Vyhýbanie sa cukru v koláčoch a iných potravinách aj u zdravých ľudí môže byť odôvodnené na základe rôznych biochemických a fyziologických mechanizmov, ako aj na základe epidemiologických štúdií.
- Vplyv cukru na zdravie
- Prirodzené náhrady cukru
Čím viac jednoduchých cukrov v strave, obzvlášť pri žiadnom pohybe a nadbytku kalórií, tým ľahšie sa rozvíjajú mnohé zdravotné problémy. Preto sa oplatí vedieť, aké náhradné látky môžete použiť, aby ste neprišli o pôžitok z jedenia a zároveň si neublížili.
Vplyv cukru na zdravie
Inzulínová rezistencia a cukrovka
Cukor, najmä vo forme sacharózy alebo rôznych sirupov, má vysoký glykemický index. Konzumácia produktov s vysokým glykemickým indexom vedie k rýchlemu zvýšeniu hladiny glukózy v krvi, čo následne pri chronických stavoch a pri absencii fyzickej aktivity môže viesť k inzulínovej rezistencii, stavu, ktorý prispieva k cukrovke.
Nadváha a obezita
S konzumáciou veľkého množstva cukru súvisí aj nadmerné hromadenie tukového tkaniva, najmä v brušnej oblasti. Ak je nadváha a obezita výsledkom nadbytočných kalórií a cukru v strave, môžu sa vyskytnúť problémy s pečeňou, vrátane tukového tkaniva a zápalu.
Črevná dysbióza
Príliš vysoký podiel cukru na celkovom prísune sacharidov môže mať negatívny vplyv na črevnú mikrobiotu. Preto nadbytok sacharózy alebo iných cukrov, ktoré sa rýchlo vstrebávajú do krvného obehu, môže viesť k poruchám vo fungovaní tráviaceho, imunitného a dokonca aj nervového systému.
Poruchy správania
Nadmerná hladina cukru môže spôsobiť tiež rôzne psychologické zmeny človeka. Potraviny, ktoré sa bežne považujú za chutné, majú často vysoký obsah cukru, čo môže viesť k správaniu podobnému závislosti u ľudí so zlou kontrolou chuti do jedla. Výsledkom tohto mechanizmu môže byť nielen nadmerný kalorický príjem, ale aj vytváranie nezdravých stravovacích návykov.
Zubný kaz
Ďalší aspekt na ktorý netreba zabúdať je vplyv cukru na zdravie zubov. Nadmerná konzumácia cukru je spojená so zubným kazom a inými problémami ústnej dutiny. Mikroorganizmy prítomné v ústnej dutine fermentujú cukry, čo vedie k produkcii kyselín, ktoré demineralizujú zubnú sklovinu.
Prirodzené náhrady cukru
Erytritol
Erytritol je cukrový alkohol, čiže polyol, známy svojou nízkou kalorickou hodnotou a nízkym glykemickým indexom. Erytritol, ktorý sa prirodzene vyskytuje v ovocí a fermentovaných produktoch, poskytuje približne 70 % sladkosti cukru, čo z neho robí praktickú náhradu s mnohými aplikáciami.
Navyše je odolný voči tepelným zmenám, čo znamená, že si počas pečenia zachováva svoje sladiace vlastnosti bez výraznej degradácie alebo zmeny chuti. Jeho metabolizmus nezahŕňa inzulín, čo ho robí prospešným pre ľudí s cukrovkou. Keďže je štiepený črevnými baktériami, môže vykonávať probiotické funkcie.
Stévia
Steviozidy, teda účinné látky získané z listov rastliny Stevia rebaudiana, sú prírodné sladidlá, súhrnne známe ako „stévia“. Je priemerne 250 krát sladšia ako tradičný cukor. Dôležité je, má nulový glykemický index a nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Treba ale spomenúť, že vplyvom vysokých teplôt, aké vznikajú pri pečení, sa môžu zmeniť sladiace vlastnosti stévie a chuť daného produktu.
Z tohto dôvodu sa často odporúča používať ho len v malých množstvách na zvýraznenie chuti alebo pre produkty, ktoré vyžadujú krátke spracovanie alebo spracovanie pri nízkej teplote. Vo forme prášku dokonale zvýrazní chuť aj po spracovaní.
Xylitol
Pokiaľ ide o štruktúru, xylitol je trochu podobný erytritolu, pretože obe zlúčeniny patria k polyolom. Jeho charakteristickým zdrojom je brezová šťava. Má chuť a štruktúru veľmi podobnú cukru, čo z neho robí atraktívnu voľbu v procese pečenia. Jeho sladkosť sa odhaduje na približne 90 % sladkosti sacharózy, čiže stolového cukru.
Xylitol je odolný voči teplotným zmenám a má nízky glykemický index, nie však nulový, čo treba brať do úvahy pri boji s cukrovkou. Podobne ako iné polyoly môže podporovať vstrebávanie vápnika zo stravy.
Zdroje:
- Ghosh, S., & Sudha, M. L. (2012). Prehľad o polyoloch: nové hranice pre pekárenské výrobky na báze zdravia. Medzinárodný časopis potravinárskych vied a výživy, 63(3), 372–379. https://doi.org/10.3109/09637486.2011.627846
- Peteliuk, Victoria et al. "Prírodné sladidlo Stevia rebaudiana: Funkcie, zdravotné prínosy a potenciálne riziká." EXCLI journal vol. 20 1412-1430. 22 Sep. 2021, doi:10.17179/excli2021-4211
Uvedený obsah má iba vzdelávacie a informačné účely. Starostlivo dbáme na jeho vecnú správnosť. Nemá však nahrádzať individuálne rady odborníka, prispôsobené konkrétnej situácii čitateľa.