Prečo potrebujem lecitín – stojí za to používať lecitín?
Lecitín je fosfolipid, ktorý okrem iného obsahuje cholín. Okrem toho sa skladá z glycerolu, mastných kyselín a kyseliny fosfatidovej, ako aj z vody. Vzťah lecitínu a cholínu je mimoriadne dôležitý, pretože lecitín je hlavným (aj keď samozrejme nie jediným) potravinovým zdrojom cholínu. Cholín je stále klasifikovaný ako vitamín skupiny B.
Lecitín obsahuje približne 13% cholínu. Je zaujímavé, že perorálne podávanie lecitínu zvyšuje hladinu cholínu v krvi lepšie ako samotný cholín podávaný rovnakou cestou. V 70. rokoch 20. storočia v USA dospelí ľudia konzumovali (vo svojej strave) približne 6 g lecitínu denne, čo predstavovalo 0,6 g až 1 g samotného cholínu. V súčasnosti sa však predpokladá, že sa zmenil spôsob stravovania Američanov. Z tohto dôvodu môže byť "prirodzený" príjem lecitínu nižší. Je to preto, že mnohí ľudia sa v strave zámerne vyhýbajú potravinám bohatým na lecitín, t. j. mäsu, vajciam a mliečnym výrobkom.
Niektoré príklady výrobkov obsahujúcich významné množstvo lecitínu:
- 100 g hovädzej pečene obsahuje takmer 3 500 mg lecitínu
- 100 g hovädzieho steaku poskytuje takmer 500 mg lecitínu
- 1 veľké vajce poskytuje viac ako 1 000 mg lecitínu
A ako protiváha:
- 1 stredne veľké jablko obsahuje menej ako 30 mg lecitínu
- 1 stredný banán obsahuje menej ako 4 mg lecitínu
Lecitín aj cholín sú okrem iného zodpovedné za prenos živín do bunky a z bunky. Ako som už spomenul, väčšina ľudí sa vyhýba výrobkom s vysokým obsahom lecitínu. Avšak cholín v ňom je nevyhnutnou zložkou pre správne fungovanie nášho organizmu. Z tohto dôvodu sa v obchodoch s výživovými doplnkami nachádzajú špeciálne prípravky obsahujúce lecitín. Najčastejšie sa získava zo sójových bôbov, slnečnicových semien alebo už spomínaných vajec.
Keď už hovoríme o sóji - mnohí ľudia sa jej vyhýbajú, pretože môže spôsobovať alergické reakcie. Sójový lecitín bude mať obrovskú smolu, pretože priemyselné spracovanie potrebné na výrobu lecitínu odstraňuje väčšinu alergénnych faktorov. Vo veľmi výnimočných situáciách sa však samozrejme môžu vyskytnúť individuálne reakcie. Napriek tomu sa lecitín považuje za bezpečnú zložku, pokiaľ sa dodáva v primeranom množstve.
A prečo vlastne potrebujem lecitín...?
Vedecký svet nám ponúka niekoľko hlavných smerov, ktoré môžu poukazovať na užitočnosť lecitínu pri podpore zdravia. V tejto chvíli stojí za zmienku jeho potenciálna schopnosť okrem iného:
- zníženie hladiny cholesterolu vrátane tzv. zlého cholesterolu - LDL-C
- zníženie účinkov stresorov na organizmus (pri dávke 2 g, ale zaujímavé je, že oveľa vyššie dávky už nemusia mať taký účinok)
- lepšia reakcia imunitného systému
- zníženie ťažkostí vyplývajúcich z pribúdajúcich rokov, pokiaľ ide o nervový systém
- podpora funkcie pečene - výrobcovia doplnkov často kombinujú lecitín s inými zložkami s podobnými vlastnosťami
- podporovať normálny vývoj dieťaťa počas tehotenstva a dojčenia.
PRIDANÉ:
14/06/2023
Uvedený obsah má iba vzdelávacie a informačné účely. Starostlivo dbáme na jeho vecnú správnosť. Nemá však nahrádzať individuálne rady odborníka, prispôsobené konkrétnej situácii čitateľa.
https://allnutrition.sk/images/g/minminilecytyna_638228701213723418.jpg
SFD