Probiotiká a prebiotiká - aký je medzi nimi rozdiel?

O význame črevných baktérií sa v súčasnosti hovorí čoraz viac. Baktérie sa už nespájajú len s patogénnymi choroboplodnými zárodkami. Dobré baktérie, ktoré osídľujú naše črevá, ponúkajú celý rad zdravotných výhod, podporujú fungovanie tráviaceho systému a posilňujú imunitný systém.

trávenie, probiotiká

  1. Dobré a zlé baktérie
  2. Čo sú probiotiká?
  3. V ktorých produktoch sa nachádzajú probiotiká? 
  4. Čo zahŕňa práca biliónov baktérií žijúcich v črevách?
  5. Čo sú prebiotiká?
  6. Ďalšie výhody prebiotík
  7. Pre koho sú probiotiká určené?
  8. Doplnky stravy a fermentované mliečne výrobky
  9. Zhrnutie

Dobré a zlé baktérie

Slovo „baktérie“ si zvyčajne spájame s niečím zlým, s chorobou. Nie všetky baktérie sú však zlé. V skutočnosti je zlý len malý počet kmeňov baktérií, ostatné sú neškodné a niektoré, ako napríklad laktobacilus a acidofilus, sú pre nás nevyhnutné. Tieto „dobré“ baktérie, ktoré žijú v našich črevách, sú zodpovedné za naše dobré zdravie a fungujúci imunitný systém a predovšetkým za bezproblémové fungovanie nášho tráviaceho systému.

Čo sú probiotiká?

Názov probiotikum je odvodený z gréckeho „pro bios“ - pre život. Probiotiká sú známe aj ako funkčné potraviny. Podľa definície WHO sú probiotiká živé mikroorganizmy, ktoré pri podávaní v primeranom množstve priaznivo ovplyvňujú zdravie. Ako probiotiká sa najčastejšie používajú baktérie mliečneho kvasenia z rodov Lactobacillus a Bifidobacterium. Každý mikroorganizmus uznaný za probiotikum musí mať zdokumentovaný účinok na podporu zdravia.

V ktorých produktoch sa nachádzajú probiotiká? 

nakladané výrobky

Probiotiká sa nachádzajú v jogurtoch, uhorkách a probiotických doplnkoch. Obsahujú kmene baktérií bifidus a acidophilus. Štúdie preukázali, že kolónie týchto baktérií môžu pri zvýšenom príjme probiotík rásť v našich črevách, čo vedie k zlepšeniu funkcie tráviaceho traktu, zvýšeniu funkcie imunitného systému a väčšej odolnosti voči potravinovým alergiám a intoleranciám.

Čo zahŕňa práca biliónov baktérií žijúcich v črevách?

Po prvé, rozkladajú a spracovávajú živiny, s ktorými si tráviaci trakt nevie poradiť. Okrem toho produkujú chemické látky vrátane mastných kyselín s krátkym reťazcom, ktoré pomáhajú udržiavať zdravý tráviaci systém.

Mastné kyseliny s krátkym reťazcom, ktoré produkujú probiotické baktérie, sú spojené so zdravím hrubého čreva. Štúdie ukazujú, že produkcia týchto mastných kyselín môže chrániť pred rakovinou hrubého čreva.

Okrem toho mastné kyseliny s krátkym reťazcom produkované probiotickými črevnými baktériami môžu ovplyvňovať hormóny chuti do jedla a zohrávať úlohu v prevencii obezity. Okrem toho prispievajú k zvýšenému vstrebávaniu minerálnych látok, ako je vápnik. Až 70 až 80 % imunitného systému sa nachádza v črevách.

Čo sú prebiotiká?

Stále máme prebiotiká, ktoré sú potravou pre našu črevnú mikroflóru. Zvýšením príjmu prebiotík sa zvyšuje aj počet „dobrých“ črevných baktérií. Prebiotiká sú v podstate sacharidy s nízkou molekulovou hmotnosťou, ktoré sa nachádzajú v potravinách.

Prebiotiká - definícia

Prebiotiká definujeme ako látku prítomnú alebo zavedenú v potravinách, ktorá stimuluje rozvoj normálnej črevnej flóry, a tým zlepšuje zdravie. Prebiotiká na rozdiel od probiotík neobsahujú žiadne mikroorganizmy, ale len stimulátory. Prebiotiká sú vlastne zložky potravy, ktoré sa v tráviacom trakte nestrávia, čím stimulujú rast „dobrých baktérií“, ovplyvňujú ich počet a kolonizáciu čriev.

