Zázvor – na čo pomáha? Ako ho používať?

Zázvor lekársky (Zingiber officinale Roscoe) je jednou z najstarších užitočných rastlín pochádzajúcich z Ázie, Blízkeho východu a Afriky. Získal si reputáciu ako korenie, tak aj ako surovina s fitoterapeutickým významom. V súčasnosti sú jeho vlastnosti predmetom mnohých výskumov, vrátane výskumov na ľuďoch. Vedecký záujem o zázvor je spôsobený hlavne prítomnosťou mnohých bioaktívnych látok, ktoré určujú jeho organoleptické vlastnosti a potenciál použitia.

zázvor

  1. Vzhľad a výskyt zázvoru
  2. Použitie zázvoru
  3. Pomocné účinky zázvoru

Vzhľad a výskyt zázvoru

Zázvor lekársky patrí do čeľade zázvorovitých (Zingiberaceae), do ktorej patria aj také druhy ako kurkuma (Curcuma longa) a kardamóm (Elettaria cardamomum). V súčasnosti sa pestuje v mnohých regiónoch sveta s podobnými environmentálnymi podmienkami, vrátane Indie, Číny, Nigérie, Indonézie, Thajska a Jamajky.

Jeho hlavným užitočným orgánom je podzemná stonka, ktorá má hľuzovitý tvar, rozvetvenú štruktúru a svetložltú až šedohnedú farbu povrchu. Podzemná stonka je pokrytá tenkou šupkou, ktorá s vekom zhrubne a korkovito stvrdne. V priečnom reze má podzemok jasne krémovú farbu, niekedy s jemným zelenkastým alebo ružovkastým odtieňom.

Rastlina dosahuje výšku až jeden meter a vytvára rovnomerné, kopijovité listy s dĺžkou až 20 cm a klasovité kvetenstvo zelenej až žltkastej farby s fialovými škvrnami. Koreň sa zvyčajne zbiera po 8–10 mesiacoch vegetácie, pričom jeho zrelosť ovplyvňuje intenzitu chuti a arómy.

Použitie zázvoru

zázvor

Zázvor má široké kulinárske využitie ako čerstvý koreň, ale aj v sušenej, mleté, marinovanej, kandizovanej forme, ako aj zložka pást a extraktov. V ázijskej kuchyni sa používa na dochutenie mäsitých, rybích a zeleninových jedál. V európskej kuchyni sa používa predovšetkým v pekárenských výrobkoch, ako sú perníky, korenené koláče, sušienky a nápoje na zahriatie, napr. varené víno.

Zázvor sa používa aj na aromatizovanie čajov, likérov a zázvorového piva, najmä v britskej a karibskej tradícii. Marinovaný je neoddeliteľnou súčasťou sushi, kde slúži okrem iného na očistenie podnebia medzi rôznymi druhmi rýb. V doplnkoch stravy sa zázvor najčastejšie používa v dávkach 1–3 g/deň počas 4–12 týždňov, pričom výraznejšie účinky sa pozorujú pri dávkach ≥2–3 g/deň, najlepšie vo forme štandardizovaného extraktu obsahujúceho minimálne 5 % gingerolov.

Pomocné účinky zázvoru

zázvor

Tlak a cukor

Suplementácia zázvorom bola spojená so znížením krvného tlaku, najmä u osôb mladších ako 50 rokov, ktoré užili najmenej 3 gramy denne. U pacientov s cukrovkou typu 2 bola pozorovaná nižšia koncentrácia glukózy nalačno, glykovaného hemoglobínu (HbA1c, angl. hemoglobin A1c) a krvného tlaku.

Nadváha a obezita

U ľudí s nadváhou alebo obezitou bol zázvor spojený so znížením telesnej hmotnosti, pomeru obvodu pása a bokov a indexu inzulínovej rezistencie (HOMA-IR, angl. Homeostatic Model Assessment of Insulin Resistance) pri zvýšení koncentrácie lipoproteínov s vysokou hustotou (HDL, angl. high-density lipoprotein).

Iné použitia

Užívanie zázvoru bolo tiež spojené s nižšou koncentráciou C-reaktívneho proteínu (CRP), faktoru nekrózy nádorov alfa (TNF-α), interleukínu 6 (IL-6) a malondialdehydu (MDA) malondialdehyde), ako aj s vyššou aktivitou glutatiónperoxidázy (GPx, angl. glutathione peroxidase), čo poukazuje na ochranný potenciál voči bunkám a tkanivám organizmu.

