Niektorí ľudia „chytia“ prechladnutie oveľa častejšie ako iní. Stav zvýšenej náchylnosti na ne výrazne sťažuje život, znemožňuje štúdium a prácu, ako aj dobrovoľné voľnočasové aktivity a znepríjemňuje medziľudské vzťahy. Existuje množstvo faktorov, ktoré oslabujú imunitu organizmu, preto sa oplatí dbať aspoň na tie, na ktoré máte nejaký vplyv.
- Zlý stav výživy a prechladnutie
- Stres a prechladnutie
- Obezita a prechladnutie
- Črevná mikroflóra a prechladnutie
Zlý stav výživy a prechladnutie
Faktory súvisiace so stavom výživy, ktoré formujú ľudskú imunitu, sú úrovne zásobovania: vitamínmi (hlavne C a D), minerálmi (hlavne zinkom a selénom) alebo bielkovinami a aminokyselinami a mastnými kyselinami.
Strava, ktorá sa vyznačuje vysokým prísunom vysoko spracovaných potravín, je spravidla chudobná na tieto zlúčeniny. Živiny ovplyvňujú imunitný systém priamo (tvorbou protilátok, cytokínov a iných zlúčenín modulujúcich reakciu organizmu na potenciálne škodlivé činitele) aj nepriamo, napr. reguláciou antioxidačného potenciálu organizmu.
Stres a prechladnutie
Treba si uvedomiť, že stres sa netýka len traumatických udalostí alebo osobných konfliktov a problémov. Telo je stresované aj tým, že chodí spať v nepravidelnom čase, zneužíva psychoaktívne látky (predovšetkým alkohol) alebo preťažuje telo fyzickou námahou.
Každý z uvedených faktorov môže viesť k narušeniu cirkadiánneho cyklu vylučovania hormónov a neurotransmiterov, ktoré nepriamo ovplyvňujú imunitný systém. Tieto faktory sa stávajú obzvlášť nebezpečnými pri dlhodobých účinkoch na organizmus.
Obezita a prechladnutie
Chronický energetický nadbytok vedie k nárastu hmotnosti a ak sa včas nepreruší, môže viesť k metabolickým poruchám s početnými zdravotnými následkami.
Riziko porúch imunitného systému sa zvyšuje najmä vtedy, keď sa nadbytok kalórií vytvára z vysoko spracovaných potravín. Telo potom prestáva správne využívať stavebné a energetické látky, čo ovplyvňuje produkciu a výživu všetkých buniek vrátane buniek imunitního systému.
Črevná mikroflóra a prechladnutie
V súvislosti s úlohou výživového stavu pri formovaní imunity nemožno nespomenúť imunomodulačné vlastnosti črevných baktérií. Strava, ktorá je jednotvárna a založená najmä na vysoko spracovaných potravinách, je vo všeobecnosti chudobná na vlákninu, ktorá je dôležitým faktorom stimulujúcim zvýšenie počtu a rozmanitosti zdraviu prospešných črevných baktérií.
Látky produkované týmito baktériami poskytujú fyzickú vrstvu ochrany pred črevnými patogénmi a podieľajú sa aj na komunikácii s inými systémami v tele, čím podporujú získanú aj vrodenú imunitu. V tejto súvislosti je potrebné poznamenať, že už spomínané faktory, ktoré prispievajú k vyššiemu výskytu prechladnutia (stav výživy, stres, obezita), majú tiež deštruktívny vplyv na mikroflóru. Okrem toho ju môžu narušiť antibiotiká, celý rad liekov alebo črevné ochorenia.
Uvedený obsah má iba vzdelávacie a informačné účely. Starostlivo dbáme na jeho vecnú správnosť. Nemá však nahrádzať individuálne rady odborníka, prispôsobené konkrétnej situácii čitateľa.