Prečo používať tráviace enzýmy?

Zdravý tráviaci trakt dokáže premeniť rôzne látky na jemnejšie častice a následne ich absorbovať alebo vylúčiť. Nanešťastie, s pribúdajúcim vekom alebo v dôsledku rôznych zdravotných ťažkostí, ako aj v dôsledku nesprávneho stravovania a nezdravého životného štýlu sa môže účinnosť trávenia a vstrebávania znižovať. Poruchy týchto procesov sú spojené so zhoršením každodennej pohody a z dlhodobého hľadiska aj s chorobami. 

muž - trávenie

  1. Tráviace enzýmy z vonkajšieho prostredia a inulin
  2. Indikácie enzýmov
  3. ALLNUTRITION TRÁVIACE ENZÝMY

Okrem faktorov, ktoré chránia tráviaci trakt, ako sú probiotické baktérie alebo butyrát sodný, môžu byť v mnohých situáciách užitočné aj tráviace enzýmy.

Tráviace enzýmy z vonkajšieho prostredia a inulin

Amyláza a laktáza - rozklad sacharidov

Amyláza produkovaná hubou Aspergillus oryzae je enzým zodpovedný za rozklad škrobov na jednoduché cukry, ako je glukóza, aby sa ľahšie vstrebávali z tráviaceho traktu. Dopĺňanie amylázy môže pomôcť pri trávení obilnín, zeleniny a iných potravín s vysokým obsahom sacharidov. Táto huba je dobre známa v ázijskej kuchyni a používa sa napríklad pri výrobe alkoholických nápojov alebo sójovej omáčky.

Ten istý mikroorganizmus, Aspergillus oryzae, produkuje aj laktázu, ktorá je kľúčovým enzýmom na rozklad laktózy, cukru obsiahnutého v mlieku. Rozkladá laktózu na jednoduché cukry glukózu a galaktózu, ktoré v prípade intolerancie laktózy nemajú vedľajšie účinky v podobe hnačky, zápchy a bolesti brucha.

Lipáza - štiepi tuky

Lipáza je enzým zodpovedný za rozklad tukov na glycerol a mastné kyseliny. Na výrobu výživových doplnkov, ktoré podporujú trávenie u ľudí, ju môžu produkovať mikroorganizmy, ako napríklad Rhizopus oryzae. Pomáha štiepiť tuky z rastlín, napríklad oleje, aj zo zvierat, napríklad mäso. Tým, že uľahčuje trávenie tukov, napomáha aj vstrebávaniu vitamínov rozpustných v tukoch vrátane kľúčového vitamínu D, ako aj vitamínov A, E a K.

dobré trávenie

Proteáza - rozklad proteínov

Ďalším enzýmom, ktorý telo prirodzene produkuje, ale z určitých dôvodov nemusí fungovať tak, ako sa očakáva, je proteáza, zodpovedná za rozklad bielkovín. Na podporu trávenia sa vyrába pomocou baktérie Bacillus subtilis.

Proteáza je enzým, ktorý rozkladá bielkoviny na aminokyseliny, zlúčeniny, ktoré sú kľúčové pre stavbu tkanív a kľúčové látky pre zdravie, ako sú hormóny, imunitné bunky alebo neurotransmitery. Zlepšenie trávenia bielkovín môže byť zaujímavé okrem iného pre športovcov alebo starších ľudí.

Celuláza - štiepenie vlákniny

Enzýmom, ktorý telo neprodukuje, ale môže byť telu dodaný na zlepšenie rozkladu nestráviteľných prvkov potravy, je celuláza. Rozkladá celulózu, hlavnú zložku stien rastlinných buniek, na glukózu. Dopĺňanie je možné prostredníctvom húb, ako je Trichoderma longibrachiatum. Môže byť obzvlášť užitočná pri konzumácii potravín s vysokým obsahom vlákniny, ako je napiekła zelenina.

Úloha inulínu v tráviacom trakte

Inulín ako vláknina a prebiotikum prispieva k ľudskému zdraviu mnohými spôsobmi. Prirodzene sa nachádza najmä v čakanke, cibuli a cesnaku. Reguluje črevný mikrobióm, podporuje probiotické baktérie a zdravie imunitného systému. Pomáha regulovať pohyb čriev a môže zmierniť príznaky zápchy.

