegan Population: A Scoping Review of the Evidence. Nutrients, 16(10), 1442. https://doi.org/10.3390/nu16101442
OHODNOŤTE ČLÁNOK:
0 / 5 5 0
SFD