Najznámejšie prebiotiká

Dve najpopulárnejšie prebiotiká v potravinách sú inulín a oligofruktóza. Medzi potraviny obsahujúce prebiotiká patria: špargľa, artičoky, koreň čakanky, pór, ovsené vločky, cibuľa, pšeničné otruby, banány a cesnak.

Možné problémy

Žiaľ, niektorí ľudia majú v dôsledku konzumácie výrobkov bohatých na prebiotiká črevné problémy, ako sú plynatosť a nadúvanie. V mnohých prípadoch ide len o dočasný problém, ktorý sa vyrieši, keď sa tráviaci trakt prispôsobí. Niekedy však môže ísť o trvalejší problém, napríklad u ľudí citlivých na fermentáciu vlákniny. Ak chcete znížiť riziko nepríjemných účinkov prebiotiká, zavádzajte ich do stravy postupne.

Ďalšie výhody prebiotík

Prebiotiká majú aj ďalšie výhody! Prebiotický inulín pomáha kontrolovať hladinu cukru v krvi a konzumácia stravy bohatej na prebiotiká môže mierne znížiť hladinu cholesterolu.

Tak ako si môžete kúpiť probiotické doplnky, k dispozícii sú aj prebiotické doplnky. Zvyčajne obsahujú koreň čakanky, inulín alebo dlhé vlákna sacharidov nazývané oligosacharidy.

Môžete úspešne využívať výhody prírodných zdrojov prebiotík. Zdroje bohaté na prebiotiká, ako sú ovsené vločky, banány, cesnak, cibuľa, artičoky a špargľa, navyše obsahujú vitamíny, minerály a fytochemikálie.

Pre koho sú probiotiká určené?

probiotiká

Dopĺňanie probiotík sa najčastejšie odporúča počas liečby antibiotikami alebo pri určitých zdravotných ťažkostiach. Pri dnešných spracovaných potravinách, znečistenom ovzduší a častej antibiotickej liečbe je však počet baktérií žijúcich v našich črevách oveľa nižší, ako bol ešte pred desiatkami rokov.

Doplnky stravy a fermentované mliečne výrobky

Štúdie preukázali, že konzumácia probiotík a prebiotík výrazne zvýšila počet „dobrých“ črevných baktérií, čo malo priaznivý vplyv na imunitný systém a trávenie. Probiotiká a prebiotiká z potravín by mali byť v našej strave prítomné denne. Pravidelne je dobré sa dodatočne podporiť aj doplnkami stravy.

Dobrým spôsobom, ako zaradiť prebiotiká a probiotiká do stravy, sú fermentované mliečne výrobky, ako sú kefír a jogurt. V týchto nápojoch sa kolónie baktérií nachádzajú v prebiotickom prostredí, vďaka čomu sú aktívnejšie.

Zdravé uhorky

Vhodné je tiež dbať na konzumáciu nakladaných výrobkov, ako aj čerstvej zeleniny, ovocia a celozrnných výrobkov.Dobrou voľbou sú aj probiotické doplnky, pretože počet baktérií v nich je oveľa vyšší ako v jogurte a navyše poskytujú viac ako jeden druh užitočných baktérií v jednej kapsule doplnku.

Treba tiež spomenúť, že sa stalo všeobecne známym, že fyzicky aktívni ľudia nemajú zdravotné problémy. Žiaľ, nie je to celkom pravda. Hoci šport má priaznivý vplyv na naše zdravie, odhaduje sa, že až 70 % športovcov je ohrozených vznikom rôznych gastrointestinálnych ťažkostí. Intenzívny šport je pre náš organizmus akýmsi stresorom, a ako všetci vieme, na stav našich čriev to nemá pozitívny vplyv. Mnohé klinické štúdie potvrdzujú užitočnosť probiotík u športovcov a fyzicky aktívnych ľudí.

Zhrnutie

Prítomnosť probiotík a prebiotík v strave významne prispieva k lepšiemu fungovaniu tráviaceho a imunitného systému.

OHODNOŤTE ČLÁNOK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt bol pridaný Produkt bol odstránený Do vášho košíka boli pridané produkty z iného zariadenia Váš košík sme obnovili z iného zariadenia
Produkt bol pridaný