L-karnitín je chemická zlúčenina zo skupiny aminokyselín, ale nie je to aminokyselina v pravom slova zmysle. Skladá sa z dvoch aminokyselín - lyzínu a metionínu. L-karnitín pomáha prenášať mastné kyseliny do mitochondrií (podobne ako keď človek hádže uhlie do pece), kde sa premieňajú na energiu pre bunky ľudského tela. Nedostatok L-karnitínu môže viesť k metabolickým poruchám a zníženiu celkovej fyzickej aj psychickej výkonnosti.
- Ako sa vytvára L-karnitín?
- Kedy sa L-karnitín užíva?
- Môže sa L-karnitín užívať nepretržite?
- Ako používať L-karnitín?
Ako sa vytvára L-karnitín?
Orgánmi, ktoré sú v tele zodpovedné za produkciu L-karnitínu sú pečeň a obličky. Využívajú k tomu aminokyseliny lyzín a metionín, ako aj vitamíny C, B6 a železo. Z týchto orgánov sa L-karnitín prenáša do ďalších tkanív, predovšetkým do svalov a nervovej sústavy. Táto zlúčenina sa v tele objavuje aj po konzumácii mäsa, rýb a mliečnych výrobkov, ale jej prirodzene dostupné množstvo v potravinách je pomerne malé. Preto sa na najrýchlejšie a najúčinnejšie "nasýtenie" organizmu karnitínom používajú výživové doplnky.
Kedy sa L-karnitín užíva?
Keďže L-karnitín pomáha pri metabolizme tukov, najčastejšie sa používa na podporu redukcie telesnej hmotnosti a zlepšenie zloženia tela pri obezite alebo na optimalizáciu lipidogramu v boji proti srdcovým chorobám.
Často sa pridáva do výživových doplnkov a energetických nápojov na zvýšenie výdrže a zníženie pocitu únavy.
Čoraz častejšie sa hovorí aj o jeho potenciáli v boji proti neuropsychologickým ochoreniam, ako sú depresia a Alzheimerova choroba.
Môže sa L-karnitín užívať nepretržite?
Neexistujú jasné odporúčania, ako dlho by sa mal L-karnitín používať, ale zvyčajne sa používa maximálne niekoľko mesiacov. Môže sa užívať nepretržite, ak nekonzumujete mäso, ryby a mliečne výrobky a súčasne vykonávate duševnú alebo fyzickú prácu.
V ostatných prípadoch sa odporúča niekoľkotýždňová prestávka po 3 až 4 mesiacoch. Užívanie L-karnitínu (najmä dlhodobé užívanie) je najlepšie vykonávať pod dohľadom dietológa. Pri rôznych chronických ochoreniach je povinná konzultácia s lekárom.
Ako používať L-karnitín?
L-karnitín vo výživových doplnkoch sa dodáva v rôznych chemických formách, napríklad ako tartrát, chlorid alebo acetyl-karnitín. Vzhľadom na dobrú biologickú dostupnosť sa najčastejšie používa L-karnitín tartrát. Dávkovanie L-karnitínu závisí od účelu použitia a individuálnych potrieb organizmu. V niektorých prípadoch dávky môžu dosiahnuť až 4 gramy denne. Na podporu redukcie telesnej hmotnosti je dávka zvyčajne 2 až 3 gramy denne.
O niečo nižšie dávky sa používajú pri acetyl-l-karnitíne, ktorý prechádza cez mozgovú bariéru, a preto má väčší potenciál na ochranu a liečbu neurologických ochorení ako tartrát. L-karnitín sa môže používať zároveň ráno, ako aj popoludní alebo večer, pretože nepôsobí ako stimulant. Často sa kombinuje s kofeínom, kreatínom, beta-alanínom alebo zeleným čajom na podporu fyzickej a duševnej kondície.
Zdroje:
- Talenezhad, N., Mohammadi, M., Ramezani-Jolfaie, N., Mozaffari-Khosravi, H., & Salehi-Abargouei, A. (2020). Effects of l-carnitine supplementation on weight loss and body composition: A systematic review and meta-analysis of 37 randomized controlled clinical trials with dose-response analysis. Clinical nutrition ESPEN, 37, 9–23. https://doi.org/10.1016/j.clnesp.2020.03.008
- Alhasaniah, Abdulaziz Hassan. “l-carnitine: Nutrition, pathology, and health benefits.” Saudi journal of biological sciences vol. 30,2 (2023): 103555. doi:10.1016/j.sjbs.2022.103555
Uvedený obsah má iba vzdelávacie a informačné účely. Starostlivo dbáme na jeho vecnú správnosť. Nemá však nahrádzať individuálne rady odborníka, prispôsobené konkrétnej situácii čitateľa.