Účinok vitamínu D sa nepremieta len na pevné kosti a imunitu, ale aj na hormonálne zdravie či rovnováhu v nervovom systéme. Spoločenské povedomie o takomto viacsmernom pôsobení tohto vitamínu sa žiaľ zdá byť stále nedostatočné.
Tejto téme sa oplatí venovať pozornosť, pretože hladinu vitamínu D v populáciách strednej Európy limitujú dva dôležité faktory. Jedným je premenlivosť ročných období a úrovne slnenia a druhým je špecifická chuť potravinových zdrojov vitamínu D.
- Slnko a nedostatok vitamínu D
- Diéta a nedostatok vitamínu D
- Regenerácia nedostatku vitamínu D
Slnko a nedostatok vitamínu D
Telo si vyrobí vitamín D, keď je pokožka vystavená slnečnému žiareniu. Vtedy sa pomocou špecializovaných mechanizmov cholesterol premieňa na aktívny cholekalciferol, teda vitamín D3.
Mechanizmus tvorby vitamínu D pravdepodobne sprevádza živé organizmy už od prvých prejavov života na Zemi a je jedným z najstarších takýchto biochemických mechanizmov. U ľudí však k tejto produkcii dochádza len vtedy, keď slnečné lúče dopadajúce na pokožku majú vlnpvú dĺžku ultrafialového žiarenia typu B (UVB), teda v rozmedzí 290 - 315 nm.
V takých krajinách, ako Poľsko, sú spomínané podmienky dostupné v letných mesiacoch, od konca mája do začiatku októbra. Ak človek v lete nestrávi dostatok času vonku, v nasledujúcich mesiacoch sa môže stať, že bude mať nedostatok.
Na udržanie dobrej hladiny vitamínu D v organizme je potrebné priame vystavovanie končatín a trupu slnečným lúčom 2 - 3x týždenne po dobu 20 - 30 minút, v bezoblačné dni okolo poludnia. Nezabúdajme však, že nadmerné vystavovanie sa slnku môže spôsobiť popáleniny a ak sa popáleniny vyskytujú chronicky, môže dôjsť k rakovinovým procesom.
Diéta a nedostatok vitamínu D
Oveľa jednoduchšie a zdravšie by sme žili vtedy, keby bol vitamín D prítomný v trochu širšom spektre potravinových produktov. Jeho hlavným zdrojom sú mastné ryby, ktoré však nechutia každému. Určité množstvo, aj keď nie také vysoké ako v rybách, je dostupné aj vo vajciach a tiež vo forme ergokalciferolu (vitamín D2) v hubách.
Pokiaľ sa nedostatok pobytu na slnku spája s nedostatočnou dennou konzumáciou týchto produktov, treba počítať s tým, že v určitom momente môžete začať pociťovať dôsledky deficitu. To je jeden z hlavných dôvodov, prečo sa suplementácia vitamínu D odporúča na úrovni celej populácie.
Regenerácia nedostatku vitamínu D
Suplementácia je lacná a účinná forma nutričnej podpory pri nedostatku vitamínu D. Dĺžka zotavenia z nedostatku do normálu závisí od mnohých faktorov. Najdôležitejšia je miera nedostatku. Za ľahké, avšak nebezpečné nedostatky považujeme tie, keď výsledok ukazovateľa hladiny vitamínu D v tele dosiahne hodnoty v rozmedzí 12 - 20 ng/ml.
Kritické pre zdravie, potenciálne zosilňujúce metabolické poruchy alebo vedúce k zvýšenej náchylnosti na rakovinu, sú hladiny pod týmto rozsahom. Na otázku, ako dlho užívať vitamín D, sa nedá jednoznačne odpovedať, no zvyčajne proces návratu z deficitu trvá niekoľko týždňov.
Uvedený obsah má iba vzdelávacie a informačné účely. Starostlivo dbáme na jeho vecnú správnosť. Nemá však nahrádzať individuálne rady odborníka, prispôsobené konkrétnej situácii čitateľa.