Prečo som stále prechladnutý?

Niektorí ľudia „chytia“ prechladnutie oveľa častejšie ako iní. Stav zvýšenej náchylnosti na ne výrazne sťažuje život, znemožňuje štúdium a prácu, ako aj dobrovoľné voľnočasové aktivity a znepríjemňuje medziľudské vzťahy. Existuje množstvo faktorov, ktoré oslabujú imunitu organizmu, preto sa oplatí dbať aspoň na tie, na ktoré máte nejaký vplyv.

studená žena v posteli

  1. Zlý stav výživy a prechladnutie
  2. Stres a prechladnutie
  3. Obezita a prechladnutie
  4. Črevná mikroflóra a prechladnutie

Zlý stav výživy a prechladnutie

Faktory súvisiace so stavom výživy, ktoré formujú ľudskú imunitu, sú úrovne zásobovania: vitamínmi (hlavne C a D), minerálmi (hlavne zinkom a selénom) alebo bielkovinami a aminokyselinami a mastnými kyselinami.

Strava, ktorá sa vyznačuje vysokým prísunom vysoko spracovaných potravín, je spravidla chudobná na tieto zlúčeniny. Živiny ovplyvňujú imunitný systém priamo (tvorbou protilátok, cytokínov a iných zlúčenín modulujúcich reakciu organizmu na potenciálne škodlivé činitele) aj nepriamo, napr. reguláciou antioxidačného potenciálu organizmu.

Stres a prechladnutie

Treba si uvedomiť, že stres sa netýka len traumatických udalostí alebo osobných konfliktov a problémov. Telo je stresované aj tým, že chodí spať v nepravidelnom čase, zneužíva psychoaktívne látky (predovšetkým alkohol) alebo preťažuje telo fyzickou námahou.

vystresovaná žena v práci

Každý z uvedených faktorov môže viesť k narušeniu cirkadiánneho cyklu vylučovania hormónov a neurotransmiterov, ktoré nepriamo ovplyvňujú imunitný systém. Tieto faktory sa stávajú obzvlášť nebezpečnými pri dlhodobých účinkoch na organizmus.

Obezita a prechladnutie

Chronický energetický nadbytok vedie k nárastu hmotnosti a ak sa včas nepreruší, môže viesť k metabolickým poruchám s početnými zdravotnými následkami.

Riziko porúch imunitného systému sa zvyšuje najmä vtedy, keď sa nadbytok kalórií vytvára z vysoko spracovaných potravín. Telo potom prestáva správne využívať stavebné a energetické látky, čo ovplyvňuje produkciu a výživu všetkých buniek vrátane buniek imunitního systému.

Črevná mikroflóra a prechladnutie

V súvislosti s úlohou výživového stavu pri formovaní imunity nemožno nespomenúť imunomodulačné vlastnosti črevných baktérií. Strava, ktorá je jednotvárna a založená najmä na vysoko spracovaných potravinách, je vo všeobecnosti chudobná na vlákninu, ktorá je dôležitým faktorom stimulujúcim zvýšenie počtu a rozmanitosti zdraviu prospešných črevných baktérií.

Látky produkované týmito baktériami poskytujú fyzickú vrstvu ochrany pred črevnými patogénmi a podieľajú sa aj na komunikácii s inými systémami v tele, čím podporujú získanú aj vrodenú imunitu. V tejto súvislosti je potrebné poznamenať, že už spomínané faktory, ktoré prispievajú k vyššiemu výskytu prechladnutia (stav výživy, stres, obezita), majú tiež deštruktívny vplyv na mikroflóru. Okrem toho ju môžu narušiť antibiotiká, celý rad liekov alebo črevné ochorenia.

OHODNOŤTE ČLÁNOK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt bol pridaný Produkt bol odstránený Do vášho košíka boli pridané produkty z iného zariadenia Váš košík sme obnovili z iného zariadenia
Produkt bol pridaný