V súvislosti s metabolickým zdravím inulín pomáha kontrolovať hladinu cukru a inzulínu v krvi a môže podporovať udržiavanie zdravej telesnej hmotnosti. Okrem toho výskum naznačuje, že inulín môže znižovať hladinu „zlého“ LDL cholesterolu a zvyšovať hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu, čím podporuje zdravie srdca.

Indikácie enzýmov

žena - dobré trávenie

Vysokokalorické diéty, potravinové intolerancie

Tráviace enzýmy sa používajú najmä pri potravinových intoleranciách, ako je napríklad intolerancia laktózy. Okrem toho môžu byť užitočné pre ľudí, ktorí musia konzumovať veľmi veľké množstvá potravín kvôli vysokým energetickým nárokom, ako sú napríklad športovci. Môžu im pomôcť efektívne využiť čo najviac živín, a tým im pomôcť rýchlejšie zregenerovať.

Vek a choroby

S pribúdajúcim vekom sa prirodzená produkcia tráviacich enzýmov v tele znižuje, čo vedie k zníženiu účinnosti tráviaceho traktu. Dopĺňanie tráviacich enzýmov môže pomôcť kompenzovať tento prirodzený pokles produkcie, zlepšiť tráviaci komfort a nasýtenie organizmu živinami.

Poruchy pankreasu, nestrávená strava, oslabená pečeň

Indikáciou pre enzýmy môžu byť aj poruchy pankreasu a ťažko stráviteľná strava, ako aj oslabená pečeň. Ochorenia pankreasu, ako je chronický zápal pankreasu, ako aj nadmerná konzumácia alkoholu, vyprážaných jedál a sladkých a slaných pochutín môžu viesť k nedostatku tráviacich enzýmov.

V takýchto situáciách môže doplnenie tráviacich enzýmov, ako sú lipáza, amyláza a proteáza, zlepšiť trávenie a vstrebávanie živín, a tým aj výživový stav. Treba mať na pamäti, že pri užívaní akýchkoľvek liekov by sa suplementácia mala konzultovať s lekárom a dietológom.

Crohnova choroba a celiakia

Črevné problémy, ako je Crohnova choroba alebo celiakia, tiež obmedzujú rozsah, v akom telo dokáže získať cenné živiny z potravy. Suplementácia tráviacimi enzýmami môže pomôcť optimalizovať trávenie a vstrebávanie živín, a tým zmierniť príznaky týchto ochorení, ako sú napríklad bielkovinová podvýživa, oslabená imunita, neurohormonálne poruchy alebo dysbióza, t. j. premnoženie patogénnej črevnej mikroflóry. Aj tu, podobne ako v prípade ochorení pankreasu a pečene, by sa mala suplementácia vykonávať pod vedením lekára s dietológom.

ALLNUTRITION TRÁVIACE ENZÝMY

Obsah (1 kapsula): DigeZyme 200 mg + inulín 300 mg

Dávkovanie: 1-2 kapsuly denne počas jedla

Nový prípravok na podporu trávenia DIGESTIVE ENZYMES obsahuje zmes enzýmov na podporu štiepenia potravy (DigeZyme, 200 mg v jednej kapsule), ako aj inulín (300 mg) na zlepšenie činnosti čriev. Užívanie 1 - 2 kapsúl denne s jedlom môže prispieť k zvýšeniu tráviaceho komfortu a regulácii fyzickej aj psychickej pohody.

Zdroje:

  • Majeed, M., Majeed, S., Nagabhushanam, K., Arumugam, S., Pande, A., Paschapur, M., & Ali, F. (2018). Evaluation of the Safety and Efficacy of a Multienzyme Complex in Patients with Functional Dyspepsia: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Journal of medicinal food, 21(11), 1120–1128. https://doi.org/10.1089/jmf.2017.4172
  • Ianiro, Gianluca et al. “Digestive Enzyme Supplementation in Gastrointestinal Diseases.” Current drug metabolism vol. 17,2 (2016): 187-93. doi:10.2174/138920021702160114150137
OHODNOŤTE ČLÁNOK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt bol pridaný Produkt bol odstránený Do vášho košíka boli pridané produkty z iného zariadenia Váš košík sme obnovili z iného zariadenia
Produkt bol pridaný