Týždne pred príchodom jari sa často spájajú s nekonečným očakávaním teplejších dní, dlhšieho slnečného svitu za deň alebo lepšej dostupnosti čerstvého ovocia a zeleniny. Pre mnohých znamená príchod jari koniec trápenia spojeného s mrazom a tmou alebo koreňovou zeleninou, konzervovanou a mrazenou či dovážanou zeleninou.
- Najdôležitejšie vitamíny na jar
- Vitamín D na jar
- Vitamín C na jar
Najdôležitejšie vitamíny na jar
Ešte niekoľko týždňov však potrvá, kým sa k nám dostanú slnečné lúče zodpovedné za tvorbu vitamínu D a kým zem vytvorí úrodu. Počas tohto obdobia je potrebné zabezpečiť uspokojenie výživových potrieb rovnako ako v zime, čo môže výrazne uľahčiť suplementácia. Výber vitamínových doplnkov na jar je veľmi individuálny, ale vitamíny D a C sa zdajú byť najdôležitejšie.
Vitamín D na jar
Vo všeobecnosti je len málo živín, ktoré si na jar zaslúžia takú pozornosť ako vitamín D. Vzhľadom na nemožnosť pravidelne vystavovať pokožku UV žiareniu počas jesenných a zimných mesiacov je jar obdobím, keď je človek najviac ohrozený účinkami nedostatku tejto látky.
Zoznam potravín, ktoré sú cenným zdrojom vitamínu D3, chemickej formy s najväčším biologickým významom, tiež nie je veľmi rozsiahly. Do tela ho možno dodať konzumáciou rýb, ako sú losos, makrela a sleď. Určité množstvo sa nachádza aj vo vajciach a čoraz častejšie aj v obohatených potravinách. Výška odporúčanej dennej dávky závisí od hladiny metabolitu vitamínu D v krvi, ktorá sa dá ľahko skontrolovať diagnostickým laboratórnym testom. V priemere by sa však malo denne skonzumovať približne 15 µg cholekalciferolu. Pribúdajú však dôkazy, že vitamín D sa oplatí užívať celoročne, najmä ak sa v lete vyhýbate rybám a vajciam a pravidelnému opaľovaniu.
Vitamín C na jar
Ak zoberieme do úvahy aspekty, ako sú ekológia a kvalita potravín v každodennom jedálničku, nie je ťažké zistiť, že vitamín C je tiež jednou zo živín, ktoré je ťažké získať na konci zimy a pred letom. Ovocie a zelenina zvyčajne dodávajú telu plnú dávku vitamínov, ak sa konzumujú priamo z "kríka" (samozrejme, po umytí), prípadne po tepelnej úprave, ktorá je potrebná na to, aby boli vhodné na konzumáciu.
Najlepšími miestnymi zdrojmi vitamínu C sú v lete zelenina, ako sú paradajky, brokolica alebo paprika, a koncom jesene sa ešte môže zbierať kapusta alebo petržlen. Okrem toho je cenné ovocie, napríklad jahody alebo čučoriedky, a na jeseň cierne ríbezle.
Samozrejme, je možné sa do určitej miery chrániť prípravou prípravkov a mrazených potravín, ale pritom treba mať na pamäti, že vitamín C je citlivý na varenie a skladovanie a že dlhý čas skladovania ďalej zvyšuje riziko rôznych druhov mikrobiologického kazenia. Veľkosť denného príjmu vitamínu C by sa mala prispôsobiť odhadovanej potrebe (zvyčajne okolo 100 - 200 mg kyseliny askorbovej denne), ale pri zostavovaní jedálneho lístka by sa malo pamätať na možné straty až do 50 % a niekedy aj viac, ktoré súvisia s kulinárskym spracovaním a skladovaním. Okrem toho potrebu zvyšujú faktory ako fajčenie, fyzická aktivita, mnohé chronické ochorenia a psychické ťažkosti.
Uvedený obsah má iba vzdelávacie a informačné účely. Starostlivo dbáme na jeho vecnú správnosť. Nemá však nahrádzať individuálne rady odborníka, prispôsobené konkrétnej situácii čitateľa.