Stav pečene

U ľudí s nealkoholovou steatóznou chorobou pečene (NAFLD, angl. non-alcoholic fatty liver disease) bola suplementácia spojená s nižšou aktivitou alanínaminotransferázy (ALT, angl. alanine aminotransferase) a zlepšením HOMA-IR. Pri reumatických ochoreniach zázvor zmierňoval bolesť a znižoval zápalové markery. U tehotných žien zmierňoval nevoľnosť a zvracanie, zatiaľ čo u onkologických pacientov znižoval frekvenciu akútneho zvracania po chemoterapii.

Zdroje:

  • Hasani H, Arab A, Hadi A, Pourmasoumi M, Ghavami A, Miraghajani M. Does ginger supplementation lower blood pressure? A systematic review and meta-analysis of clinical trials. Phytother Res. 2019;33(6):1639-1647. doi:10.1002/ptr.6362
  • Ebrahimzadeh A, Ebrahimzadeh A, Mirghazanfari SM, Hazrati E, Hadi S, Milajerdi A. The effect of ginger supplementation on metabolic profiles in patients with type 2 diabetes mellitus: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Complement Ther Med. 2022;65:102802. doi:10.1016/j.ctim.2022.102802
  • Maharlouei N, Tabrizi R, Lankarani KB, et al. The effects of ginger intake on weight loss and metabolic profiles among overweight and obese subjects: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Crit Rev Food Sci Nutr. 2019;59(11):1753-1766. doi:10.1080/10408398.2018.1427044
  • Pourmasoumi M, Hadi A, Rafie N, Najafgholizadeh A, Mohammadi H, Rouhani MH. The effect of ginger supplementation on lipid profile: A systematic review and meta-analysis of clinical trials. Phytomedicine. 2018;43:28-36. doi:10.1016/j.phymed.2018.03.043
  • Jalali M, Mahmoodi M, Moosavian SP, et al. The effects of ginger supplementation on markers of inflammatory and oxidative stress: A systematic review and meta-analysis of clinical trials. Phytother Res. 2020;34(8):1723-1733. doi:10.1002/ptr.6638
  • Sheikhhossein F, Borazjani M, Jafari A, et al. Effects of ginger supplementation on biomarkers of oxidative stress: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Nutr ESPEN. 2021;45:111-119. doi:10.1016/j.clnesp.2021.07.010
  • Zhou Q, Peng Y, Chen F, Dai J. Ginger supplementation for the treatment of non-alcoholic fatty liver disease: a meta-analysis of randomized controlled trials. Afr Health Sci. 2023;23(1):614-621. doi:10.4314/ahs.v23i1.65
  • Mathieu S, Soubrier M, Peirs C, Monfoulet LE, Boirie Y, Tournadre A. A Meta-Analysis of the Impact of Nutritional Supplementation on Osteoarthritis Symptoms. Nutrients. 2022;14(8):1607. Published 2022 Apr 12. doi:10.3390/nu14081607
  • Letarouilly JG, Sanchez P, Nguyen Y, et al. Efficacy of Spice Supplementation in Rheumatoid Arthritis: A Systematic Literature Review. Nutrients. 2020;12(12):3800. Published 2020 Dec 11. doi:10.3390/nu12123800
  • Gao P, Chen B, Wang L. Effectiveness of ginger supplementation in alleviating hyperemesis gravidarum: a systematic review and meta-analysis. Am J Transl Res. 2025;17(3):1568-1579. Published 2025 Mar 15. doi:10.62347/TXKV6669
  • Choi J, Lee J, Kim K, Choi HK, Lee SA, Lee HJ. Effects of Ginger Intake on Chemotherapy-Induced Nausea and Vomiting: A Systematic Review of Randomized Clinical Trials. Nutrients. 2022;14(23):4982. Published 2022 Nov 23. doi:10.3390/nu14234982
OHODNOŤTE ČLÁNOK:
0 / 5 5 0
SFD
Váš košík (...)
Produkt bol pridaný Produkt bol odstránený Do vášho košíka boli pridané produkty z iného zariadenia Váš košík sme obnovili z iného zariadenia
Produkt bol pridaný