Vitamíny... Počujeme o nich v reklamách, vidíme ich na fľašiach, obaloch džúsov, pyré a od detstva nás sprevádzajú slová „jedzte zeleninu, pretože obsahuje veľa vitamínov“. Vždy sa zdôrazňovalo, že vitamíny sú dôležitou súčasťou stravy, ktorá môže ovplyvniť naše zdravie. Preto sú mnohé potraviny obohatené o tieto mikroživiny.
Treba však poznamenať, že vitamíny nám neposkytujú len šťavy, ovocie a zelenina, ale aj produkty živočíšneho pôvodu, obilniny, oleje a semená. Vo väčšom či menšom množstve sa nachádzajú prakticky v každej potravine, a dokonca ich možno „nájsť“ aj v slnečných lúčoch.
Medzi vitamínmi rozlišujeme dve skupiny:
- vitamíny rozpustné v tukoch
- vitamíny rozpustné vo vode
Do prvej skupiny patria vitamíny A, D, E a K. V tomto materiáli sa zameriame na vitamín zo slnka – vitamín D. V potravinách sa nachádza v dvoch formách, v známejšej D3 - cholekalciferol a D2 alebo ergokalciferol. Prvá forma sa prirodzene vytvára aj v ľudskej pokožke pôsobením slnečného žiarenia – UVB.
Potraviny nie sú bohaté na vitamín D. Vitamín D sa nachádza najmä vo vajciach, mastných rybách a v menšej miere v plnotučných mliečnych výrobkoch.
Stojí za zmienku, že na Slovensku už nejaký čas platí povinnosť obohacovať margaríny, čiže nátierky na pečivo, vitamínom D s cieľom znížiť jeho nedostatok u obyvateľstva. Napriek tomu je spotreba tohto vitamínu medzi našimi občanmi nízka, a to z dvoch dôvodov:
- slabé vystavenie slnečnému žiareniu (bez filtrov)
- nízka hladina vitamínu D v potravinách.
Literatúra uvádza, že až 90 % Slováci má nedostatok tohto vitamínu. Preto bolo vytvorené odporúčanie pre jeho dávkovanie vo forme výživového doplnku, ktoré bolo upravené v roku 2018.
Pre dospievajúcich vo veku 11 až 18 rokov a dospelých vo veku 19 až 65 rokov, ktorí sa v období od mája do septembra zdržiavajú na slnku bez opaľovacieho krému s odhalenými predlaktiami a predkoleniami aspoň 15 minút denne medzi 10. a 15. hodinou, nie je v týchto mesiacoch doplnková suplementácia potrebná, ale stále sa odporúča a je bezpečná. Ak tieto podmienky nie sú splnené, mali by ste celoročne suplementovať vitamín D3 od 800 až 2000 IU denne.
U ľudí starších ako 65 rokov, vzhľadom na zníženú schopnosť syntézy tohto vitamínu, by mala denná dávka obsahovať 2000 IU až 4000 IU D3. Treba však poznamenať, že ľudia s oslabenou imunitou a autoimunitnými ochoreniami môžu mať oveľa vyššiu potrebu na vitamín D3.
Odpoveď na otázku v nadpise – môžeme s istotou povedať, že vitamín D3 by sa mal suplementovať celoročne.
Uvedený obsah má iba vzdelávacie a informačné účely. Starostlivo dbáme na jeho vecnú správnosť. Nemá však nahrádzať individuálne rady odborníka, prispôsobené konkrétnej situácii čitateľa.